Preteky v zbrojení vo vesmíre práve začali: Dá sa zastaviť vesmírna vojna?
19 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Názor Paula Robinsona (Russia Today)

Správy, že Rusko testovalo protisatelitnú raketu, vyvolali obavy a čo je ešte znepokojivejšie, poukázali na nedostatok medzinárodných zmlúv upravujúcich vesmírne zbrane. To znamená, že kozmos sa stáva bojiskom, varuje profesor na Univerzite v Otave Paul Robinson.
Rovnováha síl sa mení

Zatiaľ čo USA sú v súčasnosti proti kontrolám na orbitálnych priestoroch, meniaca sa rovnováha síl znamená, že by pravdepodobne bolo dobré to prehodnotiť. Predmetný test, potvrdený Moskvou, zničil starý, nefunkčný sovietsky prieskumný satelit, pričom Washington označil operáciu za „nezodpovednú“ a „bezohľadnú“ kvôli výsledným úlomkom.

Takzvaný „vesmírny odpad“ predstavuje vážne nebezpečenstvo pre objekty, ako sú satelity a Medzinárodná vesmírna stanica. Pridaním mraku haraburdia, ktorý sa vznáša na obežnej dráhe, Rusko neurobilo nikomu žiadnu láskavosť. Hoci treba zdôrazniť, že test neporušil medzinárodné právo, keďže v súčasnosti neexistuje žiadny záväzný právny režim regulujúci vesmírny odpad

Nezodpovedné Rusko?

Typické reakcie Západu na ruský test boli reakcie generála Jamesa Dickinsona, veliteľa amerického vesmírneho velenia. Ten povedal, že Rusko „preukázalo úmyselné ignorovanie bezpečnosti, stability a dlhodobej udržateľnosti vesmírnej oblasti pre všetky národy."

"Nebudeme tolerovať tento druh aktivity," dodal hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price. Ale hoci americké sťažnosti na vesmírny odpad môžu byť opodstatnené, človek sa pýta, či ich skutočným záujmom nie je hrozba, ktorú ruský test predstavuje pre ich vojenskú dominanciu.

Bieloruská hraničná kríza nie je vojnou, ale môže sa ňou stať!
Názor Tarika Cyrila Amara (Russia Today) Dramatická a smrteľná patová situácia medzi Bieloruskom a Poľskom a EÚ zanechala tisíce utečencov uväznených uprostred. A Varšava ešte k tomu vyhlásila, že kríza na jej hraniciach je súčasťou „špeciálnej... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

K militarizácii došlo už dávno

Odborníci rozlišujú medzi militarizáciou a zbrojením vesmíru. Prvý zahŕňa využitie vesmíru na vojenské účely, ako je komunikácia, a druhý zahŕňa umiestnenie systémov s deštruktívnymi schopnosťami do vesmíru. K militarizácii došlo už dávno. K ozbrojovaniu ešte nedošlo.

Jediným právnym nástrojom regulujúcim zbrane vo vesmíre je zmluva o vesmíre z roku 1967, ktorá zakazuje umiestňovanie jadrových zbraní alebo iných zbraní hromadného ničenia na obežnú dráhu okolo Zeme, Mesiaca alebo nebeských telies. Snahy o rozšírenie zákazu na zbrane vo všeobecnosti zlyhali, z veľkej časti kvôli americkému odporu.

USA prichádzajú o svoju technologickú výhodu

Niektorí stratégovia tvrdia, že je lepšie využiť priestor ako „útočisko“ a vyhnúť sa tomu, aby sme sa vydali cestou, ktorá povedie k novým pretekom v zbrojení. No v amerických vojenských kruhoch už dlho panuje názor, že takéto preteky v zbrojení sú nevyhnutné a že pre Spojené štáty je lepšie získať náskok pred ostatnými, zatiaľ čo majú technologickú výhodu.

Ako povedal vtedajší vrchný veliteľ amerického vesmírneho velenia Joseph W. Ashy v roku 1996: "Je to politicky citlivé, ale stane sa to... budeme bojovať vo vesmíre. Budeme bojovať z vesmíru a budeme bojovať smerom do vesmíru. To je dôvod, prečo majú USA rozvojové programy v oblasti riadenej energie a úderov. Raz zasiahneme pozemské ciele – lode, lietadlá, budovy – z vesmíru.“ 

Tu je dôvod, prečo bola COP26 - Glasgowský cirkus - úplnou stratou času, peňazí a uhlíka
Komentár Paula Nuttalla (Russia Today) Klimatická konferencia v Glasgowe bola úplným prepadákom! Bez ohľadu na to, ako sa ju snažili roztočiť. Ukázalo sa, že to nie je nič iné ako len rozprávanie, pričom dosiahnutie dohody nestojí ani za papier,... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Od čias Ronalda Reagana mocné sily tiež tvrdo lobovali za vesmírne protiraketové obranné systémy, ktorých kľúčovým komponentom by boli zbraňové systémy na obežnej dráhe. Z týchto dôvodov sa USA postavili proti snahám zviazať si ruky prostredníctvom kontroly zbraní. 

Vo vesmíre sa USA nechcú dať obmedzovať

V roku 2006 Národná vesmírna politika USA oznámila, že krajina " bude bojovať proti vývoju nových právnych režimov alebo iných obmedzení, ktoré sa snažia zakázať alebo obmedziť prístup USA do vesmíru alebo jeho využívanie. Navrhované dohody o kontrole zbrojenia alebo obmedzenia nesmú poškodzovať práva Spojených štátov amerických vykonávať výskum, vývoj, testovanie a operácie alebo činnosti vo vesmíre pre národné záujmy USA.“ 

V dôsledku toho, keď v roku 2008 Čína a Rusko predložili návrh Zmluvy o zabránení umiestňovania zbraní vo vesmíre a hrozieb alebo použitia sily proti vesmírnym objektom, Spojené štáty ho odmietli. Podobne aj USA sústavne hlasovali proti výročnej rezolúcii predloženej ad hoc výborom Konferencie OSN o odzbrojení s názvom „Prevencia pretekov v zbrojení vo vesmíre“.

Aj vy neznášate, ako vám miliardári a celebrity kážu o klimatických zmenách?
Komentár Charlieho Stonea (Russia Today) Neznášate, keď vám o klimatických zmenách kážu ľudia, ktorí planétu znečisťujú oveľa viac ako vy? Pri príležitosti konca COP26 sa s britským spisovateľom a novinárom Charliem Stoneom pozrieme na niektoré... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Konkurenčné rezolúcie výboru OSN

 

Rozdielne prístupy USA a ich západných spojencov na jednej strane a Ruska a Číny na strane druhej sa ukázali minulý rok, keď obe strany podporili konkurenčné rezolúcie výboru OSN. Prvý, ktorý vypracovali Briti a podporili USA, povzbudil členov OSN, aby sa „podelili o svoje predstavy o ďalšom vývoji a implementácii noriem, pravidiel a princípov zodpovedného správania“ vo vesmíre. 

Rusko hlasovalo proti tomuto neškodnému návrhu a sťažovalo sa, že „nezahrnulo ustanovenia o potrebe mierového využívania vesmíru, o zákaze inštalácie zbraní v ňom, o hrozbách použitia sily a jasný náčrt zodpovedného správania“.

Namiesto toho Rusko podporilo konkurenčný návrh, ktorý deklaroval, že „vylúčenie kozmického priestoru zo sféry pretekov v zbrojení a zachovanie priestoru na mierové účely by sa malo stať povinnou normou štátnej politiky a všeobecne uznávaným medzinárodným záväzkom“. 

USA spolu so Spojeným kráľovstvom, Austráliou, Kanadou, Francúzskom, Izraelom, Japonskom, Marshallovými ostrovmi a Ukrajinou hlasovali proti tejto druhej, pevnejšej rezolúcii. Zdá sa, že uprednostňujú vágne reči o „normách“ pred konkrétnym zákazom zbrojenia vo vesmíre.

Nová misia Spojeného kráľovstva priniesť „slobodu“ do východnej Európy skončí katastrofou
Komentár Paula Robinsona (Russia Today) S rastúcim napätím na poľsko-bieloruských hraniciach Spojené kráľovstvo ukazuje prstom na Rusko, bije na poplach kvôli potenciálnej vojne a hrozí vyslaním vojakov na Ukrajinu. Nemožno sa nečudovať, kto koho... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Američania zaspali na vavrínoch

Základom tohto postoja je myšlienka, že kontrola zbrojenia prospieva slabšej strane a že USA ako dominantná svetová vojenská sila by nemali súhlasiť s tým, že budú obmedzované. Preteky v zbrojení vo vesmíre by boli nevítané, no ak by k nim došlo, vyhrali by USA.

Nanešťastie pre Američanov si tým už nikto nemôže byť taký istý a nedávny technologický pokrok spôsobil, že mnohé z plánov USA pre vesmír sú irelevantné.

Najpozoruhodnejšie je, že ruské rozmiestnenie hypersonických kĺzavých rakiet spôsobilo, že desiatky miliárd dolárov, ktoré Washington investoval do obrany proti balistickým raketám, sú bezcenné. Aj keby Američania dokázali vyvinúť nejaký vesmírny obranný systém proti týmto raketám, náklady by boli obrovské.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/18/preco-rusi-zostrelili-druzicu

A  v čase, keď by bol systém nasadený, by nové technológie už priniesli protiopatrenia. Myšlienka, že Amerika potrebuje vyzbrojiť vesmír, aby sa mohla brániť nukleárnemu útoku, pri skúmaní neobstojí.

Z pretekov v zbrojení vo vesmíre budú ťažiť iba generáli a výrobcovia zbraní

Ruský protisatelitný test možno vnímať ako snahu prinútiť Spojené štáty, aby uznali svoju zraniteľnosť a priviedli ich k rokovaciemu stolu. No nemusí to fungovať. Obrovské sumy peňazí spomenuté vyššie znamenajú, že v Spojených štátoch existujú silné inštitucionálne záujmy, ktoré odolajú akémukoľvek takémuto úsiliu. 

Toto je naozaj poľutovaniahodné. Z pretekov v zbrojení vo vesmíre nebude ťažiť nikto okrem generálov a výrobcov zbraní. Čím skôr si to každý uvedomí, tým lepšie.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/16/skusky-ruskych-protidruzicovych-zbrani-vyplasili-usa

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!