R. Fico: Nebudeme ticho, chystáme obrovský občiansky protest
23 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Na včerajšej tlačovej besede strany Smer-SD sa Robert Fico venoval trom témam. 

Podanie vyhlášok ÚVZ na Ústavný súd

"Dnes nadobudli účinnosť vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Jedna z nich ukladá opatrenia a obmedzenia v súvislosti s hromadnými podujatiami a druhá vyhláška sa venuje rôznym obmedzeniam v súvislosti s prevádzkami, návštevami obchodných zariadení, kultúrnych podujatí a podobne," začína TB Smeru-SD jej predseda, Robert Fico a pripomína, že vláda na jednej strane nič nerobí, no a za ich chyby má teraz zaplatiť nevinný človek. "Presne v tomto duchu idú aj tieto dve vyhlášky, ktoré podávame na Ústavný súd (ˇUS) SR." 

Kde sa podeli stovky nakúpených pľúcnych ventilátorov ?
Ešte pred viac, ako rokom sme do skladov prijali stovky ventilátorov pre pacientov s C-19. Potom sa práci s nimi zaúčali lekári s inými atestáciami, ako anesteziológovia, no personálu pri nich je stále málo. Na jar tohto roku nám kompetentní... Čítať ďalej
22 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Očkovanie nie je zákonný a legitímny cieľ

Zdôraznil, že hoci tento úrad nie je v zozname ústredných orgánov štátnej správy, ÚS SR môže posudzovať súlad týchto vyhlášok s Ústavou SR. Fico návrh Smeru SD veľmi stručne predstavil. "Argumentujeme, že vyhlášky sú segregačné a zakladajú diskrimináciu. Naviac nesledujú legitímny cieľ. Tým by bolo, keby riešili, ako s pandémiou bojovať." Jediným výsledkom týchto vyhlášok je zvyšovanie účasti na očkovaní, čo nie je cieľ v súlade so zákonom. Fico tiež pripomenul nelogickosť neobmedzeného vstupu očkovaným. Smer teda navrhuje tieto vyhlášky, zvlášť ich segregačné časti, za protiústavné. Podstatnejšie však podľa R. Fica je zastavenie ich účinnosti. "Vyzývame ÚS SR, aby rozhodnutia neodkladal," prízvukoval Fico a pripomenul podanie generálneho prokurátora, ktoré má ÚS "na stole" od jari.

Čo by robil Smer, keby bol súčasťou vlády

Smer už podľa Fica definoval niekoľko zásad, ktorými by sa v takomto prípade riadil.Tu Fico skritizoval nákupné šialenstvo pred vyhláseným dnešným lockdownom. Podľa Fica budeme všetci prekvapení, aký výsledok len z tohto víkendu môže prísť o pár týždňov v podobe zvýšenej úmrtnosti ľudí. Ďalšia vec je distribúcia liekov ešte pred tým, ako sa človek dostane do nemocnice a to cez obvodných lekárov, vďaka logisticky jednoduchej operácii, cez ktorú "vieme pozitívne testovanému človeku doručiť základný balík liekov s protokolom a ten človek presne vie, čo má robiť pri ktorom symptóme a výrazne tých ľudí kontrolujeme, aby neboli mobilní, aby vírus ďalej nešírili." 

Lengvarského návrh - úplný lockdown pre všetkých!
Ďalšia konferencia Vizionári sa venovala súčasnej situácii v nemocniciach. Verejnosť o nej informovala TV Markíza. Pozvanie prijal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a ďalší odborníci. Tri týždne Lengvarský podľa Markízy oznámil, že žiada... Čítať ďalej
22 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Ako vláda zastabilizovala personál nemocníc?

To je druhá vec, ktorú by Smer, sediac vo vláde riešil a ako príklad R. Fico použil situáciu vo verejnej doprave v Bratislave: "Tam firma ponúka náborový príplatok 4000 eur pre nového šoféra. Prečo pri tých miliardách, čo vláda povyhadzovala na testovanie, nie sme schopní obrátiť sa na zdravotnícky personál, ktorý odišiel zo Slovenska kvôli nespokojnosti a nepripraví sa okamžitý mobilizačný plán na návrat týchto ľudí na Slovensko? Treba urobiť všetko pre to, aby sa oddialil lockdown. Keď  už ale zatvoria napríklad reštaurácie, tak nech im povedia, koľko dostanú na svoje prežitie. Každému povedzte, čo to pre neho bude znamenať." 

Čo ďalej so zúfalou verejnosťou

"Avizujem, že Smer-SD je pripravený vytvoriť podmienky pre jeden obrovský občiansky protest proti neschopnosti vlády." prehlásil Fico. 1. decembrom začína mesiac ľudských práv, "Už teraz máme kontúry tohto veľkého občianskeho protestu pripravené. Prebehne v Bratislave, počas pracovného dňa, niekedy vo večerných hodinách. Už teraz, kto má legálnym, kultúrnym a zákonným spôsobom chuť prejavíť svoj názor, aby sa na takéto stretnutie pripravil." Všetky potrebné detaily Smer-SD oznámi v priebehu utorka.  

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!