Lengvarského návrh - úplný lockdown pre všetkých!
22 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Ďalšia konferencia Vizionári sa venovala súčasnej situácii v nemocniciach. Verejnosť o nej informovala TV Markíza. Pozvanie prijal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a ďalší odborníci.

Tri týždne

Lengvarský podľa Markízy oznámil, že žiada pre všetkých trojtýždňový lockdown. Ak sa podľa neho prvé kolo zavedie čím skôr, už Vianoce môžeme stihnúť bez prísnych opatrení. Ak by však prvé kolo nezbralo, môže pokračovať. Z regiónov sa k nemu dostávajú žiadostí samotných očkovaných o lockdown, aby sa situácia zlepšila čím skôr.

Nezaočkovaní sú obyčajní sebci!

S tvrdením súhlasí aj riaditeľka Roosveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková. Dodala, že verí v dobré politické rozhodnutia. Ako riaditeľka nemocnice vidí dopady epidémie na „bielu“ medicínu.  Na ľudí preto apeluje, aby sa dali zaočkovať, pretože nemocnice sa plnia najmä neočkovanými pacientmi. „Sú to obyčajní sebci, pretože kvôli nim nemôžeme poskytovať adekvátnu starostlivosť pre tých, čo ju potrebujú,“ vyhlásila Lapuníková.

Európou cez víkend zmietali protesty. Ako a kde prebiehali?
S nástupom lockdownu v rôznych krajinách sa proti tomuto opatreniu ich občania búria. Občania už majú dosť proticovidových opatrení, ktoré aj tak nefungujú. Demonštrácie mapoval denník sme. Oddnes štvrtý lockdown v Rakúsku A popri ňom povinné... Čítať ďalej
22 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

V diskusii aj VšZP

Pozvanie prijali aj riaditeľka sekcie zdravotných činností VšZP Beata Havelková, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva na pneumológiu a ftizeológiu Marta Hájková, predseda Výboru Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti Ivan Solovič, zástupca prednostu Kliniky pneumológie a ftiziológie I. SZU a UNB Štefan Laššán, primárka oddelenia klinickej onkológie Kliniky pneumológie a ftiziológie I. SZU a UNB Milada Veselá, pneumologička Mária Drugdová a riaditeľka sekcie zdravotného poistenia Union Elena Májeková.

Odborníci pripomínajú...

Máme účinné vakcíny aj proti chrípke, tuberkulóze a pneumokokom, teda ochoreniam, ktoré vyvolávajú zápal pľúc. 

Cestou je už len povinné očkovanie

Všetci diskutujúci sa zhodli, že štát by mal popri lockdowne zaviesť aj povinné očkovanie. „Bola by to cesta. Máme tu vzor očkovania proti tuberkulóze. Vďaka očkovaniu v 80.tych rokoch sa nám podarilo zbaviť sa tohto ochorenia,“ povedal predseda Výboru Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti Ivan Solovič.

Juraj Štubniak sa vracia k 17. novembru
Dátum 17. november je v našich zemepisných šírkach niečo, o čom by sme podľa J. Štubniaka mali hovoriť každý rok. Pozrime sa teda s ním z niekoľkých uhlov aj my. Trochu histórie Deň boja za slobodu a demokraciu siaha do roku 1939, do Protektorátu... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Lengvarskému odvaha nechýba

Problém však vidí v sankciovaní tých, ktorí sa odmientu zaočkovať. Dodal však, že počet prvoočkovancov za posledné dni stúpol. Za víkend sa prvou dávkou zaočkovalo vyše 14-tisíc ľudí.

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!