Astronauti vo vesmíre narastú do výšky. Po návrate na Zem sa opäť „zmenšia“. Ako je to možné?
22 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Vesmírna medicína skúma, ako sa mení ľudské telo v beztiaži. Jedným zo zistení je: dospelí opäť rastú - a to výrazne, píše Der Spiegel.

Astronauti musia byť fyzicky zdatní a zároveň čo najštíhlejší, aby sa mohli dobre pohybovať v priestoroch vesmírnej stanice ISS. Podľa vesmírnej medicíny však môže byť vo vesmíre ešte trochu tesnejšie: Počas letu do vesmíru totiž astronauti v bezváhovom stave narastú do výšky.

Očkovanie Pfizerom: 357 vedľajších účinkov u 200 000 francúzskych vojakov... a trest za odmietnutie vakcíny (VIDEO)
Po očkovaní vakcínou proti COVIDu-19 sa u desiatok príslušníkov armády vo Francúzsku vyskytli vážne zdravotné problémy, píše epochtimes.de. Francúzska armáda sa obáva početných vedľajších účinkov po očkovaní vakcínou proti... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ako je to možné?

„Medzistavcové platničky sa rozšíria a počas prvých 24 hodín narastú v priemere o 5,5 centimetra do dĺžky," - vysvetlila pre tlačovú agentúru dpa špecialistka na vesmírnu medicínu Bergita Ganseová v Homburgu v Sársku. Ale: „Keď sa vrátite na Zem, zmenšíte sa na svoju pôvodnú veľkosť," povedala profesorka, ktorá prednáša na Sárskej univerzite a pozorne sleduje šesťmesačnú misiu sárskeho astronauta Matthiasa Maurera (51) na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS.

Bavorsko: Nárast očkovaných aj na JIS-kách
Takmer 30 percent úmrtí na COVID-19 v Bavorsku v októbri tvorili plne zaočkovaní, informuje epochtimes.de. Medzi rýchlo rastúcim počtom úmrtí na koronavírus v Bavorsku je pomerne vysoký podiel plne očkovaných ľudí. Podľa údajov Štátneho úradu pre... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

"Fluidný posun“: Silná hlava a chudé nohy

Ďalšou krátkodobou zmenou, ktorú vesmírni turisti tiež zažívajú, je posun tela smerom k hornej časti a hlave. „To spôsobí, že počas prvých 24 hodín vymočíte 1,5 litra vody. Navyše v tvári „priberiete“ a vaše nohy budú prudko veľmi štíhle,“ – doplnila Ganseová. Tá predtým pracovala v Nemeckom centre pre letectvo a vesmír (DLR) v Kolíne nad Rýnom.

Vysvetlenie: Za normálnych okolností gravitácia vťahuje vodu do nôh, ale v bezváhovom stave nič také neexistuje.

Katastrofa v Rakúsku V salzburských nemocniciach sa vytvárajú triediace tímy. Liečba nebude zaručená všetkým (!)
Vzhľadom na dramatickú situáciu s koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v salzburských nemocniciach v Rakúsku vytvárajú triediace tímy a prechádza sa na triáž. Liečbu všetkým pacientom tak už nebudú môcť garantovať, píše Der... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Z dlhodobého hľadiska svaly degenerujú, pretože sa v bezváhovom priestore nepoužívajú. „Ťažký predmet stačí len postrčiť, aby sa pohol." Srdcový sval sa tiež zmenšuje. Na ISS majú preto astronauti každý deň naplánované dve a pol hodiny tréningu: na bicyklovom ergometri, na posilňovacom stroji a na bežiacom páse, na ktorý sa pripútavajú gumovými pásmi.

Farmafirmy dosahujú na vakcínach zisk 1 000 dolárov za ZA SEKUNDU
Farmaceutické spoločnosti Biontech, Pfizer a Moderna dosahujú podľa prieskumu globálnej aliancie pre vakcíny zisk 1 000 dolárov (necelých 880 eur) každú jednu sekundu na svojich vakcínach proti koronavírusu, informuje epochtimes.de K takémuto... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Fitness výzva na ceste na Mars

Napríklad pri budúcich misiách na Mars by sa tieto zariadenia nemohli vziať so sebou kvôli nedostatku miesta: Preto sa hľadajú iné metódy, ako zabrániť strate svalovej hmoty. Ganseová skúma elektrickú stimuláciu.  „Ak budete svaly dodatočne stimulovať elektrinou, možno nebudete potrebovať toľko tréningu." A menej miesta. Na experimente sa bude v nasledujúcich rokoch na ISS podieľať 16 astronautov.

Očakáva sa, že misia na Mars bude trvať približne dva a pol roka, povedal Ganseová. Let tam by trval najmenej trištvrte roka, let späť rovnako, dodáva Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Scenára sociálnej biedy sa vďaka COVIDU už možno ani nedožijeme
Sociálne siete tú plné zaručených politických „návodov“ na to, ako sa dajú poľahky zlikvidovať drobní podnikatelia. Na jeden z nich vo svojom statuse poukazuje Juraj Mesík. Ako píše, nie je ešte ani polovica novembra a „koleso inflácie sa v Európe... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!