Prezidentka Čaputová odmietla Ficove návrhy otázok do referenda
10 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Dnes predstúpila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v prezidentskom paláci pred kamery a predniesla vyhlásenie k téme referenda. Otázky z dieľne Roberta Fica a Smeru, ktoré chcú dať do petície, sú podľa nej sformulované tak že to zakazuje zákon.

"Vyjadrenie nie je realizáciou žiadnej mojej ústavnej právomoci, prezident nie je právnou poradňou," vysvetlila v úvode prejavu Čaputová. "Dôvody, prečo o tejto téme hovorím sú také, že táto téma na Sovensku rezonuje celý rok. Robím tak z rešpektu k ľuďom. Vyše pol milióna ľudí podpísalo petíciu za konanie referenda, pričom tá otázka referenda bola Ústavným súdom SR vyhlásená za protiústavnú," pokračovala.

"Ako dobre viete, Robert Fico  skupina poslancov za stranu Smer-SD mi doručili dve otázky, ktoré by chceli dať do petície za vypísanie referenda. Stručne zhrnula o čom tie dve otázky sú. Prvá otázka sa týka toho, či si občania želajú zmeniť ústavu takým spôsobom, že by jej súčasťou bola možnosť, aby ľudia cestou referenda mohli skrátiť volebné obdobie Národnej rady SR," objasnila. 

"Druhá otázka znie, či keby bol platný výsledok referenda v otázke číslo jedna, to znamená v zmene ústavy, či si zároveň želajú aj vypísanie predčasných volieb voči tomuto konkrétnemu zloženiu parlamentu."

Odkaz Lipšicovi: Namiesto pytliactva rieš spackanú prácu svojich podriadených!
Lipšic by sa mal radšej venovať kvalite práci svojich podriadených! Myslí si to bývalý šéf Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek. Kauzu uniknutých nahrávok z loveckej chaty totiž oživilo vystúpenie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica v relácii... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

A tu podľa prezidentky nastáva ten problém. "Z paragrafu 202, ods. 3, zákona o podmienkach výkonu volebného práva jednoznačne vyplýva, že otázky v referende nesmú byť navzájom podmienené. No otázky sú tu sformulované tak, že keď dopadne dobre prvá otázka, potom platí druhá otázka. Neviem si predstaviť väčší príklad vzájomnej podmienenosti, či už formulačnej alebo vecnej, ako je tento," vyjadrila sa Čaputová.

"Samozrejme, príprava referenda je voči ľuďom veľmi zodpovedná vec a odporúčam každému, kto sa ujme takéhoto kroku, aby to konzultoval s ústavnými právnikmi. Vytvárajú sa tu totiž veľké očakávania, vytvára sa tlak na prezidentku, dávajú sa ultimáta, čo je úplne absurdné, a pri tom otázky, ktoré mi boli predložené sa navzájom podmieňujú," uviedla.

"Keď mi príde petícia s otázkou, či si občania želajú zmeniť ústavu tak, aby prostredníctvom referenda mohli skracovať volebné obdobie, takéto referendum, samozrejme, vypíšem. Zároveň, ak naša ústava bude takto zmenená a príde požiadavka na vypísanie referenda na skrátenie konkrétneho volebného obdobia konkrétneho parlamentu, tak isto takéto referendum vypíšem. Inak povedané: Vypíšem akékoľvek referendum s akoukoľvek otázkou, aj s ktorou nebudem stotožnená, ak bude v súlade s ústavou. Ale nesmú sa tie otázky vzájomne podmieňovať. Pretože to zakazuje zákon," uzavrela prezidentka.

Blaha: Vláda sa zvíja v nenávisti. Odpískajte už traumatizáciu spoločnosti
Ľuboš Blaha, poslanec NRSR za stranu Smer - SD poukázal na svojom facebookovom profile na nenávisť v koalícii, ktorý denne traumatizuje celú spoločnosť. A znefunkčňuje závažné rozhodovania, ktoré v čase pandémie veľmi potrebujeme. Blaha opakuje,... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Ján Papuga