Matematik Kollár: V týchto dňoch sa stretneme s infekciou všetci! Prečo sa nenakazí každý?
16 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Žiaden vrchol delty nebude, táto vlna potrvá až do apríla! Upozorňujú nás mnohí odborníci. Podľa nich sme v období, keď sa s deltou stretne každý. Matematik Richard Kollár vo svojom statuse na sociálnej sieti vysvetľuje, prečo to tak je a prečo sa neinfikuje každý.

Je ťažké sa s vírusom nestretnúť

Covid posledné týždne premieňa mapu Slovenska na jednu veľkú čiernu dieru. Odborník na čísla vysvetľuje, prečo sa toto celé deje. „Tento koronavírus je silný súper a COVID-19 je hnusná choroba. Všetci sa s infekciou v tomto období stretneme, mnohí sa už stretli, aj keď to už nečakali," konštatuje Kollár

Podľa odborníka je obdobie, keď je ťažké sa s vírusom nestretnúť a nenakaziť, či žijete v Gabčíkove alebo v Ružinove, v Tornali alebo v Starej Bystrici. "Musíme preto urobiť spoločne veľa. Prosím, keď už preto niekto neurobí ten základný krok, a všetci vieme, ktorý to je, a ohrozí tak seba, svojich blízkych a ostatných okolo, tak aspoň nech neútočí na druhých, a neobviňuje ich z vlastnej chyby,” apeluje Kollár na Slovákov.

Hlavne však vo svojom statuse prosí ľudí, aby neútočili na zdravotníkov. „Neútočte na tých, ktorí robia všetko, čo môžu preto, aby vám zachránili zdravie a váš život. Zachraňujú vás napriek tomu, že vedia, že sami ste pre záchranu urobili oveľa menej, ako ste mohli.”

Je to veľká hanba! Lex korona spraví zo zdravotníkov nevoľníkov
Vládou prešiel v stredu pandemický zákon, parlament ho hneď v piatok schválil a dnes ho expresne podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Zákon, ktorý bude okrem iného deliť ľudí na očkovaných a neočkovaných! Avšak na to, aby nadobudol plnú... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Prečo je situácia tak ťažká, prečo sa každý s vírusom v tomto období stretne a prečo sa všetci hneď neinfikujeme?

Kollár vysvetľuje, že počas tejto fázy epidémie je šanca stretnúť infikovanú osobu veľmi vysoká. Kontakt s vírusom máme takmer všetci a to častý. Chráni nás však náš imunitný systém.

"Ten sa proti infekcii koronavírusom posilní zásadne dvomi spôsobmi - vakcináciou a prekonaním ochorenia. Následne s odstupom času potom toto zlepšenie imunitne odpovede na prípadnu infekciu zase mierne slabne," píše odborník.

Na obrázku môže byť text, v ktorom sa píše „Počet hospitalizovanych dnes Scenáre rÃznej úrovne zaočkovania 30% 40% 45% 50% 12514 SR 12.11.2021 60% 70% 4481 Incidencia PCR na 100 000 obyvatelov dnes 2626 80% 1585 90% 552 4255 188 1693 62 Počet hospitalizovanych dokopy (delta vlna) 1052 20 673 268 41467 107 14848 42 17 8702 5251 Osoby so závažnymi vedlajšími príznakmi po vakcinácii dokopy 1828 624 207 803 66 983 1091 1162 1342 1521 1700 1880 Situácia by bola lepšia vdaka prísnejšim opatreniam Približne aktuálne čísla Situácia by bola horšia vdaka väčšiemu uvolneniu“

Šanca infikovať sa

Podľa neho existujú dve teórie, ktoré hovoria o tom, ako prebieha boj imunitného systému s vírusom. "V tej prvej, optimistickej, nás vakcína chráni 100% pred slabšími vírusovými náložami, a ochrana slabne, keď je nálož silnejšia. To je však podľa Kollára ten optimistickejší scenár.

Fico o pandemickom zákone: Je to zlepenec zákonov, vyvolá nárast agresivity!
Vládou prešiel v stredu pandemický zákon, parlament ho hneď v piatok schválil a dnes ho expresne podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Zákon, ktorý bude okrem iného deliť ľudí na očkovaných a neočkovaných! Opozičný Smer prijatú novelu zákonov... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

"Existuje aj druhá teória, ktorá aspoň z môjho pohľadu lepšie zodpovedá priebehu pandémie, aký pozorujeme. Hovorí len o štatistickej ochrane. Imunitnú ochranu si v tomto modeli predstavte ako prekladanie žolíka v balíčku kariet. Každé prekladanie je kontakt s určitou dávkou vírusu v prostredí okolo nás, pri vysokej náloži prekladáte hneď niekoľkokrát, či veľakrát. Aj rúško znižuje počet tých prekladaní, samozrejme," porovnáva matematik. 

Preložiť žolík v tomto prípade znamená, že sa infikujete po kontakte s vírusom. T.j. rozbehne sa vo vás už silnejšia infekcia, vírus sa množí a vy podľa vášho veku a zdravotného stavu s vírusom bojujete. Opäť pomôže vakcína, či prekonané ochorenie COVID-19 v minulosti, tie znižujú šancu na vážnejší priebeh a smrť (tam zásadne). "Tohto žolíka nik z nás nechce," je si istý odborník.

"Toľko teda k tomu, čo sa pravdepodobne deje okolo nás v týchto dňoch. Nie je to dobré obdobie, vôbec," uzavrel Kollár.

Tretia dávka spôsobuje chaos a nedorozumenia
Už je všeobecne známe, že sa pokračuje v očkovaní treťou dávkou. A zrejme sa počet dávok bude zvyšovať. Okrem logistických problémov zavedenie ďalších dávok spôsobuje aj legislatívne problémy. Bližšie sa na to pozrela RTVS. Tzv. posilňujúca dávka... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ján Papuga