Ekonomickým lokomotívam Nemecku, USA i Číne „dochádza para“
10 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemecký zahraničný obchod sa citeľne „ochladzuje“. Číne a USA – lokomotívam svetového hospodárstva už „dochádza para", konštatuje epochtimes.de.

Nedostatok materiálov a obmedzené dodávky spomaľujú Nemecko ako exportnú krajinu. V septembri už druhý mesiac po sebe dodali domáce spoločnosti do zahraničia menej tovaru "Made in Germany" než v predchádzajúcom mesiaci.

Očakávané rýchle zotavenie nemeckej ekonomiky po korunovom šoku 2020 viditeľne slabne. Ekonómovia znížili prognózu rastu najväčšej európskej ekonomiky na rok 2021 z 3,1 na 2,7 percenta.

Podľa nemeckého Spolkového štatistického úradu vývoz od augusta do septembra po odhliadnutí od sezónnych vplyvov klesol o 0,7 percenta. Za august úrad vypočítal 1,2-percentný prepad. Je to prvá mínusová hodnota v zahraničnom obchode od mája 2020.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Objednávok veľa, no surovín málo

Nemecké spoločnosti vyviezli v septembri tovar v celkovej hodnote 117,8 miliardy eur. V porovnaní so septembrom 2020, ktorý bol poznačený koronakrízou, išlo o 7,1-percentný nárast. Dovoz  sa medziročne zvýšil o 12,9 percenta na 101,6 miliardy eur.

„Dôsledky napätých dodávateľských reťazcov sú čoraz viditeľnejšie. Spoločnosti musia akceptovať vyššie ceny, aby vôbec mohli dodať svoj tovar. Nakoniec to pocítia zákazníci,“ – vysvetlil prezident združenia zahraničného obchodu BGA Dirk Jandura.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Ochladenie“ zahraničného obchodu

Nedostatok surovín, ako aj vyššie ceny energií vedú k vyšším cenám. Očakáva sa, že zahraničný obchod sa koncom roka ešte viac „ochladí“. Vývozu bránia aj preťažené prístavy a nedostatočné kontajnerové kapacity.

„Napätie v dodávateľskom reťazci zasiahlo nemecký vývoz už v lete," – poznamenal Carsten Brzeski, hlavný ekonóm ING pre Nemecko. Pod nedávny hospodársky rast sa podpísala ešte dobiehajúca spotreba po uvoľnení koronových obmedzení.

„Pre zásadnejší nárast priemyselnej výroby a vývozu je potrebné prekonať napätie v dodávateľskom reťazci,“ – zdôraznil Brzeski. „Toho sa dočkáme až v priebehu roka 2022."

Podľa prieskumu inštitútu Ifo očakávajú nemeckí maloobchodníci problémy so zásobovaním až do leta 2022.

Za energie si nemecké domácnosti zaplatili najviac ako kedykoľvek predtým
Za kúrenie, elektrinu a pohonné látky zaplatili nemecké domácnosti minulý mesiac doposiaľ najviac. Vyplýva to z výpočtov porovnávacieho portálu Verivox, píše epochtimes.de. Podľa výpočtov portálu Verivox zaplatili domácnosti v Nemecku v októbri za... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Číne a USA "dochádza para“

Napriek tomu nemecký vývoz po slabom predchádzajúcom roku stále rastie. Od januára do septembra 2021 dosiahol 1 010,5 miliardy eur, čo je o 14,6 percenta viac ako v rovnakom období minulého roka.

Rastie však aj skepsa. Číne a USA – doterajším lokomotívam svetového hospodárstva „dochádza para", hovorí Volker Treier, vedúci zahraničného obchodu v Združení nemeckých priemyselných a obchodných komôr. „Vzhľadom na utlmený výhľad medzinárodného obchodu vývoz v tomto roku určite nedosiahne predkrízovú úroveň."

Európa má strach. Spasí ju ruský plyn ?
Zásobníky plynu v Nemecku a Rakúsku sú tesne pred začiatkom zimy slabo naplnené. Plynárenský gigant Gazprom má na Putinov príkaz zvýšiť dodávky. Je koniec plynovej krízy na dohľad? – pýta sa epochtimes.de. Po mesiacoch energetickej krízy môžu... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Pokiaľ nebude k dispozícii dostatok surovín na výrobu, nedôjde k prudkému nárastu vývozu," – tvrdí hlavný ekonóm VP Bank Thomas Gitzel. Nedostatok polovodičov napríklad spomaľuje automobilový priemysel.

Pokles nemeckého vývozu tak opäť jasne ukazuje, že prídu ešte ťažké mesiace. Nedostatok materiálov brzdí rast, dodáva epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová