Žilina: Vo fakultnej nemocnici prišlo tento rok na svet už 98 predčasniatok
17 | 11 | 2021 I tasr

V žilinskej pôrodnici sa od januára 2021 narodilo 98 predčasniatok. Najmenšie z nich vážilo 810 gramov. Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí o tom informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Lenka Záteková.

Predčasne narodené deti prichádzajú na svet pred 37. týždňom tehotnosti a sú prezývané aj krehkí bojovníci. "V spolupráci s oddelením gynekológie a pôrodníctva pomáhame pri narodení bábätiek už od 28. týždňa tehotnosti. V takomto skorom štádiu nie sú plne vyvinuté všetky orgány a samotné dieťatko ešte nie je prirodzene pripravené prísť na svet, takže bojujeme všetci – od malého predčasniatka, lekárov, sestier, rodičov i príbuzných," uviedla primárka oddelenia neonatológie žilinskej nemocnice Katarína Jackuliaková, podľa ktorej sa samotným narodením takzvaný "boj" iba začína.

Ľudia vás už nechcú! Zradili ste všetko! Zmiznite! Odkazuje koalícii Blaha
Slovensko, respektíve jeho hlavné mesto, sa dnes v sviatočný deň osláv 17. novembra premení na miesto protestov proti všetkému, čo táto koalícia za rok a pol napáchala. A že je toho naozaj dosť netreba vari ani pripomínať. Súčasná štvorkoalícia,... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Jozef Uhlárik

V porovnaní s donosenými deťmi sa predčasniatka stretávajú s viacerými zdravotnými problémami. Podľa Jackuliakovej sú to predovšetkým ťažkosti s dýchaním, trávením či rôznymi infekciami. "Vďaka modernej medicíne a starostlivosti však dnes dokážeme zachrániť takmer všetky naše novorodeniatka a takpovediac ich vypiplať, aby dobehli zameškané a mohli ísť čo najskôr domov," doplnila.

Na osvetu a podporu rodín s predčasne narodenými bábätkami sa v tomto období rozsvietia na purpurovo mnohé kultúrne pamiatky. Tento rok sa do fialovej farby opäť zahalí aj hlavná budova polikliniky žilinskej nemocnice, a tiež oddelenie neonatológie v špecializovanej časti Jednotky intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti o novorodencov, podotkla hovorkyňa.

Uhrík: Najlepšou reformou bude povalenie tejto škodlivej vlády (VIDEO)
Igor Matovič sa uplynulý týždeň popýšil svojou „geniálnou“ daňovo-odvodovou reformou. Možno z jeho pohľadu aj taká je, lenže kritiku si za ňu vyslúžil z viacerých strán, pričom pochavaly bolo pramálo. Kriticky sa k daňovo-odvodovej reforme... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Jozef Uhlárik