V systéme testovania zamestnancov stále vládne chaos
21 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Či budete potrebovať do práce potvrdenia OTP ešte stále nerozhodli! Ohľadom povinného zavedenia režimu OTP na pracoviskách sa stále rieši zabezpečovanie logistiky a ďalšie potrebné procesy na úrovni príslušných rezortov. Úrad verejného zdravotníctva SR preto ešte túto povinnosť od 22. novembra nenariadi.

Žiaden manuál, žiaden systém

K povinnému zavedeniu režimu OTP na pracoviskách ešte stále prebiehajú medzirezortné rokovania. Zamestnávatelia tak ešte stále nepoznajú odpoveď na to, ako sa bude nariadenie vymáhať. 

Neexistuje žiaden manuál, nevie sa, ako bude prebiehať distribúcia testov, kto ich bude hradiť, ani či bude platiť rovnaký systém pre rôzne zamestnania, píše denník Pravda

Ešte stále rokujú

Úrad verejného zdravotníctva prisľúbil, že vyhlášku, ktorá by mala korigovať testovanie na pracoviskách vydá do nedele 21. novembra. „V súčasnosti stále prebiehajú medzirezortné rokovania k povinnému zavedeniu režimu OTP na pracoviskách. Rieši sa zabezpečovanie logistiky a ďalšie potrebné procesy na úrovni príslušných rezortov," ozrejmila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. 

Dodala, že s prihliadnutím na tieto skutočnosti úrad nenariadi túto povinnosť s účinnosťou od pondelka 22. novembra.

Od zajtra platia nové prísne opatrenia! Ako bude vyzerať lockdown pre neočkovaných?
Opatrenia proti pandémii sa od zajtra sprísňujú! Väčšina mapy Slovenska sa sfarbí do čierna a začína platiť lockdown pre nezaočkovaných. Situácia sa zhoršuje zo dňa na deň a najnovšie je na pretrase aj povinné očkovanie. Od pondelka 22. novembra... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Nikto nevie, ako to bude od budúceho týždňa vyzerať

Ani rezort práce, ani zamestnávatelia preto nevedia, ako to bude od budúceho týždňa vyzerať. „Jedným z riešení je, že testy by objednávali okresné úrady, kam by si po ne zamestnávatelia chodili," spresnil Matej Mišík, šéf Inštitútu zdravotných analýz.

Aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pripustil, že sa povinnosť OTP režimu môže posunúť. Prvý týždeň majú zamestnávatelia podľa neho využiť na to, aby zistili status zamestnancov, teda či sú očkovaní, neočkovaní, alebo prekonali ochorenie.

Ťarcha testovania pravdepodobne zostane na zamestnávateľoch

Povie im to, koľko testov budú potrebovať. Štát bude na začiatku testy platiť alebo ich zamestnávateľom dodá. No po čase bude časť nákladov podľa Lengvarského znášať zamestnávateľ.

Chmelár: Pán premiér, musíte konať! Nemôžete byť za chrumkavého pre každého
Nemyslím si, že povinné očkovanie vyrieši náš problém! Iba zvýši extrémnu polarizáciu spoločnosti. Zamýšľa sa o tom vo svojom statuse na sociálnej sieti historik, politický a mediálny analytik a publicista Eduard Chmelár. Podľa neho je náš problém... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Zamestnávatelia združení v Klube 500 tvrdia, že odborníci, ktorí pripravujú opatrenia, nekomunikujú so zástupcami súkromnej sféry a nepreverujú realizovateľnosť navrhovaných opatrení v praxi.

Podľa nich testovanie vo firmách s tisíckami zamestnancov a nepretržitou prevádzkou nie je dvakrát týždenne reálne vzhľadom na mieru zaočkovanosti.

Klub 500 navrhuje iné riešenie

„Navrhujeme, aby sa podobne, ako tomu bolo v druhej vlne, prípadne tak, ako je tomu stále v susednom Rakúsku, urýchlene vytvorila sieť bezplatných testovacích centier," vyzýva predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

Dodal, že testovanie zdravotného stavu zamestnancov je výkonom zdravotnej starostlivosti a ten má zabezpečovať štát na svoje náklady a vo svojej réžii.

Za ľudí: Pred povinným očkovaním uprednostňujeme zvýhodňovanie zaočkovaných
Povinné očkovanie sú zatiaľ teoretické úvahy. Pred zavedením povinného očkovania uprednostňujeme systematické zvýhodňovanie zaočkovaných ľudí. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie strany Za ľudí. "Takisto sú potrebné dáta, či zavedenie povinného... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!