P. Pellegrini podporuje protesty akademickej obce a to je tak všetko
16 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

V predvečer sviatku boja za slobodu a demokraciu sa ministerstvo školstva snaží o politizáciu akademickej pôdy. Hlas-SD je touto situáciou znepokojený a na tlačovke vyzval ministra školstva a predsedu SaS o stiahnutie novely zákona o vysokých školách.

Vláda je vo vojne s občanmi,skonštatoval na úvod tlačovky P. Pellegrini a ilustroval to na príkladoch reforiem v zdravotníctve, súdnictve, ochrane prírody. Uviedol, že jasne vidí  "snahu o politické obsadenie vedenia slovenských univerzít" a je správne kontrolovať verejné zdroje prúdiace do vysokých škôl, no kontrola sa má diať cez štátne kontrolné a finančné inštitúcie a akreditačnú agentúru, dohliadajúcu na kvalitu výučby. Nie cez politické nominácie.

Dôsledky očkovacej lotérie: Bude sa pani Zuzana súdiť?
Pamätáte si na začiatok "slávnej" očkovacej lotérie? Rozruch vtedy vyvolal telefonát pani Zuzane do Solivaru, ktorá kvôli oneskorenému technickému prenosu prišla o výhru. Minister financií Matovič potom dokonca vycestoval za ňou. Pani Zuzana sa... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Minister v Správnej rade Univerzity Komenského.

"Ako inak to vnímať, ako politickú nomináciu?" pýta sa Pellegrini: "Budú menovať politického rektora. Politizáciu vysokého školstva tu určite nepotrebujeme. Predstavte si, že voliči posunú do parlamentu strany s absolútne zvrátenou ideológiou. To mi chcete povedať, že ak sa do vlády dostanú fašisti, ktorých už máme v parlametne, bude správne, že oni budú do správnych rád vysokých škôl nominovať svojich nominantov?" 

Podpora protestujúcim

Hlas slovami Petra Pellegriniho plne podporuje všetkých tých, ktorí dnes vyjdú do ulíc a vyjadria svoj odpor proti plánovanej novele zákona o vysokých školách. "Novela nerešpektuje tých, ktorí tomu rozumejú, robia to nasilu a vyhrážkami tým, že ten, kto túto reformu odmieta, pripraví Slovenskú republiku o miliardu eur z plánu obnovy." 

Potrebujeme korektnosť ako oslavu kniežaťa Potemkina?
V ostatných rokoch sa začalo veľmi dbať na korektnosť. V začiatkoch som sa tuším aj potešila, lebo uznajte - v meste, ako je Komárno, sú "AŽ" tri či štyri bezbariérové wc, z toho dve sú úplne na periférii, v supermarketoch. Veď áno, vďaka aj za... Čítať ďalej
14 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Brusel nie je vinný

"To, ako máme čerpať plán obnovy si vymyslela vláda E. Hegera, nie Brusel. Tá vláda, ktorá cez tieto podmienky chce vydierať vlastných občanov." upozorňuje Pellegrini. Hlas chce vyzvať vládu, aby prestala s bojom proti občanom SR, aby sa sústredila na to najdôležitejšie - na ochranu zdravia ľudí a na zmiernenie škôd ešte z druhej vlny pandémie. Chcem požiadať, aby v predvečer štátneho sviatku boja za slobodu minister školstva a SaS stiahli tento paškvil z legislatívneho konania.