Plánované prostesty Smeru a Republiky na 17. novembra. OĽaNO sa predbehlo
12 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Nemocnice sa plnia covidovými pacientmi a pribúda aj mŕtvych. O pozitívne testovaných ani nehovoriac. Napriek tomu sa strana Smer a hnutie Republika rozhodli pripomenúť si výročie 17. novembra demonštráciami a protestmi. Aktuality však upozorňujú na niekoľko obmedzení.

Vlani vyšlo do ulíc v Bratislave viac ako 10-tisíc ľudí, protesty pritom boli zakázané, keďže v celom štáte platil núdzový stav. V máji tohto roku sa však núdzový stav skončil. Smer-SD si pred rokom zorganizoval akciu pred parlamentom. Niečo podobné chce urobiť aj teraz. „Nebude to štandardný protest, keďže v ten deň máme aj snem. Na záver snemu vyjdeme k soche Alexandra Dubčeka, položíme veniec a povieme pár slov,“ hovorí podpredseda Smeru Erik Kaliňák.

Predbehli ich v OĽaNO

Kaliňák informoval, že zvážať ľudí autobusmi na akt kladenia vencov, sa nechystajú. Vítaný je však každý, kto si chce uctiť pamiatku A. Dubčeka. Najväčší protest sa zrejme bude konať na Šafárikovom námestí. Zvoláva ho hnutie Republika. Ľudí pozýva cez sociálnu sieť: „Po zmarenom referende zostala už len ulica, ktorá sa nesmie dať umlčať ani znechutiť aroganciou moci.“  Vlani ešte v "starej strane" protestovali na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom. OĽaNO však nič nenechalo na náhodu a podujatia ohlásilo na viacerých frekventovaných námestiach na celý 16. aj 17. november. Okrem iných aj na Námestí SNP, Námestí slobody, Kollárovom či Hodžovom námestí.

Posledná rozlúčka s Mirom Žbirkom bude 19. novembra
Posledná rozlúčka s československou hudobnou legendou Mirom Žbirkom, ktorý zomrel v stredu (10. 11.), bude vo Veľkej obradnej sieni Krematória Strašnice v Prahe v piatok 19. novembra o 14.00 h. TASR informoval PR manažér Rado Mešša. Z dôvodu... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | TASR

Malá spomiíenka

„Chceme dôstojne osláviť tento sviatok demokracie. Za prísnych hygienických opatrení a usmernení podľa covid automatu zorganizujeme na Námestí SNP malé pripomienkové podujatie. Vzhľadom na organizačné zmeny rušíme rezerváciu ostatných námestí,“ odpísali nám z mediálneho tímu OĽaNO.

Čo hovorí covid automat

Bratislava bude červeným okresom a nachádza sa v 1. stupni ohrozenia. To znamená, že v meste platia viaceré obmedzenia. Okrem iného sú v červenom okrese významne limitované všetky hromadné podujatia. V režime OTP (očkovaní, testovaní alebo po prekonaní covidu) tu na hromadnom podujatí môže byť maximálne 150 ľudí. Kompletne zaočkovaných môže prísť ľubovoľné množstvo, no organizátor podujatia je povinný predložiť zoznam všetkých účastníkov.

Demonštrácií sa to netýka

Hygienici ich totiž nepovažujú za hromadné podujatia. Odvolávajú sa na slovenskú Ústavu. Tá ľuďom garantuje právo zhromažďovať sa. Ak sa teda na Šafárikovom námestí zíde hoci aj 10-tisíc ľudí, hygienici nemôžu robiť nič. „Orgány verejného zdravotníctva nemajú právomoc obmedzovať ústavné právo na pokojné zhromažďovanie. Ak sa teda protestné zhromaždenie koná na základe článku 28 Ústavy SR, hygienici nemajú možnosť ho povoliť ani zakázať,“ odpísal úrad verejného zdravotníctva na otázky redakcie.

Boris Kollár: Nie sme proti reformám. Len počúvame ľudí z regiónov, ktorí kvôli nim môžu zostať bez práce
Hlasovanie o novele zákona o ochrane prírody a krajiny sa presúva na novembrovú schôdzu. Boris Kollár dúfa, že kompetentní sa dovtedy stretnú s ľuďmi, ktorých sa táto novela bytostne dotýka. Kollár stále tvrdí, že jeho hnutie neodmieta reformy,... Čítať ďalej
12 | 11 | 2021 | Gabriel Matta

A čo kultúrny program

Úrad vyzýva iniciátorov protestov k používaniu rúška a dodržiavaniu opatrení. „Vyzývame organizátorov takýchto podujatí, aby si uvedomili, že nedodržiavaním opatrení ohrozujú zdravie a životy prítomných účastníkov.“ Hygienici demonštrácie zakázať nemôžu. Na zákaz kultúrnych podujatí však kompetencie majú. Upozorňujú preto,, že ak na budúcotýždňových protestoch bude prebiehať organizovaný kultúry program, situácia sa zmení. „Takéto podujatie napĺňa známky hromadného podujatia kultúrneho charakteru a vzťahujú sa naň rovnaké pravidlá v zmysle platných vyhlášok ÚVZ SR ako na všetky ostatné kultúrne podujatia,“ tvrdí úrad.

Pokuta Smeru-SD

Presne toto sa pred mesiacom stalo Smeru v Rimavskej Sobote. Oficiálne išlo o protest a aj napriek tomu, že okres bol v tom čase červený, v miestnom amfiteátri sa stretlo viac ako tritisíc ľudí. Na pódiu vystupovali aj folklórne skupiny. Hygienici to zhodnotili tak, že Smer ako organizátor porušil protipandemické opatrenia. Podľa platného kultúrneho semafora sa na kultúrnej akcii môže v exteriéri stretnúť najviac 500 ľudí – aj to len v režime OTP. Všetci navyše musia mať rúška. Rozostupy musia dodržiavať, keď sedia. Nič z toho Smer nedodržal. Strane preto hrozí od hygienikov pokuta až 20-tisíc eur.

Iniciatíva Hovorme spolu: RTVS dostala ponuku, aká sa neodmieta
O iniciatíve Hovorme spolu sme už na našich stránkach písali. 28. 10. 2021 sa uskutočnila prvá diskusia. Ako sa situácia posunula? Ponuka pre RTVS Juraj Matyinko, jeden z iniciátorov, RTVS verejne ponúkol z vyššie zmienenej diskusie. Priniesli v... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Eka Balašková