Pani prezidentka vy ste zrejme pod vplyvom Kubinu- expartnera Lipšica
11 | 11 | 2021 I Ivan Mihale

Mladí sociálni demkrati dnes odoslali prezidentke Slovenskej republiky Zuzane Čaputovej otvorený list. Prikladáme jeho plné znenie:

Vážená pani prezidentka,

z pozície jednej z najväčších mládežníckych organizácií v Slovenskej republike, zastupujúcej generáciu ľavicovo zmýšľajúcich mladých ľudí, si Vám my Mladí sociálni demokrati, s hlbokým znepokojením vyplývajúcim z krokov súčasnej vlády Slovenskej republiky i krokov Vašich, ako prezidentky Slovenskej republiky, dovoľujeme adresovať tento otvorený list.

Naša spoločnosť v súčasnosti okrem pandémie Covid – 19 zároveň trpí pandémiou bezprecedentnej miery nedôvery v štátne inštitúcie a ústavné zriadenie ako také. Pravidelne sa opakujúce rekordné percentá nedôveryhodnosti koaličných predstaviteľov (75 % – 80 %) ako aj pokles Vašej osobnej dôveryhodnosti, veľmi presne reflektujú negatívne nálady, skepsu a frustráciu panujúcu medzi bežnými ľuďmi. Tieto emócie nie sú len výsledkom strachu z ochorenia, ale najmä sú výsledkom strachu zo škandalóznych a neodborných výmyslov súčasnej vládnej koalície, ktoré doposiaľ nevídaným spôsobom hrubo zasiahli do základných práv a slobôd bežných občanov.

Výsledkom je rozvrat verejných financií, štrajkujúci zamestnanci súdov, odpočúvanie opozičných predstaviteľov, vysoké školy v štrajkovej pohotovosti prvýkrát od roku 1989, neúnosné napätie a polarizácia spoločnosti a čo je najhoršie nezvládnutá pandémia s vyše 13.000 mŕtvymi Slovákmi a Slovenkami v dôsledku šialených celoplošných experimentov. Ľudia na Slovensku dnes netušia, či si od zajtra zas nebudú musieť sledovať čas, aby boli doma počas zákazu vychádzania, nevedia či zajtra neprídu o prácu alebo živnosť, nevedia či budú schopní platiť účty za energie, nevedia či od zajtra nebudú občania druhej kategórie. Prejdite sa za brány prezidentského paláca a tieto pocity a emócie uvidíte všade okolo seba.

Do tejto už tak vyhrotenej situácie na pokraji sociálneho kolapsu, miesto súcitu a podpory, vystúpite pred národ s bezškrupulóznym a agresívnym prejavom, ktorým bez štipky hanby podporíte vládu v prijatí opatrení, ktoré už iné demokratické krajiny a ich súdne inštitúcie označili za protiústavné. Bol to paradoxne práve federálny odvolací súd Spojených štátov amerických, ktorý označil povinné očkovanie zamestnancov s alternatívnou možnosťou pravidelného testovania za opatrenie, ktoré má „závažné zákonné a ústavné problémy„.

Bol to holandský súd, ktorý označil zákaz vychádzania za protiústavný. Bola to Svetová zdravotnícka organizácia WHO, ktorá vyzvala vyspelé krajiny, ku ktorým sa hlásime aj my, aby sa zdržali očkovania treťou dávkou. No Vy, ako prezidentka Slovenskej republiky a advokátka, presne na prijatie takýchto opatrení verejne vyzývate. Vyzývate na zjavne otvorenú segregáciu ľudí na očkovaných a neočkovaných s odlišným právnym statusom. V tejto súvislosti by sme si dovolili pripomenúť Vám jeden Váš výrok „treba sa poradiť s ústavnými právnikmi„.

Fico ostro vystúpil proti Čaputovej (VIDEO)
Na vystúpenie prezidentky SR v súkromnom rádiu reagoval svojím vyjadrením aj Robert Fico, predseda Smeru-SD. Prepis videa prinášame v plnom znení. "Prezident republiky, bez ohľadu na to, či je to muž, alebo žena, musí byť nadstranícky a spájať... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Vážená paní prezidentka,

takmer 600 tisíc občanov Slovenska sa na Vás vo veľmi krátkom čase obrátilo so žiadosťou o únik z pretrvávajúceho marazmu formou referenda o predčasných voľbách. Vy ste zrejme pod vplyvom Vašich právnych poradcov – doktora Kubinu, človeka blízkeho koalícii a partnera terajšieho špeciálneho prokurátora a expredsedu koaličnej strany NOVA doktora Daniela Lipšica a doktora Palu zo strany Progresívne Slovensko, ktoré otvorene vystupovalo proti referendu, formálne zablokovali uskutočnenie referenda posunutím referendových otázok na Ústavný súd Slovenskej republiky.

Ten svojim rozhodnutím, ktoré mnohí právni odborníci považujú za vysoko kontroverzné, definitívne pochoval nádeje ľudí na ukončenie súčasnej vládnej agónie. Nakoľko jedno z prvých opatrení valca vládnej koalície po získaní moci bolo oklieštenie právomocí Ústavného súdu SR, môžeme sa len domnievať, či toto kontroverzné rozhodnutie Ústavného súdu nebolo motivované strachom a snahou vyhnúť sa perzekúciám akým čelia všeobecné súdy, prokuratúra a advokáti zo strany vládnej koalície.

Po úprimnej snahe zástupcov opozície nájsť spoločne s Vami ústavne komfortné riešenie pre uskutočnenie referenda, ktoré sa inak ako verejnou požiadavkou už ani nedá nazvať, ste namiesto oprávnenej kritiky koalície, zaútočili na zástupcov opozície, ktorí nedisponujú žiadnou výkonnou a len veľmi limitovanou zákonodarnou mocou, v snahe sabotovať referendum na ľahko odstrániteľných právnych technikáliách. Aká je Vaša motivácia takto postupovať?

Chmelár: V tomto štáte už môže byť premiérom každý tajtrlík (VIDEO)
Od minuloročných volieb nemá Slovensko šťastie na premiérov. Despotu Matoviča vystriedal obchodník s vodkou Heger. Jeden lepší ako druhý. A najvýstižnejšie toto súčasného nazval Eduard Chmelár. Premiérske duo Matovič – Heger zrejme nemá vo svete... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

Vážená pani prezidentka,

sme mladí ľudia, ktorým záleží na budúcnosti Slovenska. Mnohí z nás vo veku Vašich dcér. Mnohí očkovaní aj neočkovaní. Študenti aj pracujúci. Už v tomto veku denne čelíme útokom pre naše politické presvedčenie. Sú to prevažne sympatizanti terajšej vládnej koalície, ktorí nás po vzore agresie ministra obrany nazývajú dezolátmi alebo opicami. Ani z Vašej strany sa nám ako jednej z najväčších mládežníckych organizácii, na rozdiel napríklad od iných neziskových organizácii, nedostalo pozornosti, hoci chápeme, že skutočné ľavicové hodnoty sú Vám zrejme cudzie.

Avšak, ak sa prezentujete ako prezidentka všetkých občanov, tak sa pýtame, kde ste keď minister obrany verejne nazýva ľudí dezolátmi a opicami? Kde ste keď ministerstvá vnútra a obrany chcú prepúšťať 800 zamestnancov? Kde ste keď zamestnanci súdov štrajkujú kvôli nepripravenej reforme súdov, ktorú okrem ministersky spravodlivosti nepodporuje nikto, dokonca ju kritizuje Európska komisia a Európska asociácia sudcov? Kde ste keď ministerka spravodlivosti útočí na advokátov a plánuje zmeny, ktoré Benátska komisia vyslovene odporučila zastaviť? Kde ste keď minister hospodárstva dohadzuje biznis zamestnávateľovi svojej dcéry a asistentovi svojho štátneho tajomníka? Kde ste keď sa ukradne 24 miliónov určených na podporu a udržanie zamestnanosti? Kde ste keď sa odpočúva opozícia? Kde ste keď sa zo strany štátu hrubo porušujú základné práva a slobody? Kde ste, keď vláda nakupovala testy od malej trnavskej firmy kamaráta Igora Matoviča?

 

Vážená pani prezidentka,

naozaj Vám príde zvláštne, že ľudia už toho majú dosť a chcú svoju frustráciu ventilovať jedným, pre demokraciu prijateľným spôsobom a to je referendum o predčasných voľbách?

Mladí sociálni demokrati o. z.

Fico prehovoril k vláde: Pustili ste sa do vojny s polovicou národa!
Vláda pri prijímaní nových pandemických opatrení nevedie sociálny dialóg! Upozornil na to v diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR líder opozičného Smeru-SD Robert Fico. Bez sociálneho dialógu podľa neho nie je možné pripravovať zákony, ktoré sa... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Diana Zaťková