Advokátka Pirošíková: Vláda PORUŠUJE medzinárodné právo i ústavné práva Slovákov
11 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Relácia TA3 Tak takto?! je známa tým, že si pozýva aj hostí z iných názorových prúdov. V súvislosti s témou epidemických opatrení a vakcinácie. Včera si Anka Žitná pozvala do svojej relácie známu advokátku Maricu Pirošíkovú, bývalú zástupkyňu slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva. Témou bolo porušovanie ľudských práv v súvislosti s vymáhaním protiepidemických opatrení. Na rozdiel od iných krajín toto porušovanie na Slovensku pretrváva. A dochádza k rôznym konfliktom. Tie potom kritizuje vláda, ktorá má priamo v rukách, ako im predchádzať.   

Relácia reagovala na proklamované nové opatrenia vlády. Patria k nim zmeny obmedzujúce ľudské práva: Ak sa osoba odmietne preukázať covid pasom a svojou totožnosťou, prevádzkovateľ má povinnosť odmietnuť vstup takéhoto človeka na podujatie, do prevádzky. Ak osoba poruší nariadenia v prevádzke, prevádzkar ho môže zo zariadenia, podujatia vylúčiť. Polícia a hygienici budú môcť na mieste udeliť pokutu alebo zavrieť podnik. Ak osoba urazí zdravotníkov alebo sfalšuje covid pas, zvýši sa pokuta. Zamestnávatelia budú môcť vyžadovať od zamestnancov covid pasy. Nezaočkovaní zamestnanci budú môcť byť testovaní, no test im zabezpečí zamestnávateľ na vlastné náklady. Povinné očkovanie pre vybrané skupiny sa nebude zatiaľ zavádzať.

Blaha: Vláda vyhlásila vojnu Slovákom! 17. novembra im ukážeme, že ich čas vypršal!
Komu táto vláda ešte nezničila život, nech sa hlási u súdruha Žinčicu. Vyzýva občanov opozičný poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha vo svojom statuse na sociálnej sieti. Z parlamentu referuje, že koalícia je kompletne rozhádaná a jej členovia sa... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Znemožňuje sa právo občanov na prístup k súdom

Pirošíková potvrdila, že občanovi na Slovensku sa sústavne porušujú základné práva a slobody. Najmä ústavné právo na prístup k súdu v súvislosti s opatreniami. Svoje tvrdenie zdôvodňuje nálezom Benátskej komisie. Na rozdiel od iných štátov, ktoré zapracovali jej zistenia, Slovensko tak nespravilo a zotrváva nezákonnom stave.

Výkonná moc si zvyšuje prirodzene svoje právomoci, aby mohla efektívnejšie reagovať na situáciu počas epidémie. Avšak zverenie legislatívnej moci regionálnym úradom zdravotníctva je sporné, najmä ak nie je možnosť obrátiť sa na súd. Čaká sa na vyjadrenie Ústavného súdu, ktorý by mohol napraviť tento stav. Ten však nemá lehotu na vyjadrenie.

Toto má byť tá ohromná pomoc? pýtajú sa autodopravcovia ministerstva dopravy, ktoré ich odignorovalo
Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky na svojej webstránke informuje, že spustilo ďalšiu schému pomoci. Podpredsedníčka Únie súkromných autobusových dopravcov Darina Mosná ale odkazuje, že za ňu, ale aj za všetkých členov únie je... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Vláda dala účelovo moc hlavnému hygienikovi

Podľa advokátky sa nemôže stať, že výkonné orgány sú bez kontroly, ktorú zabezpečujú súdy. A prístup k súdnemu overeniu musí mať najmä jednotlivec. V Slovenskej republike nie je možné brániť sa voči vyhláškam úradu verejného zdravotníctva či uzneseniam vlády. Po tom, ako Ústavný súd povedal, že opatrenie úradov verejného zdravotníctva sú preskúmateľné správnym súdom, zákonodarca účelovo zmenil opatrenia na vyhlášky úradu verejného zdravia. Tie zadefinoval ako všeobecne záväzné právne predpisy. Týmto úrady verejného zdravotníctva zásadne zasahujú do ľudských práv, voči čomu sa nedá súdne brániť.

V iných krajinách je nepredstaviteľná nemožnosť obrátiť sa na súd

V iných krajinách sú vytvorené legislatívne podmienky na veľmi rýchle konania. Na opatrenia môže reagovať správny súd. Naň sa môže obrátiť akýkoľvek občan. Podobnú zmenu by mohla koalícia skopírovať aj do našej legislatívy. Lebo dochádza k závažným konfliktom medzi vládnou mocou a medzinárodnými záväzkami. Aj to potom spôsobuje spory medzi koalíciou a občanmi Slovenska. Správny súd má posudzovať, ktorá zo strán je v práve.  

Heger a spol. sa museli zblázniť! Skutočná „odmena“ pre zaočkovaných
Koaličná rada čurá proti vetru! „Oni“ sa totiž rozhodli, že aj v čiernych okresoch môžu zaočkovaní vlastne všetko. Čo na tom, že si medzi sebou budú „rozdávať“ koronsvírus a ten šíriť ďalaj. Veď sú zaočkovaní, a teda asi - nesmrteľní!!! Darujú im... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

Pirošíková apeluje na koalíciu, aby zabezpečila právny stav

Sú rôzni právnici, ktorí poukazujú na uvedené rozpory. Kým však nebude súdny výrok, nevieme, čo je právne relevantné. A to potom spôsobuje, že odporcovia nariadení so závažnými argumentmi sú pacifikovaní a zákroky voči nim sa stupňujú. To spôsobuje napätie v spoločnosti. Ak vláda verí svojím vedeckým argumentom, nemali by sa báť čeliť súdnemu preskúmavaniu.  

Zvýhodňovanie očkovaných podľa Pirošíkovej nie je správne, keďže aj oni sú šíriteľmi covidu, čo sa už preukázalo aj vedecky. Takýmto zvýhodňovaním sa teda nezabezpečí cieľ opatrení, teda ochrana zdravia. Napríklad francúzski hasiči podali sťažnosť proti povinnému očkovaniu na Európsky súd pre ústavné práva. Argumentujú tým, že aj očkovaní môžu šíriť vírus. A ponúkli desiatky iných dokladov, ktoré poznáme aj na Slovensku z iných odborných názorových prúdov. V tomto podaní hasičov sa namieta porušenie práva na súkromný život, majetkových práv (nemôžu ako nezaočkovaní pracovať) a diskriminácia. Toto je priestor práve pre súd, ktorý má rozhodnúť. Európsky súd bude v tejto veci konať, čo oznámil francúzskej vláde.

Sudca Truban: Lipšicov prokurátor nerešpektuje práva obvinených!
Orgány postupovali v rozpore s trestným poriadkom! Samosudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban vrátil prokurátorovi Michalovi Šúrekovi obžalobu na ďalšie konanie. Podaná obžaloba je podľa sudcu založená iba na výpovedi jediného... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Odborníci nesmú odmietať diskusiu, nie sú neomylní

Pirošíková sa vyjadrila aj k vládnym odborníkom, ktorí navrhujú opatrenia proti šíreniu covidu 19. Tí by sa nemali báť verejnej diskusie, ak si stoja za svojimi opatreniami. Pripomenula, že odmietli diskusiu iniciatívy Hovorme spolu, v ktorej sa stretli mnohí odborníci. Aj vládni odborníci môžu prezentovať iba svoje názory, ktoré nemusia byť neomylné. Ich nevôľa diskutovať takisto zvyšuje napätie. Najmä v situácii, keď ani svetoví odborníci nie sú jednotní.

S tým súvisí aj otázka, či sa odborníci nevyjadrujú na základe toho, ktorá farmaceutická firma ich platí. Súd by mohol preskúmať aj to, či nie sú zaujatí. Pretože odmietanie inej diskusie je nanajvýš podozrivé. Ak si aj pozrieme zmluvy s farmafirmami, sú začiernené, netransparentné. To tiež oprávnene vyvoláva mnohé otázky a pochybnosti, čo takisto eskaluje napätie a motivuje odporcov k agresívnejšiemu konaniu. Možno by stačilo, aby vládni odborníci verejne deklarovali, že nie sú nijakým spôsobom zaujatí.  

Vláda svojou nečinnosťou zvyšuje napätie v spoločnosti

Podľa Pirošíkovej pri stanovení covid opatrení nestačia iba všeobecné formulácie typu, je pandémia, preto to tak treba. Všetky nariadenia treba doložiť odbornými argumentmi. To sa požaduje v štandardných demokratických krajinách.

Na Slovensku však vláda nekoná, ignoruje právo, medzinárodné zmluvy a alternatívne odborné názory. Tým zvyšuje napätie v spoločnosti, ktorá si vie vyhľadať informácie a ľahko zistí, že vláda koná svojvoľne. Možno je to aj preto, že koalícia nemá dostatočné odborné kompetencie riešiť právny stav. No úplne by stačilo aplikovať riešenia z iných štátov. Otázkou je, prečo takéto jednoduché riešenie vláda ignoruje, čím ukazuje svoju nadradenosť. Potom práve z úst koalície vychádza kritika, že sa stupňujú individuálne i skupinové protesty voči zreteľnému porušovaniu práva.

R. Fico - na našom sneme ukážeme, ako správne pristupovať k pandemickým opatreniam!
Robert Fico sa venoval na tlačovke aj snemu Smer-SD, ale aj správaniu sa policajtov a ich šéfa. Snem - ukážkovo zorganizovaná reštaurácia Bude sa konať v Jazdiarni Bratislavského hradu 17. novembra. Bude sa konať v režime OTP, so všetkými... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Možno sa koalícia bojí, že by možnosť preskúmania opatrení súdom ukázala, ako nekompetentne rozhodujú a ako sa mýlia v opatreniach, ktoré propagujú deň čo deň. Hoci sú očividne nesprávne, neúčinné, protiprávne.