Ľudia využili posledný deň slobody: Nákupné centrá praskajú vo švíkoch, parkoviská sú plné
21 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Pandemická situácia sa na Slovensku zo dňa na deň zhoršuje a tak vláda odklepla od pondelka nové striktné opatrenia. Tie znamenajú pre nezaočkovaných lockdown a zákaz vstupu takmer všade okrem esenciálnych predajní. Nepomôže im už ani negatívny test.

Z kategórie OTP tak ostávajú len dve písmená OP, čo vzbudzuje v spoločnosti vášne. Hospodárske Noviny preto išli v známom bratislavskom nákupnom centre zmapovať, ako nezaočkovaní využili poslednú možnosť nákupov.

Počet nakupujúcich sa výrazne zvýšil. Na okružných križovatkách stoja autá v menších kolónach, ktoré sa tvoria aj pri jednotlivých vchodoch do predajní.

"Som tu pre hlúpe opatrenia"

Martina so svojím priateľom si pozerajú dekorácie. Nakúpiť sem prišli až z Nových Zámkov. „Vyberáme ozdoby na Vianoce. Je lepšie, keď to človek vidí naživo v predajni. Od zajtra už túto možnosť nebudeme mať,“ hovorí Martina s tým, že do Bratislavy merali cestu práve tento víkend pre sprísňujúce sa opatrenia.

Pozor! Firmy status OTP kontrolovať môžu,TOTO však zatiaľ nesmú
Firmy a zamestnávatelia už môžu kontrolovať, či sú ich zamestnanci zaočkovaní, prekonali ochorenie COVID-19 alebo či majú negatívny PCR alebo antigénový test. Jednu vec však ešte nemôžu! Od pondelka 22. novembra ešte nemôžu svojim pracovníkom... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ďalší zákazník Martin tvrdí, že nakúpiť by síce prišiel tak či tak, pre prichádzajúce zmeny však tento krok musel posúriť.

„Dnes som tu pre hlúpe opatrenia, ktoré budú v platnosti od zajtra. Nemyslím si, že je správne, aby odo mňa niekto cudzí pýtal osobné údaje o mojom zdravotnom stave,“ konštatuje rozhorčene nakupujúci.

Zmenu cítia aj obchodníci

​O tom, že takýto nápor nie je v tomto období štandardný, jednohlasne hovoria aj pracovníci prevádzok. Petra z predajne Fusakle hovorí, že ľudí je v obchodnom dome výrazne viac než po minulé víkendy. „Niektorí sa aj chvália tým, že nie sú zaočkovaní a zajtra túto možnosť už nebudú mať,“ dodáva.

Že je zákazníkov v tomto období viac, potvrdzujú aj dáta Apple. Podľa nich pešia či vodičská mobilita stúpla asi o 20 percent oproti predposlednému novembrovému víkendu v roku 2020.

Gastro a hotely sú zatvorené už týždne, no vládu to netrápi!
Pandemická situácia na Slovensku sa zhoršuje zo dňa na deň, vláda odsúhlasila sprísnenie opatrení a pošuškáva sa, že lockdown pre nezaočkovaných nebude stačiť. No podnikatelia vládu varujú! Pokiaľ štát nie je ochotný podnikateľom pomôcť, potom... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ako skontrolujú denne 15-tisíc ľudí?

Otázne je, ako bude prebiehať vymáhanie dokladov o očkovaní. Dnes si test či covid pas od vás pýtajú priamo v reštauračných prevádzkach. Desiatky ľudí konzumujú denne svoje jedlá vonku na lavičkách. Od zajtra však tomu má byť koniec.

Kontrola by mala už v pondelok prebiehať pred vchodom do centra. Kontrolovať by mali zamestnanci SBS.

„Nevieme, ako to bude presne prebiehať. Denne tu jedným vchodom prejde aj 15-tisíc ľudí,“ povedal pre HN príslušník SBS s tým, že inštrukcie by mali od hygienika dostať v ranných hodinách. 

„Bohužiaľ, tu bez dokladu o očkovaní nenakúpite. Jedine v prípade, že si tovar objednáte na internete a prídete si ho vyzdvihnúť pred predajňu,“ povedali na informáciách v IKEA. 

Dušan Čaplovič: "Politikom, sterilnej vláde a jej rozhodovaniu chýba rozum"
"Odmietam" - znie alarmujúci titulok bývalého ministra školstva nad jeho najnovším statusom na sociálnej sieti/článkom v periodiku Koment. "Odmietam neslušný slovník politikov, súčasné výzvy opozície k občianskej neposlušnosti, urážlivé vyjadrenia... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!