Izraelská armáda používa na monitorovanie Palestínčanov technológiu na rozpoznávanie tvárí
11 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Podľa protivládnej organizácie veteránov izraelská armáda nasadila technológiu na rozpoznávanie tvárí, aby monitorovala Palestínčanov na okupovanom území Západného brehu Jordánu, informuje epochtimes.de

V meste Hebron si izraelskí vojaci robili „náhodné“ fotografie Palestínčanov, ktorých stretli. Pre tlačovú agentúru AFP to v utorok potvrdil Ori Givati z organizácie Breaking The Silence. Ako prvý o tom informoval Washington Post.

Systém na rozpoznávanie tvárí

Podľa organizácie Breaking The Silence izraelskí vojaci v Hebrone vkladajú osobné údaje Palestínčanov do rozsiahleho programu s názvom Blue Wolf (Modrý vlk). Keď sa do systému nahrá fotografia nejakého Palestínčana, zobrazia sa ďalšie pokyny, ako postupovať. Napríklad, či má byť vyfotografovaná osoba zatknutá. Organizácia sa odvoláva na výpovede šiestich vojakov, ktorí sa údajne podieľali na sledovacích opatreniach.

Na otázku agentúry hovorca izraelskej armády povedal, že armáda bežne vykonáva bezpečnostné operácie na Západnom brehu ako súčasť "boja proti terorizmu". Armáda ale odmietla poskytnúť podrobnejšie informácie.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Všadeprítomné kamery

Podľa zástupcu riaditeľa organizácie Breaking The Silence Nadava Weimana boli do systému Blue Wolf začlenené aj  mnohé monitorovacie kamery v Hebrone. Hebron je jediné palestínske mesto, v ktorého centre žijú izraelskí osadníci. Chránia ich izraelskí vojaci.

Sulaicha Muhtasebová, Palestínčanka žijúca v Hebrone, priznala, že zatiaľ sa nedostala do priameho kontaktu s Modrým vlkom, no povedala, že všade sú rozmiestnené kamery.

Organizáciu Breaking The Silence založili bývalí izraelskí vojaci, ktorí kritizujú vojenské akcie Izraela na palestínskych územiach. Západný breh okupuje Izrael od roku 1967. V oblasti žijú viac ako dva milióny Palestínčanov a približne 475 000 izraelských osadníkov, dodáva na záver epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová