Veľký problém Bruselu: Orbán zjednocuje európsku pravicu!
06 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Komentár Paula A. Nuttalla (Russia Today) 

Maďarský prezident Viktor Orbán je už dlho kamienkom v topánke Bruselu. No spor o financovanie jeho južného hraničného múru v štýle Trumpa by mohol spôsobiť, že sa pre Ursulu von der Leyenovú a jej eurokratov stane ešte problematickejším, konštatuje historik a exposlanec Európskeho parlamentu Paul A. Nuttall.
 

Akoby Európska únia nemala dosť problémov so svojimi spormi o brexit a hádkami s Poľskom. Znova sa objavil maďarský premiér Viktor Orbán ako nepohodlný čierny Peter, aby prilial ešte viac oleja do zúriaceho ohňa nespokojnosti.

Orbánovou zásluhou sa drasticky znížil počet migrantov

Najnovšia Orbánova námietka voči Bruselu, a aby sme boli spravodliví, je ich veľa, je, že blok odmieta preplatiť Maďarsku výstavbu múru na jeho južnej hranici. Maďarská vláda schválila výstavbu múru už v roku 2015 ako reakciu na migračnú krízu, ktorá zachvátila Európu. Pôvodným zámerom bolo zabrániť tomu, aby sa Maďarsko využívalo ako koridor pre záplavu migrantov, ktorí sa pokúšali dostať na západ.

Maďarská vláda vtedy migrantom dala jasne najavo, že tí, ktorí nemajú v úmysle požiadať o azyl v Maďarsku, nemôžu krajinu použiť ako odrazový mostík do bohatších častí Európy. Nie je prekvapením, že v dôsledku toho sa drasticky znížil počet migrantov, ktorí sa dostali do Maďarska.

Poľsko dostalo EÚ do existenčnej krízy (Stefan Kornelius)
Komentár Stefana Korneliusa (Süddeutsche Zeitung) Varšava už nechce akceptovať nadradenosť európskeho práva a stupňuje spor s Bruselom. Prečo je odpoveď na provokácie taká ťažká? Poľská vláda má vzácny dar kombinovať nesprávne rozhodnutia a... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Drahý špás chce dať preplatiť únii

Bol to však nákladný projekt. Výstavba a údržba 523-kilometrového múru, ktorý sa tiahne pozdĺž srbskej a chorvátskej hranice, stáli maďarských daňových poplatníkov približne  600 miliárd forintov (1,67 miliardy eur). Napriek tomu bola úspešná a len tento rok sa podarilo zabrániť 92 000 nelegálnym prechodom hraníc.

Orbán vie, že toto číslo sa v blízkej budúcnosti pravdepodobne zvýši, keď sa masa ľudí, ktorí utiekli z Afganistanu po fraške, ktorú Američania nazývajú stiahnutím, dostane do Európy. Mnohí z nich sa pokúsia spojiť s rodinou, ktorá sa už úspešne usadila na kontinente, najmä v Nemecku a Rakúsku.    

Orbán má aj ďalší podnet na údržbu múru. Prílev netestovaných, neočkovaných migrantov len zvýši už aj tak veľkú záťaž Covidom v jeho krajine. Je preto dvojnásobne odhodlaný zabrániť tomu, aby sa história opakovala. 

Fico napísal o prascoch a zrazu sa ozvalo zborové krochkanie. Alebo, verejné úvahy o cenzúre
Dá sa začať aj takto - Fico povedal svoj názor a trafené husi sa rozgágali a na chvíľu zabudli na svoju im starostlivo podhadzovanú kukuricu. (A nahrávky.) No, presnejšie, Robert Fico napísal svoj blog priamo na webe "jamy levovej". A zrazu na... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

Úžitok pre celú EÚ 

Orbána vie, že veľká väčšina migrantov nechce zostať v Maďarsku a jeho krajinu využívajú len ako odrazový mostík na bohatší Západ. Považuje preto hraničný plot za projekt, ktorý priniesol úžitok celej EÚ, nielen jeho vlastnej krajine.

Existuje niekoľko ďalších európskych lídrov, ktorí sú vďační za rozhodné kroky, ktoré Maďarsko podniklo. Napríklad odchádzajúci český premiér Andrej Babiš nedávno povedal, že „Viktorovi Orbánovi treba poďakovať za stavbu plota“, namiesto toho, aby bol za to kritizovaný.

Brusel však zastáva opačný názor a pred štrnástimi dňami predsedníčka Európskej komisie  Ursula von der Leyenová uviedla, že „v Európskej komisii a v Európskom parlamente existuje dlhodobý názor, že ostnaté drôty a múry sa financovať nebudú.”

Aj my chceme žiť. Ale nie takto!
Prišli sme s asistentkou do kancelárie. Dnes máme stránkový deň a jej drobec sa usádza k stolu. Vie, že dostane horúcu čokoládu. Sľúbila som mu ju, keď som ho donútila, aby s nami ešte skočil do trafiky pre krížovky. Klienta máme dohovoreného na... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Nech si kľudne pochodujú vašim smerom!

Orbán dnes zasiahol a pohrozil otvorením koridoru cez Maďarsko, aby prípadní migranti mohli v budúcnosti  „pochodovať do Rakúska, Nemecka a Švédska“. Ak Orbán dodrží slovo a otvorí migrantom cestu na západ, Brusel by mohol byť nútený prehodnotiť situáciu. Nemôže si totiž dovoliť ďalšiu migračnú krízu.

Jedno je isté, ďalší obrovský prílev migrantov povedie len k vzostupu pravice a väčšiemu euroskepticizmu v členských štátoch. Väčšina západných hlavných miest si to uvedomuje, a preto zabrzdili pozvanie štátov západného Balkánu do bloku. To zase vyvolalo zdesenie Orbána a mnohých stredoeurópskych lídrov.

Okrem toho sa Orbán snaží zvýšiť svoj vplyv v rámci inštitúcií EÚ vytvorením superskupiny euroskeptikov v Európskom parlamente. Začiatkom tohto týždňa sa virtuálne stretol s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim, ktorý je tiež v spore s EÚ, a bývalým talianskym námestníkom premiéra Matteom Salvinim. Rokovali o vytvorení novej skupiny v Európskom parlamente.

Šoky naše každodenné
Vždy si myslím, že v terajšej situácii už naozaj neexistuje nič čo by človeka mohlo prekvapiť. Veď každý si hrabe na svojom piesočku samozrejme podľa zdravého rozumu, alebo podľa pečiatky v covidpase. Navonok podušičkový pokoj, ale v hrnci to... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Gabriel Matta

Nastane zmena dynamiky a pomerov v EÚ?

Tieto rozhovory prebiehajú od marca a vyvrcholilo v júli. Vtedy šestnásť európskych politických strán vrátane Národného zhromaždenia Marine Le Penovej podpísalo vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že „EÚ sa čoraz viac stáva nástrojom radikálnych síl, ktoré by chceli uskutočniť kultúrnu i náboženskú transformáciu a v konečnom dôsledku beznárodne vystavanú Európu s cieľom vytvoriť... európsky superštát".

Ak sa Orbánovi podarí spojiť tieto sily, čo sa ľahšie povie, ako urobí, potom by mohol mať potenciálne druhé najväčšie zoskupenie v Európskom parlamente. Ak sa pravici podarí zjednotiť, výrazne by to zmenilo dynamiku EÚ a do určitej miery by to obmedzilo mnohé z jej excesov. 

Orbán v mnohých ohľadoch drží všetky esá vo svojom poslednom spore s Bruselom. Ak sa EÚ nevykašle na peniaze na múr, maďarský premiér môže jednoducho otvoriť hranice, nasmerovať migrantov do Rakúska a Nemecka a potom ukázať prstom priamo na Brusel. To nevyhnutne povedie k nárastu euroskepticizmu a najmä pravicových strán. A už len z tohto dôvodu predpovedám, že EÚ bude nútená žmurknúť ako prvá.

Štúdia: Superboháči sa správajú ako „ekologickí vandali“
Nová štúdia Oxfamu predstavená na svetovej klimatickej konferencii v Glasgowe ukazuje, že za celkové globálne emisie nesú veľkú zodpovednosť najmä elity a niektoré krajiny, píše Stern. Podľa štúdie organizácie Oxfam sa superbohatí ľudia na celom... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová