R. Fico: Pani prezidentka, my ticho nebudeme!
14 | 11 | 2021 I Eka Balašková

V parlamente sa tento týždeň prerokovávali zákony, týkajúce sa tretej vlny pandémie covidu19. V rozprave vystúpil aj Róbert Fico, predseda opozičnej strany Smer-SD.

Nebudeme ticho

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odkázala opozičným lídrom, že majú byť ticho a že sa majú podriadiť tomu, čo navrhuje vláda. Toto história nepamätá, aby niekto opozícii zatváral ústa. "Keby aj rozhodnutie vlády bolo správne, aj vtedy má opozícia, ako súčasť demokratickej súťaže, právo povedať svoj názor, prispieť k lepšej kvalite právneho predpisu. Predovšetkým má právo povedať, ak vníma, že niečo je v rozpore s hodnotami, ktoré opozícia presadzuje." Povedal R. Fico na úvod svojho vystúpenia. Prezidentke tiež odkázal, nech neruší storočia platné pravidlá demokracie.

Nedostatok sociálneho dialógu

R. Fico ho kritizoval a ilustroval ho na príklade, kedy sa zamestnávatelia a zamestnanci včera ohradili proti nariadeniu o testovaní nezaočkovaných zamestnancov 2x týždenne. Nie je možné prerokovávať zákony, ktoré sa dotýkajú celého štátu, v takomto agresívnom tóne. Na vlastnej koži pociťujete, čo vám to spôsobuje a že v druhom čítaní budete cez pozmeňujúce návrhy pristúpiť k radiikálnym zmenám toho, čo ste tu navrhli." 

Čaputová nezvyčaje tvrdo Matovičovi: Nemáte na to, choďte od toho!
Prezidentka prehovorila nezvyčajne tvrdo - podľa nej je obrovským problémom neschopnosť presadiť akúkoľvek reformu, všimol si Nový čas. U Závodského v relácii to povedala dnes na poludnie. Koalícia dodnes nedokázala schváliť reformu súdnictva,... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | TASR/Eka Balašková

Vojna s polovicou národa

Fico ju však nevidí, ako vojnu argumentov pre očkovanie, ale je to nátlak na ľudí, ktorí majú iný názor. "Keby ste sa s ľuďmi rozprávali normálne, ponúkali im argumenty, dnes mohla byť situácia v zaočkovanosti úplne iná." Skonštatoval Fico na adresu ministra Lengvarského.

"Čo ste robili rok a pol?"

pýta sa Fico toho istého ministra, keď sa jedná o nedostatok pľúcnych ventilácií. Hoci uznáva, že súčasný minister nie je vo funkcii od začiatku vlády a teda pandémie. A pýta sa, "Ako je možné, že ak sme toto hovorili v apríli 2020, kedy na to ešte mohlo byť vysvetlenie, vedeli ste, že príde druhá vlna, na ktorú ste neboli pripravení, vedeli ste, že príde tretia vlna, finančných zdrojov máte dostatok, ale my v novembri 2021 konštatujeme, že zdravotníci uvažujú, koho na pľúcnu ventiláciu dajú, alebo nedajú." Vyhodilo sa množstvo peňazí na testovanie, čo malo za následok premiešanie chorých so zdravými, toto je podľa Fica len ďalšie zlyhanie vlády.

www.facebook.com/robertficosk/videos/603817604386030/

Zvyšovanie agresivity

Podľa Fica je ním aj zvyšovanie pokút za priestupky zo 700 na 900 €. "Tým ako keby ste nafarbili ten návrh zákona násilím, agresiou Vy si myslíže, že zvýšená pokuta zmení správanie sa ľudí na ulici? Agresivita bude ešte vyššia. Nespokojnosť verejnosti nevieme riešiť zvyšovaním pokút." Upozornil Fico vo svojom vystúpení: "Snažte sa, nech vám verí aspoň polovica národa. Potom môžete prísť s opatreniami, ktoré bude verejnosť brať vážne." 

www.facebook.com/robertficosk/videos/603817604386030/

Nechápe...

Fico žiada vysvetlenie od ministra, ako je možné, že keďže už sa pripúšťa, že aj očkovaní prenášajú infekciu, ako je možné, že v čiernych okresoch do reštaurácii smú len zaočkovaní, ktorí infekciu prenášať môžu, ale ľudí s negatívnym testom tam nepustia. "To je tá vojna s národom. Musíte sa dať zaočkovať a keď sa nedáte, my s vami zatočíme." Skonštatoval Fico.

Muž odmietal zastaviť, policajti museli STRIEĽAŤ!
Polícia v stredu (10. 11.) prenasledovala 49-ročného Bratislavčania až na Slovensko, ktorý svoj únik v aute pred hliadkou rakúskych policajtov začal v obci Eckhartsau. Vodič je v súčasnosti už obvinený z trestného činu marenia výkonu úradného... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/TASR

Ako z toho von

R. Fico odporúča, ak už je to nutné, treba dať vyhlášky Mikasovho úradu do zákona a potom sa ľudia, ktorí dostávajú právne rady o ich nezákonnosti, nebudú môcť brániť týmto argumentom.  "S poskytovaním relevantných informácií ohľadom očkovania, dosiahnete ďaleko lepšie výsledky, ako týmto búšením po stole, aké tu v tomto okamihu predvádzate." upozornil Fico a zároveň pripomenul, že po prijatí tohto zákona bude miera agresivity medzi ľuďmi ešte vyššia, ako doteraz. Mimoriadne dôležité je podľa Fica dosiahnuť právnu rovnosť medzi ľuďmi zaočkovanými, testovanými a tými, ktorí covid prekonali. "Pokiaľ právna rovnosť nebude medzi týmito troma formami garantovaná Ústavou, to tzv OTP, nepohneme sa z miesta." Upozornil predseda Smeru.

Dialóg s verejnosťou

Ale nie dialóg z pozície moci a represáliami. Ten by mal podľa R. Fica prebiehať prostredníctvom sociálnych partnerov. Volá tiež po dialógu s opozíciou, ktorá podľa neho podporí každý rozumný návrh a výdavok. "Lebo zdrojov máte, koľko len chcete. Ak ste boli schopní použiť miliardu na celoplošné testovanie, na iné očkovanie podporujúce programy, tak na toto peniaze nájsť musíte a my to podporovať budeme." Na osobnom príklade tiež ukázal, aká dôležitá je okamžitá liešba ihneď po zistení pozitivity a prvých príznakov. "Prečo to nie je tak, že človek, ktorý príde na test, ktorý mu potvrdí pozitivitu, hneď dostane protokol, ktorý presne popisuje, ako sa ten človek má správať. Tí ľudia sa boja." upozorňuje tým, že keď ľudia budú vedieť, čo majú robiť a budú sa podľa toho správať, aj hospitalizácia bude nižšia a zmenší sa aj tlak na zdravotnícke zariadenia.