Fico o pandemickom zákone: Je to zlepenec zákonov, vyvolá nárast agresivity!
15 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Vládou prešiel v stredu pandemický zákon, parlament ho hneď v piatok schválil a dnes ho expresne podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Zákon, ktorý bude okrem iného deliť ľudí na očkovaných a neočkovaných! Opozičný Smer prijatú novelu zákonov namieta a jeho predseda Robert Fico nevylúčil, že sa obráti aj na Ústavný súd.

Podľa zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19, by sa mal po novom zamestnanec pri vstupe do práce preukázať OTP. Teda očkovaním proti ochoreniu COVID-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu.

To by sa mohlo vyžadovať aj v prevádzkach, reštauráciách či niektorých obchodoch a službách. Zákon upravuje aj pandemickú PN a stanovuje pokuty, ak niekto urazí zdravotníkov, sfalšuje Covid pass alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti, píše denník Pravda.

Fico novelu zákonov odmieta

Opozičný Smer prijatú novelu zákonov namieta a jeho predseda Robert Fico nevylúčil, že sa obráti aj na Ústavný súd. Fico legislatíve vyčíta viacero vecí. Okrem iného ju označil za zlepenec niekoľkých zákonov, ktoré sa podľa jeho slov prijali v skrátenom legislatívnom konaní bez akéhokoľvek sociálneho dialógu.

„Výsledkom je, že je tu obrovský hnev zamestnancov, zamestnávateľov a všetkých,“ podotkol a upozornil na možný nárast agresivity v spoločnosti.

Bašternákovi súd vyhovel. Dostane sa slobodu
Nový čas informoval o rozhodnutí o prepustení daňového podvodníka Ladislava Bašternáka na slobodu. Rozhodnutie nie je zatiaľ právoplatné. Okresný súd v Trenčíne podmienečne prepustil Ladislava Bašternáka. Určil mu skúšobnú dobu 30 mesiacov a 12... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Porušeniu rokovacieho poriadku

Opozičný líder tiež vrdí, že pri novelizácii došlo aj k porušeniu rokovacieho poriadku. Argumentuje tým, že k návrhu neboli predložené vyhlášky, ktoré by sa na jeho základe mali neskôr vyhlásiť.

„Ak je súčasťou prijímaného zákona aj vykonávací predpis, v tomto prípade vyhláška týkajúca sa Zákonníka práce, tak musí byť predložená do parlamentu,“ vysvetlil pre Pravdu podpredseda parlamentu Juraj Blanár.

„Ak má byť vyhláška, ktorá nadväzuje na Zákonník práce a bude upravovať spôsob testovania a kontroly zamestnancov v súvislosti so šírením pandémie COVID-19, tak mala byť súčasťou zákona. Hlasovali za bianko zákon, kam si môžu dopísať, čo chcú,“ dodal Blanár.

T. Taraba - prezidentka sa obrátila chrbtom k demokracii a občanom
Prečo pani prezidentka "zabudla", čo pred parlamentom prezentovala pred rokom? Zamýšľa sa Tomáš Taraba, predseda strany Život - národná strana. Prezidentkin apel "Čaputová pred rokom v parlamente apelovala, aby parlament nepríjmal zákony... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Eka Balašková