Covidová stratégia Švédska "exportovala“ vírus do susedných krajín
18 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Protikoronová stratégia Švédska bola od začiatku kontroverzná. Najnovšia štúdia teraz dokázala, že osobitá cesta krajiny v boji proti COVIDu-19 sa vlastne postarala o jeho rozšírenie do susedných krajín, píše nemecký Stern.

Žiadne rúška, otvorené reštaurácie a obchody – osobitá covidová stratégia Švédska vyvolala v zahraničí veľký rozruch. Mnohí diskutovali, alebo dokonca polemizovali o tom, či je táto cesta vôbec správna. Dokonca aj švédsky kráľ Carl XVI. Gustaf hovoril o zlyhaní takejto stratégie.

Najnovšia štúdia vedcov zo švédskej Univerzity v Uppsale, nórskeho Zdravotníckeho úradu a austrálskej Univerzity v Sydney teraz špeciálnu švédsku cestu vykresľuje vyslovene v negatívnom svetle.

Podľa štúdie viedla proticovidová politika krajiny vlastne k prenosu vírusu zo Švédska do iných krajín. O výsledkoch výskumu informovali švédske noviny "Upsala Nya Tiding", aj odborný časopis "Eurosurveillance".  Zo zistení vyplýva, že infekcia sa reťazovito postupne rozšírila do susedných krajín, kde sa počty chorých na COVID v stovkách navyšovali.

Katastrofa v Rakúsku V salzburských nemocniciach sa vytvárajú triediace tímy. Liečba nebude zaručená všetkým (!)
Vzhľadom na dramatickú situáciu s koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v salzburských nemocniciach v Rakúsku vytvárajú triediace tímy a prechádza sa na triáž. Liečbu všetkým pacientom tak už nebudú môcť garantovať, píše Der... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Bolo by menej chorých, ak by bolo prísnejšie trasovanie

Napriek prísnym cestovným obmedzeniam vo Fínsku, aj túto krajinu doplatila na koronovú politiku svojho suseda. Paradoxom je, že z Fínska sa vírus do Švédska prakticky „nevyviezol“.

Vedci sa domnievajú, že to boli samotní Fíni, ktorí si pri návrate do vlasti priniesli infekciu zo Švédska, keďže sa na nich nevzťahoval fínsky zákaz vstupu.

Farmafirmy dosahujú na vakcínach zisk 1 000 dolárov za ZA SEKUNDU
Farmaceutické spoločnosti Biontech, Pfizer a Moderna dosahujú podľa prieskumu globálnej aliancie pre vakcíny zisk 1 000 dolárov (necelých 880 eur) každú jednu sekundu na svojich vakcínach proti koronavírusu, informuje epochtimes.de K takémuto... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Genetický rodokmeň šírenia vírusu

V rámci štúdie bolo analyzovaných 71 000 vzoriek pacientov, na základe ktorých bolo možné vytvoriť akýsi genetický rodokmeň šírenia vírusu v severských krajinách. „V prvom roku pandémie bolo Švédsko v skutočnosti „čistým vývozcom“ vírusu Sars-CoV-2 do susedných krajín,“ – skonštatoval John Pettersson z vedeckého centra pri Univerzite v Uppsale. Dánsko však „exportovalo" infekcie aj do iných krajín.

Analýzy ukázali, že vírus Sars-CoV-2 bol importovaný do všetkých severských krajín od januára do konca februára 2020, pričom prenos sa dal zistiť od začiatku februára vo Švédsku a od začiatku marca v ostatných severských krajinách.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Reťazenie infekcie v Švédsku

Zo štúdie vyplýva, že počet prípadov koronavírusu vo Švédsku a v ostatných severských krajinách by bol nižší, keby Švédsko prijalo reštriktívnejšiu stratégiu. Fínsko, Dánsko a Nórsko zaviedli oveľa prísnejšie opatrenia proti šíreniu koronavírusu vrátane prísnej karantény a lockdownu, uzatvára nemecký Stern.

(Medzititulky red. HD.)

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!