Kde sa podeli stovky nakúpených pľúcnych ventilátorov ?
22 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Ešte pred viac, ako rokom sme do skladov prijali stovky ventilátorov pre pacientov s C-19. Potom sa práci s nimi zaúčali lekári s inými atestáciami, ako anesteziológovia, no personálu pri nich je stále málo. Na jar tohto roku nám kompetentní tvrdili, že tretia vlna, ak príde, nebude taká silná, ako druhá. V auguste "predpovedali", že do Vianoc máme po pandémii. Máme tu november, koniec pandémie v nedohľadne a máme tu ešte niečo - takmer 800  "zmiznutých" ventilátorov. Ako to celé vyzerá, rekapitulovala stránka Rebeliz.eu vo svojom videu.

24. október 2020

"V rámci prípravy na druhú vlnu Slovensko nakúpilo tisíc nových ventilátorov. Nateraz však stoja v sklade na Záhorí," informuje video. Minister Krajčí bol vtedy presvedčený, že keď budú tie ventilátory potrebné, budú využité. "Nedostatok personálu k nim, sme sa podľa moderátorky komerčnej TV snažili získať preškolením personálu počas leta. Nedozvedeli sa však, koľko nových ľudí ku covid pacientom máme, pretože, ako tvrdil minister Krajčí, keď naozaj príde k najhoršiemu, aj tak nebude možné dodržiavať personálne normatívy. "Budeme sa snažiť robiť s tými, čo máme a povolávať do nemocníc študentov a zahraničných lekárov." Takto to mali naplánované. Na nové ventilátory neboli celkom pripravené ani niektoré nemocnice. Napríklad v Ružomberku chýbali rozvody pre kyslík, ale tam podľa vtedajšieho ministra zdravotníctva boli pripravené kyslíkové fľaše.

Pred 30 rokmi sa odohral najkrvavejší útok väzňov v slovenskej histórii
Od úteku väzňov z väzenia v Leopoldove, pri ktorom zomreli dozorcovia František Svoboda, Marián Zenner, Igor Jošt, Milan Černý a Milan Galbavý, uplynie 30 rokov. Najkrvavejší útek väzňov v slovenskej histórii sa odohral 23. novembra 1991, keď sa... Čítať ďalej
22 | 11 | 2021 | tasr

30. máj 2021

To už si odborníci a vláda sypali popol na hlavu za chyby, ktoré spravili počas druhej vlny pandémie a presne tomu by sa chceli vyhnúť v tretej vlne. Nový minister zdravotníctva zhodnotil, že proces nebol dobre riadený a poslankyňa Bittó-Cigániková konštatovala, že "pri druhej vlne sme zaspali." Iný odborník vo videu tvrdí, že jednoznačnou chybou bolo nepodporiť ambulantnú sféru, ktorá mohla odchytiť časť pacientov, aby sa nedostali do nemocníc. Minister Lengvarský vtedy sľúbil, že urobia všetko pre prevenciu v tretej vlne a pre zníženie dopadov pandémie aj pre ľudí, ktorí potrebujú štandardnú zdravotnú starostlivosť.

28. august 2021

Tu už analytikom bolo jasné, že smerujeme do tretej vlny a že počty chorých by sa mali zvyšovať koncom septembra a už v novembri sa očakáva útlm. Minister Lengvarský v relácii Ide o pravdu povedal, že je to posledná vlna pandémie a cez Vianoce už by mala byť za nami." Povedal tiež, že na príchod tretej vlny je MZ oveľa lepšie pripravené, ako na tie predchádzajúce. Aj preto bolo podľa neho nepravdepodobné, že počet hospitalizovaných prekročí počty z druhej vlny. 

13. september 2021

K tomuto dátumu MZ SR očakávalo skôr lokálne a regionálne epidémie. Nemocnice po celom Slovensku sú však podľa nich boli na covid pacientov pripravené. Za leto sa vraj vybudovalo veľa pracovísk s možnosťou kyslíkovej terapie. Zároveň však minister Lengvarský upozornil, že kapacity ARO, či AIM oddelení sú obmedzené na 400 lôžok. Dodal tiež, že vďaka skúsenostiam z predchádzajúcich vĺn sme po každej stránke lepšie pripravení. 

15. november 2021

Nemocnice po takmer celom Slovensku hlásia, že plánovanú operatívu odkladajú. Pár dní na to máme v nemocniciach rekordný počet covidových pacientov. 

Zomrela olympijská trénerka Hilda Múdra
Smrť trénerky legendárneho Ondreja Nepelu pre Topky potvrdila rodina pani Hildy Múdrej. Tá zomrela v noci z nedele na pondelok vo veku 95 rokov. Nepelova trénerka Najslávnejšieho zverenca Ondreja Nepelu počas svojej kariéry priviedla k desiatim... Čítať ďalej
22 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

22. november 2021

Nemáme voľné pľúcne ventilácie. Správy hlásia, že na pľúcnej ventilácii je 258 pacientov. Pred rokom aj mesiacom "V rámci prípravy na druhú vlnu Slovensko nakúpilo tisíc nových ventilátorov. Nateraz však stoja v sklade na Záhorí." Kam z toho Záhoria teda zmizlo 742 ventilátorov?

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!