Boris Kollár: Nie sme proti reformám. Len počúvame ľudí z regiónov, ktorí kvôli nim môžu zostať bez práce
12 | 11 | 2021 I Gabriel Matta

Hlasovanie o novele zákona o ochrane prírody a krajiny sa presúva na novembrovú schôdzu. Boris Kollár dúfa, že kompetentní sa dovtedy stretnú s ľuďmi, ktorých sa táto novela bytostne dotýka.

Kollár stále tvrdí, že jeho hnutie neodmieta reformy, ale nesmú to byť reformy, ktoré pôjdu proti ľuďom v regiónoch a ktoré ich pripravia o prácu. Preto odklad hlasovania o zákone víta a zdôrazňuje, že je mimoriadne dôležité, aby sa minister životného prostredia so svojím tímom stretol so zástupcami ľudí z regiónov, ktorých sa pripravená novela zákona životne dotýka.

„Tá novela sa dotkne hlavne regiónov – Orava, Liptov, Spiš a ďalších. Nedotkne sa, alebo len minimálne, ľudí žijúcich napríklad v Bratislave. Preto mnohé vyjadrenia „bratislavskej kaviarne“ k tejto téme sú úplne mimo. Oni tomu nerozumejú, oni tam nežijú a nepracujú, ich by sa prijatie novely v tejto podobe absolútne nedotklo. Je preto sebecké vykrikovať odtiaľto populistické heslá o vyrubovaní lesov. Nikto nejde vyrubovať lesy,“ povedal Boris Kollár.

Predseda parlamentu a hnutie Sme rodina okrem ochranárov čelí aj kritike z radov koalície. Podľa Kollára ale oháňať sa pri reformách Programovým vyhlásením vlády je zavádzajúce.

Harabin to opäť vystihol úplne presne – TOTO je logika idiotov
Si zaočkovaný, môžeš všetko, nie si, treba ťa lynčovať. Toto je filozofia a logika našej vlády, lenže – kto ponesie zodpovednosť za to, ak budete mať po vakcíne nejaké trvalé následky alebo nebodaj zomriete? Kto vám, či vašej rodine, dá odškodné?... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

„V Programovom vyhlásení vlády boli zadefinované reformy v zdravotníctve, súdnictve aj v oblasti národných parkov. Ale v tomto dokumente nie sú tie reformy popísané, tam nie je uvedené, ako majú vyzerať. Tam je len uvedené, že majú byť prijaté. A našou povinnosťou je pripraviť také reformy, ktoré ľuďom pomôžu, nie ich zlikvidujú. Súdna mapa je dnes len nepoužiteľným zdrapom papiera, čo svedčí o tom, že tá reforma nebola dobre pripravená. O reforme zdravotníctva každý hovorí, ale nikto vám nepovie, čo presne s tými nemocnicami v regiónoch bude, vlastne chcú podpísať len akýsi bianco šek. A reforma národných parkov ide proti ľuďom, ktorí v tých regiónoch žijú a pracujú celé desaťročia, resp. stáročia, pretože prácou v lesoch a na poliach sa živili ešte ich otcovia a dedovia. A oni sa teraz kvôli našej novele napríklad nedostanú k svojim pozemkom, do lesov, kde pracujú. Z čoho budú tí ľudia potom žiť? Takže my nie sme proti reformám, ale takéto reformy, ktoré nie sú poriadne pripravené, kvôli ktorým ľudia v regionálnych nemocniciach, na súdoch či v poľnohospodárstve prídu o prácu, také reformy my nepodporíme,“ skonštatoval predseda parlamentu.

V poslednom období sa zdá, že niektorí predstavitelia koaličných strán by radi hodili všetky neúspechy pri prijímaní reforiem na hnutie Sme rodina, faktom ale je, že sa proti ich nedostatočnej pripravenosti stavajú postupne aj ďalší koaliční poslanci.

„Rád by som uviedol na pravú mieru, že toto celé, čo sa deje, toto nie je boj hnutia Sme rodina proti reformám, ako nám to podsúvajú niektorí politici a niektoré liberálne médiá. Proti reformám sú ľudia, ktorých sa tie reformy dotknú. Ja som sa s nimi stretol, hovoril som s nimi a viem, že tí, ktorí reformy pripravovali, s nimi nehovorili. Takže toto nie je boj hnutia, toto je boj tých ľudí, ktorí sa boja o svoju prácu. My len zastupujeme ľudí, ktorí nás žiadajú o pomoc a podporu, o to, aby sme si ich vypočuli. Pretože reforma nemocníc a národných parkov má možno podporu úradníkov v hlavnom meste, ale nemá podporu tých najdôležitejších – ľudí, ktorí žijú v malých mestách a na vidieku, ktorí kvôli reformám môžu prísť o živobytie,“ povedal na záver predseda hnutia.

Iniciatíva Hovorme spolu: RTVS dostala ponuku, aká sa neodmieta
O iniciatíve Hovorme spolu sme už na našich stránkach písali. 28. 10. 2021 sa uskutočnila prvá diskusia. Ako sa situácia posunula? Ponuka pre RTVS Juraj Matyinko, jeden z iniciátorov, RTVS verejne ponúkol z vyššie zmienenej diskusie. Priniesli v... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Eka Balašková