JAR: Vo veku 85 rokov zomrel exprezident Frederik Willem de Klerk
11 | 11 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Vo veku 85 rokov zomrel vo štvrtok posledný prezident Juhoafrickej republiky (JAR) z čias apartheidu Frederik Willem de Klerk. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Nadácie F.W. de Klerka.

"Nadácia F.W. de Klerka so zármutkom oznamuje, že bývalý prezident F.W. de Klerk dnes ráno pokojne zomrel vo svojom dome v (štvrti) Fresnaye (v Kapskom Meste) po boji s rakovinou mezoteliómu," uvádza sa vo vyhlásení.

"Keď sa stal šéfom Národnej strany, zdal sa byť typickým straníkom, nič viac a nič menej," napísal o ňom kedysi Mandela. "Nič v jeho minulosti nenaznačovalo, že by mal záujem o reformy," dodal. Mandela napriek tomu poslal de Klerkovi list, v ktorom načrtol, ako ukončiť apartheid. Prešli dva mesiace a bol to práve de Klerk, ktorý oznámil prepustenie Nelsona Mandelu z väzenia. Vydláždil tak cestu k prvým voľbám v roku 1994, v ktorých mohli kandidovať občania všetkých farieb pleti, ako aj ku koncu apartheidu.

Ekonomickým lokomotívam Nemecku, USA i Číne „dochádza para“
Nemecký zahraničný obchod sa citeľne „ochladzuje“. Číne a USA – lokomotívam svetového hospodárstva už „dochádza para", konštatuje epochtimes.de. Nedostatok materiálov a obmedzené dodávky spomaľujú Nemecko ako exportnú krajinu. V septembri už druhý... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

De Klerk, ktorý bol zatiaľ posledným belošským prezidentom JAR, v tom istom prejave v parlamente oznámil zrušenie zákazu Afrického národného kongresu (ANC) a ďalších politických hnutí bojujúcich proti apartheidu.

Jeho prejav vtedy vyvolal rozhorčenie niektorých poslancov, ktorí následne opustili rokovaciu sálu, pripomína AP. Mandelu deväť dní nato prepustili z väzenia a o štyri roky neskôr sa stal prezidentom Juhoafrickej republiky.

De Klerk a Mandela medzitým spoločne dostali Nobelovu cenu za mier za úlohu, ktorú zohrali pri transformácii JAR z rasistického režimu na demokraciu.

De Klerk však naďalej zastával rozporuplné názory na apartheid. Len vlani sa ospravedlnil a stiahol svoj výrok, že systém apartheidu nebol zločinom proti ľudskosti. K stiahnutiu tohto výroku ho predtým vyzval okrem iných aj niekdajší laureát Nobelovej ceny za mier, juhoafrický arcibiskup Desmond Tutu.

Izraelská armáda používa na monitorovanie Palestínčanov technológiu na rozpoznávanie tvárí
Podľa protivládnej organizácie veteránov izraelská armáda nasadila technológiu na rozpoznávanie tvárí, aby monitorovala Palestínčanov na okupovanom území Západného brehu Jordánu, informuje epochtimes.de V meste Hebron si izraelskí vojaci robili... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová