Zomrela olympijská trénerka Hilda Múdra
22 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Smrť trénerky legendárneho Ondreja Nepelu pre Topky potvrdila rodina pani Hildy Múdrej. Tá zomrela v noci z nedele na pondelok vo veku 95 rokov.

Nepelova trénerka

Najslávnejšieho zverenca Ondreja Nepelu počas svojej kariéry priviedla k desiatim zlatým medailám na vrcholných podujatiach. Pod jej vedením získal titul olympijského šampióna na ZOH 1972 v Sappore, tri zlaté medajly na MS (1971 – 1973), pär na ME (1969 – 1973) a jednu na Svetovej zimnej univerziáde (1970), vymenúvajú jej úspechy Topky.

Slovná prestrelka medzi Tarabom a Jurajom Rizmanom má pokračovanie
Páni Andrej Danko (SNS) a Štefan Taraba (Život - NS) sa po prezidentkinej návšteve Prahy nechali počuť, že pani prezidentka by mala výdavky na cestu pre svojho partnera platiť zo súkromnej peňaženky, nie si ich nechať platiť zo štátnej kasy. Včera... Čítať ďalej
22 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Rodená Viedenčanka

Narodila sa 1. januára 1926 vo viedenskom okrsku Josefstadt v rodine učiteľa pod menom Hildegard Klimpel. Ako členka Viedenskej ľadovej revue sa zaľúbila do Prešporáka Jozefa Múdreho, manažéra slovenského turné súboru, a na jeseň 1947 sa zaňho v bratislavskom Modrom kostolíku vydala a vzala si jeho meno - Múdra. Hildou ostala na radu svojho manžela. Dcérka Dagmar sa im narodila v roku 1949 a syn Pavol o rok neskôr.

Nepela jej venoval prvú medajlu

Trénovala ho od jeho začiatkov. Ako deviatak jej na ME v Bratislave venoval k štyridsiatke prvú, bronzovú medailu. Pod jej trénerským vedením istý čas pôsobili aj Marián Filc, Agnesa Búřilová-Wlachovská, Miroslav Šoška, či Evu Križkovú-Ďurišinovú. V zozname jej zverencov figuruje aj úspešný tanečník a neskôr úspešný kouč Martin Skotnický.

Zomrela legendána trénerka Ondreja Nepelu Hilda MúdraS Ondrejom Nepelom. Zdroj: HNonline.sk

Pôsobila aj v zahraničí

a to hlavne po ukončení Nepelovej kariéry. Trénovala Švajčiarku Charlottu Walterovú, deviatu na ZOH 1972, alebo Chorvátku Sandu Dubravčičovú, ktorá na ME 1981 získala striebro a na sarajevských ZOH 1984 zapaľovala olympijský oheň.

Drgonec: Ak sa pred súd v Štrassburgu dostanú prípady povinného očkovania, zaplatíme to všetci
Emeritný ústavný sudca v rozhovore pre eReport vysvetlil niekoľko veľmi zaujímavých faktov okolo povinného očkovania niektorých vekových skupín tak, ako ho presadzuje premiér Heger. Stačí poznať súvislosti V tých očkovacích má emeritný sudca... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Múdrej ocenenia:
  • Trofej MOV Šport a etika (1998),
  • Zlaté kruhy SOV a Cenu fair play SOV (2000),
  • Medailu Pierra de Coubertin od MOV (2003)
  • čestné členstvo v Slovenskom olympijskom a športovom výbore (2004).
Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!