Dušan Čaplovič: "Politikom, sterilnej vláde a jej rozhodovaniu chýba rozum"
21 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

"Odmietam" - znie alarmujúci titulok bývalého ministra školstva nad jeho najnovším statusom na sociálnej sieti/článkom v periodiku Koment. "Odmietam neslušný slovník politikov, súčasné výzvy opozície k občianskej neposlušnosti, urážlivé vyjadrenia na adresu občanov, odmietam hlúposť, hrubosť a nenávisť na uliciach a v parlamentných laviciach, na ministerstvách." Pokračuje bývalý poslanec a minister školstva Dušan Čaplovič.

"Toľko neslušnosti, neschopnosti viesť dialóg, slušne sporiť sa na našom Slovensku dlho nebolo." Pripomína nám múdry a vzdelaný človek, ktorý už má so životom i politikou dlhoročné skúsenosti.

Slovensko trpí, hľadá sa rozum

"Slovensko trpí, zmieta sa v zrážkach hlúposti a výmyslov antivaxérov s rozumom, skúsenosťou a odbornosťou. Práve rozum často chýba aj politikom, sterilnej vláde a jej rozhodovaniu." Konštatuje Dušan Čaplovič.

V komentári pokračuje nasledovnou úvahou: "Mnohými hlúposťami sú dezorientovaní a ubíjaní občania, oni doplácajú na tento stav zdravím, mnohí zomierajú.Vláda má plné ústa zbúchaných, odborníkmi kritizovaných reforiem. Napriek tomu niektorí ministri s predsedom vlády idú na barikády."

Kindermanažment na školstve

Bývalý minister školstva a dá sa predpokladať, že skúsený odborník na oblasť vzdelávania píše: "Vyjadrím sa len k oblasti, v ktorej som po celý život pracoval, pôsobil a tak trochu jej rozumiem. Konkrétne k „reformnému“ návrhu novely zákona o vysokých školách, ktorý vyvolal obrovský odpor zo strany reprezentácií univerzít. Na ministerstve pôsobí zväčša neskúsení kindermanažment, ktorý všetko pozná a dokáže."

"Minister si neúnavne ako Pilát len umýva ruky a ponecháva takmer všetko komunikovať podriadením štátnym tajomníkom či generálnym riaditeľom. Žiaľ, je to minister, ktorý doteraz nevysvetlil svoju plagiátorskú záverečnú vysokoškolskú prácu, a ktorý má zrejme preto komplexy a zviazané ruky i boľavé svedomie pri rokovaniach s osobnosťami vysokých škôl a vedy."

Univerzitám berú výdobytok N ovembra 89

"Odmietam navrhovanú novelu vysokoškolského zákona, ktorá berie univerzitám samosprávu, ozajstný výdobytok Novembra 1989. Tvrdí sa, že novela je v mnohých veciach prelomová, avšak mnoho citovaných reformných novostí sú už obsiahnuté v zákone z roku 2002 a v ďalších novelách. Klamú verejnosť ak tvrdia, že zavádza kvalitu do vzdelávania, veď ju zaviedol už zákon o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania v roku 2018."

"Neprijateľné je šliapanie po slobode univerzít, okliešťovanie samosprávy, posilňovanie práv ministra a správnej rady. Vytvára podmienky pre politizáciu univerzitného života. Odmietam obmedzovanie akademických slobôd a podporujem spravodlivý protest študentov, pedagógov, vedcov a ich zápas za autonómne vysoké školstvo. Odmietam podriadenie slovenských vysokých škôl ministrovi!" Končí svoj komentár/status bývalý minister školstva Dušan čaplovič.

(Medzititulky red. HD., zdroj FB Dušan Čaplovič, publikované tiež v Koment č.46, 17. novembra 2021)

Slovenská inteligencia zasiela otvorený list Žilinkovi: Sme svedkami diskriminácie, nátlaku a apartheidu!
Predseda Združenia slovenskej inteligencie (ZSI) Branislav Čech zaslal otvorený list generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Vkladá v ňom do predstaviteľa štátnej moci nádej a žiada ho, aby urobil všetko pre nastolenie spravodlivosti na... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!