Bratislava sa chystá na masívne protesty: Pozrite, kde všade sa uskutočnia
16 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

V stredu oslávime už 32. výročie Nežnej revolúcie a ľudia sa opäť chystajú do ulíc. Voľný deň uprostred týždňa, Deň boja za slobodu a demokraciu, sa mnohí rozhodli využiť na účasť na protivládnych a protipandemických protestoch v hlavnom meste.

Vedenie mestskej časti Bratislava-Staré mesto potvrdilo, že 17. novembra a počas dní okolo tohto dátumu sa budú v Starom Meste konať viaceré zhromaždenia a protesty. „Právo na vyjadrenie názoru a právo na zhromažďovanie – aj toto sú hodnoty, ktoré sme vybojovali v Nežnej revolúcii,“ uvádza Staré mesto vo svojom stanovisku.

Staré mesto vyzýva k pokojným zhromaždeniam

"Organizátorov a účastníkov zhromaždení vyzývame, aby sa zdržali nezákonného konania, aby neblokovali plynulosť cestnej premávky, aby sa zdržali podnecovaniu konfliktov a ničenia mestského mobiliáru a pamiatok," upozorňuje sa na stránkach.

Organizátorov a účastníkov protestných zhromaždení predstavitelia mestskej časti vyzývajú, aby právo na vyjadrenie svojho názoru využili bez narúšania verejného poriadku a bez narúšania iných zhromaždení, či osláv.

Matematik Kollár: V týchto dňoch sa stretneme s infekciou všetci! Prečo sa nenakazí každý?
Žiaden vrchol delty nebude, táto vlna potrvá až do apríla! Upozorňujú nás mnohí odborníci. Podľa nich sme v období, keď sa s deltou stretne každý. Matematik Richard Kollár vo svojom statuse na sociálnej sieti vysvetľuje, prečo to tak je a prečo sa... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Pracuje na minimalizácii rizika

.„Mestská časť intenzívne pracuje na minimalizácii rizika vzniku podobných konfliktných situácií, aké Staré Mesto zažilo v lete," uviedla starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Zuzana Aufrichtová. 

"Pandémiu porazíme jedine zdržanlivosťou disciplinovanosťou a dodržiavaním pandemických opatrení, preto oceňujem tých organizátorov verejných zhromaždení, ktorí sa rozhodli svoje podujatie zorganizovať v režime OTP, respektíve O. Opačné tendencie – podporovanie chaosu, dezinformácie, nerešpektovanie základných odporúčaní zdravotníkov vedú spoločnosť do hlbších a hlbších problémov,“ povedala Aufrichtová.

Mesto výrazne posilní policajné hliadky

"Spolu so štátnou políciou plánuje mestská polícia Bratislava počas nadchádzajúceho štátneho sviatku výrazne posilniť hliadky v uliciach hlavného mesta. Do zvýšeného výkonu sa zapoja policajtky a policajti zo všetkých okresných veliteľstiev a, samozrejme, aj z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, ktorí budú dozerať na dodržiavanie verejného poriadku aj za pomoci psov," informuje Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy vo svojom stanovisku.

Bude sa odvolávať vláda?
Predseda Smeru-SD má na odvolávanie premiéra Hegera z OĽaNO svoju taktiku. Podľa Pravdy chce Fico najskôr odvolávať jednotlivých ministrov. Až potom príde na rad celá vláda. Podpisy zbiera Hlas-SD „Budeme o tom diskutovať na najbližšej schôdzi... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Kde všade sa bude demonštrovať

Vysokoškoláci už v utorok (16.11.) chystajú v hlavnom meste protest za slobodné vysoké školy pred budovou Univerzity Komenského (UK). Dôvodom protestu je novela zákona o vysokých školách, ktoré podľa protestujúcich smerujú k viacerým porušeniam akademických slobôd.

Do ulíc plánuje v týchto dňoch vyjsť aj opozícia. Nové opatrenia prijaté minulý týždeň v súvislosti s treťou vlnou pandémie covid-19 považujú viaceré opozičné strany za protiústavné a zasahujúce do základných ľudských práv a slobôd, píše portál 1pluska.sk

Ich hnev však vzbudila aj samotná prezidentka SR Zuzana Čaputová, keď pred pár dňami vrátila navrhnuté referendové otázky s tým, že sa vzájomne podmieňujú. Podľa lídra Smer-SD Roberta Fica si prezidentka len vymyslela "smiešnu kľučku" a referendum jednoducho nechce. Opozícia na čele s Ficom však naďalej trvá na vyhlásení referenda s cieľom skrátiť funkčné obdobie súčasnej vláde.

Kamenický: Vakcína je omyl medicíny
O tom, že vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila balík opatrení, ktoré by zvýhodňovali očkovaných a znevýhodňovali neočkovaných sme v našom denníku už písali. Ministerka Remišová opakuje frázu, že vakcína je sloboda, no exminister financií a... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Najmä opozícia

Smer teda organizuje kladenie vencov pri soche Alexandra Dubčeka pred budovou Národnej rady, kde pozýva ľudí. „V predvečer štátneho sviatku 17. novembra začala vláda Slovenskej republiky za podpory prezidentky vojnu s vlastným národom. Nikdy by som nepovedal, že 17. novembra v roku 2021 budeme musieť hovoriť o ochrane demokracie, právneho štátu a ľudských práv,“ povedal Fico. 

Erik Tomáš v informoval, že strana Hlas plánuje na 17. novembra organizovať vlastnú akciu so zásadným vyhlásením, ktoré sa vraj bude týkať referenda. 

Protivládny protest na 17. novembra v Bratislave ohlásila aj strana Republika. Odídenci z ĽSNS organizujú svoj protest na Šafárikovom námestí.

Blaha: Študenti začnú rad protestov. Nesúhlasia s Gröhlingovou diktatúrou
Vláda zradila študentov a tí preto idú zajtra protestovať. Ľuboš Blaha, poslanec NRSR, sa v súvislosti s blížiacim sa 17. novembrom vyjadril na svojom profile k zámeru ministerstva školstva významným spôsobom zasiahnuť do akademických slobôd... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) tiež vyzýva ľudí k tomu, aby sa 17. novembra zúčastnili protestov v Bratislave, ktoré organizujú pred budovou Národnej rady kvôli schváleniu nových opatrení v súvislosti s treťou vlnou pandémie.

OĽaNO to zabalilo

OľaNO pôvodne plánovalo zorganizovať v Bratislave viacero spomienkových udalostí. Na 16. aj 17. november ohlásili podujatia na frekventovaných námestiach medzi inými aj na Námestí SNP, Námestí slobody, Kollárovom či Hodžovom námestí. Napokon sa však rozhodli,  že žiadne hromadné podujatie organizovať nebudú.

„Hnutie OĽANO považuje 17. november za veľký sviatok demokracie, symbolizujúci občiansku súdržnosť a odvahu postaviť sa za ľudské práva a spravodlivosť. Je iróniou, že opoziční politici a extrémisti, ktorí týmto výročím vždy chronicky opovrhovali, majú tú odvahu ho dnes zneužívať na demonštrácie a rozoštvávanie verejnosti. Výročie Nežnej revolúcie dôstojne oslávime na sneme hnutia, ktorý sa uskutoční práve 17. novembra a prebehne v zmysle platných protiepidemických opatrení,“ odpovedal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. 

Harabin: Vládnuci na čele s prezidentkou úmyselne rozdelili spoločnosť!(VIDEO)
Pred 17. novembrom, ktorý je štátnym sviatkom, Dňom boja za slobodu a demokraciu, sa ozval na svojom videokanáli bývalý sudca a aktivista Štefan Harabin. Vyzval ľudí k protestom. V úvode Harabin povedal, že vlastenci a vlastenky prestávajú byť... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ján Papuga