E. Chmelár: hlava štátu by nemala zavádzať
17 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Zopár poznámok k televíznemu príhovoru madame Čaputovej si na svojej sociálnej sieti urobil aj Eduard Chmelár.

Už nie sme "táto krajina"

Pozitívom podľa Chmelára je, že nový autor prejavov prezidentke do nich namiesto "táto krajina", píše "NAŠE SLOVENSKO". "Gratulujeme, nech jej to vydrží."

M. Heredoš (REPUBLIKA): "Kvôli 20 (!!!) nakazeným ľuďom Mikas zatváral celý segment gastra"
M. Heredoš z hnutia Republika vyzýva priaznivcov a podporovateľov Voľnej zóny, aby svoje podniky nezatvárali. Okresy sú už väčšinou čierne, majitelia predávajú cez okienka, musia odháňať svojich zákazníkov. "Alebo po novom budú môcť u seba vítať... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Autoritatívny režim nemusí byr hneď totalitný

Chmelár vidí však aj negatíva: "Prekáža mi, keď sa pletie totalitný s autoritatívnym režimom. Totalitný režim (aj to nie poriadny) tu bol v päťdesiatych rokoch. Mal spoločné črty s fašizmom. Z takého režimu by ste sa nevyslobodili spievaním "Ať mír dál zůstává s touto krajinou..." Rozdupali by vás tankami alebo by ste zmizli bez stopy. Režim v rokoch 1969 - 1989 bol autoritarívny, nedemokratický, no nie totalitný." Vysvetľuje politológ.

Dôležitá terminológia

"Byť v base v sedemdesiatych rokoch s televízorom a knižnicou ako Havel je asi trochu rozdiel ako byť v base v rokoch päťdesiatej. Vtedy to znamenalo ležať na studenej dlážke, trištvrte roka na samotke, dostávať dvakrát za deň po bruchu a po pätách a stáť vo vlastných výkaloch ako Husák." Upozorňuje Chmelár: "Odborné termíny by sa mali používať presne a hlava štátu by nemala zavádzať."

A. Belousovová sa pýta: Kde súdruhovia z ... urobili chybu?
Kompetentní nekompetentní podľa dnešného statusu Anny Belousovovej "odkrývajú karty". "Mali by sme odmeniť ľudí, ktorí sú zaočkovaní, lebo k tomu pristupujú zodpovedne, je ich viac ako polovica, tých by sme nemali trestať." Povedal podľa... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Eka Balašková