Exminister financií Ivan Mikloš sa vyjadruje k Matovičovej reforme: Vidí v nej problém
24 | 11 | 2021 I Norbert Pančík

Daňová revolúcia ministra financií Igora Matoviča výrazne nezníži daňovo-odvodové zaťaženie práce, ako si vláda napísala v programovom vyhlásení. Uviedol v rozhovore pre reláciu Ranné noviny (Tv JOJ), bývalý minister financií Ivan Mikloš.

„Zamestnanci by mali mať po novom menšie daňovo-odvodové zaťaženie, ale len veľmi nepatrne. A to je jeden zásadný problém. Z dôvodu, že sa osemnásť rokov od našej daňovej reformy nevalorizoval nezdaniteľný základ, sa tu daňové zaťaženie práce výrazne zvýšilo. Nová reforma nenapĺňa zámer vlády z programového vyhlásenia znižovať daňové a odvodové zaťaženie práce. K istému znižovaniu dochádza, ale k veľmi nepatrnému,“tvrdí Mikloš.

Revolúcia to nie je

„Ja by som určite slovo revolúcia nepoužil, ale Igor Matovič je známy tým, že má rád veľké gestá,“ povedal Mikloš, podľa ktorého niektoré návrhy sú veľmi pozitívne, najmä tie, ktoré zjednodušujú systém.

T. Taraba (ŽIVOT-NS) sa pozrel na predvolebné sľuby OĽaNO
Poslanec NR SR Tomáš Taraba (Život - národná strana) porovnáva predvolebné sľuby OĽaNO s realitou daňovej reformy, ktorú postupne predstavuje I. Matovič. Predvolebná filozofia "Živnostník nemá živiť štát. Naopak štát si má vážiť, že živnostník... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Nezmysel áno

„Na druhej strane sú tam veci, ktorú sú nie jasné a ktoré sú nezmyselné, ktoré znehodnocujú celú reformu. Je to taká zmes veľmi užitočných a pozitívnych zmien a vecí, ktoré sú komplikované a ktoré sú zbytočné, ktoré škodia celej reforme, ako napríklad povinný krčah s vodou,“ podotkol Mikloš.

Všetko prebehlo bez rokovaní

„Myšlienka a potreba riešenia je jednoznačná. Neviem sa, žiaľ, vyjadriť k tomu, či práve tento návrh riešením je. Lebo on prišiel ako nejaký výstrel bez toho, aby sa rokovalo so živnostníkmi, aby sa porovnalo, ako to je so zaťažením v okolitých krajinách,“ doplnil Mikloš, ktorému pri reforme živnostníkov najviac chýba zjednodušenie a výrazne nižšie daňové zaťaženie u naozajstných živnostníkov.

Mikloš nie je presvedčený o tom, či vládna koalícia novú daňovo-odvodovú reformu v tomto volebnom období schváli. Podľa neho totiž existuje veľa prekážok. „Zásadným problémom je, ako je reforma manažovaná. Reformy sa robia tak, že sa v rámci nejakej pracovnej skupiny, kde sú zastúpení všetci, všetko seriózne prepočítava. Tu to vzniklo tak, že sa to páči Igorovi Matovičovi a jednému koaličnému partnerovi, tak si sadnem a toto tam dám. Zvyšuje to riziko politickej priechodnosti celej reformy,“ konštatoval Mikloš. Politickým problémom je podľa neho aj fakt, že daňovo-odvodová reforma by sa mala prijímať rok pred plánovanými parlamentnými voľbami.

Slovensko plače, Matovič sa zabáva, ľudu do krčahu s vodou ponúka aj limetku
Igor Matovič sa nezmení. Slovensko je zdá sa na pokraji zničenia. Ničí nás, že máme najhoršiu situáciu na svete v súvislosti s pandémiou Covid 19 a ľudia pred Vianocami majú strach z opatrení. A ničí nás šialený nápad ministra financií a jeho... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová