Tak nám (opäť) zabili referendum, pani Čaputová!
10 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

„Ktoré referendum, pani Čaputová ?“ Spýtal sa volič, neprestávajúc masírovať si kolená. Ja poznám dve referendá.To už Vami dávnejšie prekazené, v ktorom ste odignorovali vôľu viac ako 600 tisíc voličov. A potom poznám ešte pokus o referendum za predčasné voľby, do ktorého otázky Vám nedávno doručil opozičný poilitik Robert Fico." Napísal by dnes Jaroslav Hašek. Doba úžasného humoru haškovho formátu je však preč, je tu doba ani tak nie smiechu, ako skôr jasného výsmechu. (Ivan Brožík)

Prezidentka Čaputová naďalej udatne šermuje plamenným mečom zákona. Pri prvom pokuse o najvyššiu formu demokracie - prejavenie vôle ľuďmi v referende to alibisticky hodila na Ústavný súd SR, ktorý to zas podlízavo dal na "Matoviča". Ja, z Božej vôle kráľ, Kazisvet šiesty... veď viete. Tú rozprávku sme nielen videli najmenej toľkokrát, koľko rokov máme, ale zažívame ju celkom nerozprávkovo denne.

Prezidentka Čaputová odmietla Ficove návrhy otázok do referenda
Dnes predstúpila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v prezidentskom paláci pred kamery a predniesla vyhlásenie k téme referenda. Otázky z dieľne Roberta Fica a Smeru, ktoré chcú dať do petície, sú podľa nej sformulované tak že to zakazuje... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Argument - ako inak - opäť nejakým paragrafom

"Navrhnuté referendové otázky predložené stranou Smer-SD v súvislosti s plánovanou petičnou akciou sa vzájomne podmieňujú, čo zákon zakazuje." Tvrdí prezidentka. Opäť kašle na takmer milión voličov, občanov, platiteľov daní a odvodov. Veď oni sú dobrí iba vo volebnej kampani a na mesačné platby a každoročné vyúčtovanie. Inak, nech držia hubu a krok. Fakt na základnej vojenskej službe v ére takzvaného zúriaceho socializmu som zažil oveľa vyššiu empatiu pre demokraciu a ľudské práva. "Otázky sú sformulované tak, že ak dopadne dobre prvá otázka, tak potom platí druhá otázka. Neviem si predstaviť väčší príklad vzájomnej podmienenosti, ako je táto," vyhlásila Čaputová. Odkázala pritom na zákon o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý takúto formuláciu referendových otázok vylučuje.O.K., dala nám proste K.O. A je z "obliga", zas môže nerušene reprezentovať štát. (O ktorom sme si mysleli, že sme jeho súčasťou.)

Prezidentkin refrén

"Po prípadnej zmene ústavy by tiež nemala problém ani s druhou otázkou. Odporúča však pri príprave akejkoľvek petičnej akcie smerujúcej k referendu, aby organizátori otázky konzultovali s ústavnými právnikmi. "Vytvárajú sa totiž veľké očakávania verejnosti, tlak na prezidentku, dávajú sa ultimáta, čo je úplne absurdné," podotkla podľa agentpry TA SR pani prezidentka.

Vrchol arogancie

Hlava štátu podľa agentúry TA SR tiež skonštatovala, že prezident nie je právnou poradňou. K téme sa podľa svojich slov vyjadruje len preto, že "na Slovensku rezonuje, ale aj z rešpektu k ľuďom, ktorí podpísali na jar petíciu za vyhlásenie predčasných volieb." Haha. Čiže tam, kde napríklad rezonuje hlad, podľa tejto logiky treba prestať dodávať potraviny. Fajn. Dobre vedieť. Budú aj ďalšie voľby. Menej občanov vnímavého prezidenta sa už naozaj nemôže podariť zvoliť. Nikdy. Iba ak by v prezidentskej volebnej kampani zafinancoval niekto mesačný komunizmus a všetko zdarma. Pre všetkých oprávnených vopličov. Nielen studené párky a teplé pivo na mítingoch.

Iba na zopakovanie - empatia

Vcítenie je zložitý emocionálny proces či schopnosť premietnuť svoje vlastné "ja" do psychického obrazu inej osoby tak, že nastane súznenie a následné porozumenie postupujúce od emotívnej k racionálnej rovine. Vciťovanie sa je podmienkou možnosti chápania druhého. Empatia je základným predpokladom medziľudského spolunažívania.

A ešte - arogancia

Ľudia sa správajú arogantne pretože sa naučili, že sa im to môže vyplácať. Keď človek jedná s niekým arogantne a zistí, že jeho správanie sa posilnilo účinok a dopomohlo mu k tomu aby dosiahol to, po čom túžil, predpokladá sa, že bude arogantne komunikovať aj ďalšíkrát. Podobný prípad je, ak človek vidí, že arogantné komunikovanie pomohlo niekomu inému niečo dosiahnuť.Odkiaľ to pochádza politicky pani prezidentka? Od Progresívnych? Vsjo jasno! Nuž, tak nám (opäť) zabili referendum, pani Čaputová!

Fico: "Vážená pani prezidentka, my ticho nebudeme!"
Róbert Fico v príspevku na sociálnej sieti predstavil opatrenia, ktoré ak by bola strana SMER - SD vo vláde, tak by zaviedli. Vyjadril sa aj k prezidentke Zuzane Čaputovej. A vyhlásil: "Vážená pani prezidentka, my ticho nebudeme. Stojíte na strane... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová