Karol Lovaš: Sme tam, kde boli komunisti po štyridsiatich rokoch vládnutia. Na konci.
17 | 11 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Len hlúposť sa otŕča ako lacná fľandra. Je jej všade dosť. Ako len mnoho jej je medzi nami. Nedovolí nám spolu hovoriť. Len po sebe kričať. Krčíme sa.Ten boj nás vyčerpáva. Po viac než tridsiatich rokoch života v demokracii sme tam, kde boli komunisti po štyridsiatich rokoch vládnutia. Na konci. So silami." Citát Karol Lovaš

“O nádeji.” Názov príspevku Karola Lovaša, ktorý zverejnil na sociálnej sieti je o nádejných časoch, ktoré vyvolal 17. november 1989. "Čo z nich zostalo? Kam si sa stratila nádej. Kde si?" Pýta sa Karol Lovaš.

Zo zamyslenia, ktoré napísal slovenský premonštrátsky kňaz a autor, ktorý pôsobí v Česku je cítiť sklamanie. "Chýbaš nám. Bez teba sa viac hádame. Menej počúvame. Hlasno nadávame. Opäť raz si nevieme prísť na meno. Zas žijeme v getách. Neboli len vecou nacizmu a komunizmu. Sú tiež doménou demokracie," píše Lovaš.

E. Chmelár: hlava štátu by nemala zavádzať
Zopár poznámok k televíznemu príhovoru madame Čaputovej si na svojej sociálnej sieti urobil aj Eduard Chmelár. Už nie sme "táto krajina" Pozitívom podľa Chmelára je, že nový autor prejavov prezidentke do nich namiesto "táto krajina", píše "NAŠE... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Bojíme sa povedať čo si myslíme

A poukazuje na to, ako sa aj v demokacii môže udomácniť strach. "Bojíme sa. Povedať, čo si myslíme. Čo čítame. Koho volíme. Politici majú skrytých voličov. Spisovatelia skrytých čitateľov. My svoju autocenzúru. Vrátila sa," vysvetľuje. 

Lovaš si myslí, že tí pred rokom skončili, lebo nevedli hovori medzi sebou, ani s nami. "Ani my nevieme. Nechceme. Zabudli sme. Na tú slasť z inakosti. Novembrový prísľub. Zovšednel nám.
Záľubu sme našli v sebe. Všetci ako jeden. Kto nejde s nami, ide proti nám," dodáva.

Média sú podľa neho bezzubé a smiešne a bezmocná, čo znamená predzvesť konca. "Už žiadny spasiteľ. Len kŕč. A gýč," píše na margo nich.

P. Pellegrini podporuje protesty akademickej obce a to je tak všetko
V predvečer sviatku boja za slobodu a demokraciu sa ministerstvo školstva snaží o politizáciu akademickej pôdy. Hlas-SD je touto situáciou znepokojený a na tlačovke vyzval ministra školstva a predsedu SaS o stiahnutie novely zákona o vysokých... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Nepriateľ akoby patril k povinnej výbave demokracie

Bez nádeje je podľa Lovaša každý úbožiak. Odôvodňuje prečo: "Handra, do ktorej si utrieme zašpinené topánky. A ideme do ďalšieho boja. Hľadať nepriateľa.  Akoby patril aj k povinnej výbave demokracie. Akoby bez neho ani ona nevedela žiť. Ten fatalizmus nás zabíja. Biela! Čierna! Zabíjame v jeho mene. V koho mene? Od steny k stene. Od emócie k emócii. Dobití sme ako popadané hrušky vo farskej záhrade." 

"Nádej, poď. Vráť sa. Spočítaj ovečky, ktoré ešte zostali na zelenej lúke. Biela. Čierna. Strakatá. 
Všetky sú tvoje. Daj pozor, nech ti žiadna neujde. Nech sa nestratí. Bola by jej škoda. Svet by stratil jednu farbu. Smutno by bolo na svete.Povedz, Nádej, čo by to bolo za svet? Bez čiernej ovce? Bez bielej?" Dodáva v závere a núti čitateľa zamyslieť sa. 

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/16/usa-sa-zrejme-zacali-pripravovat-na-tretiu-svetovu-vojnu-z-cierneho-mora