Ako lekár sa obávam, že po Covide už nikdy nezískame dôveru verejnosti
10 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Názor R.M. Huffmana (Russia Today) 

Jedným nepopierateľným výsledkom pandémie je, že viera verejnosti vo vedecké a lekárske autority je možno na najnižšom bode. A žiadny objektívny pozorovateľ nemôže byť skutočne prekvapený, konštatuje lekár a spisovateľ R.M. Huffman.
Z konšpiračných teórií zrazu pravdy?

Na začiatku pandémie Covid-19 nám hlavný lekársky poradca prezidenta USA  Antony Fauci a generálny chirurg USA Jerome Adams povedali, aby sme nenosili masky, kým nám nedali pokyn, aby sme ich nosili všade, kam pôjdeme.

Vakcíny proti Covid boli vyhlásené za účinné pri prevencii šírenia chorôb, až kým nové prípady na celom svete nepreukázali, že to tak nie je, a že ich účinnosť bola oklieštená na ochranu proti ťažšiemu stavu a smrti.

Oba, The Lancet aj New England Journal of Medicine, dva z najprestížnejších lekárskych časopisov na svete, vydali zahanbujúce stiahnutie široko medializovaných prác, o ktorých sa nakoniec zistilo, že majú príliš malú platnosť na to, aby boli publikované.

Scenára sociálnej biedy sa vďaka COVIDU už možno ani nedožijeme
Sociálne siete tú plné zaručených politických „návodov“ na to, ako sa dajú poľahky zlikvidovať drobní podnikatelia. Na jeden z nich vo svojom statuse poukazuje Juraj Mesík. Ako píše, nie je ešte ani polovica novembra a „koleso inflácie sa v Európe... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Omyl za omylom

Každý, kto naznačil, že pandémia pochádza z laboratória vo Wu-chane a nie z čínskeho mokrého trhu, bol oficiálnymi zdrojmi označený za konšpiračného teoretika. A o týchto konšpirátoroch nakoniec museli priznať, že mali možno pravdu. To isté sa potvrdilo pre všetkých, ktorí obvinili Fauciho a Národný inštitút zdravia z financovania výskumu ziskovosti. Najskôr to boli blázni, až kým nemali pravdu.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb a Americká akadémia pôrodníkov a gynekológov vyzvali všetky tehotné ženy, aby boli očkované, pričom tvrdili, že nové vakcíny sú úplne bezpečné. Teraz nový prehľad tých istých údajov naznačuje, že jedna z ôsmich žien spontánne prerušila tehotenstvo po tom, čo dostala dávku.

Dokonca aj medicínske pojmy – ako „stádová imunita“ a samotné slovo „vakcína“ – boli v posledných mesiacoch doslova predefinované.

Chýba pokora

To všetko šokovalo veľké množstvo informovaných a vzdelaných ľudí na celom svete. Malo by, však? V skutočnosti krátky pohľad do histórie vedy ukazuje, že to, že sa vedci úplne, ale úplne mýlia – pri spätnom pohľade, často komicky – je normou, nie odchýlkou. Pre moderných vedeckých výskumníkov nastal už dávno čas, aby objavili správny zmysel pre pokoru a zostúpili z piedestálu svetského kňažstva, na ktorý vystúpili.

Varovanie Imunológa: Očkovaní sú časované bomby
Dokonca by som povedal, že sú ako nevedomí vrahovia! Šokuje svojim vyjadrením pre ŽivotvČesku.cz imunológ Jiří Šinkora. Najväčší problém tejto jesene podľa odborníka je, že si očkovaní mylne myslia, že sú nielen chránení proti koronavírusu, ale aj... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Príbehy o odporúčaní poradného panelu Úradu pre potraviny a liečivá schváliť posilňovaciu injekciu Moderna obsahovali citát, ktorý sa väčšine môže zdať skutočne neuveriteľný. "Je to skôr pocit vedomia než na základe skutočne serióznych údajov," povedal profesor biochémie Patrick Moore. "Údaje samotné nie sú silné, ale určite idú smerom, ktorý podporuje tento pocit."

Ako môže vedecký poradný panel vydať takéto odporúčanie a zároveň priznať, že je založené na pocite, nie na skutočnosti? V skutočnosti sa to deje neustále. „Lekársky konsenzus“ je pojem, ktorý nesie autoritatívne označenie, no jednoducho znamená, že sa spojila skupina odborníkov a medzi sebou sa rozhodla, čo je správne.

Problém je v tom, že dnes aj v minulosti sa títo odborníci – prakticky v každej oblasti – tak často mýlia. 

Nie je to iba novodobý problém

Údaje o klíme sa zbierajú a modelovanie klímy sa vykonáva už takmer storočie a podľa toho sa hrozivé predpovede vyvíjajú už 50 rokov. Hladomory zasiahli Spojené štáty v 70. rokoch; nová doba ľadová by zmrazila zemeguľu, zatiaľ čo dopyt po energii by vyčerpal rieky; vyčerpanie ozónovej vrstvy by spôsobilo obrovský dopad pre život na Zemi. Snáď najdramatickejší bol sľub z roku 1969, že „do dvadsiatich rokov každý zmizne v oblaku modrej pary“. Títo doomsayeri boli vysoko vyškolení vedci z veľkých univerzít a národných výskumných centier, nie pouliční členovia siekt s kartónovými nápismi. Napriek tomu termíny prešli bez apokalypsy.

Mainstream šíri hoaxy, samozvanými najčistejšími to ani nehne
Krásny, až úsmevný paradox. Teda, keby to nebolo desivé. Mainstream, kokrétne Dennik N, šíri - "neodborné, zavádzajúce a nepravdivé tvrdenia". Keby som to konštatoval ja, tak sa tam rehocú. Prinajlepšom pre mňa. Ale toto tvrdí Generálna prokuratúra... Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

V skutočnosti je zoznam nahradených vedeckých a lekárskych teórií, ktoré sa kedysi všeobecne považovali za pravdivé a teraz sa považujú za neúplné, nepresné alebo úplne fiktívne bez akéhokoľvek prepojenia s realitou, mimoriadne dlhý.

Mali odborníci na Covid-19 pravdu alebo boli posledné dva roky zasypané nesplnenými predpoveďami, zlými radami a dezinformáciami? Existujú vôbec nejakí skutoční „odborníci“ na novú chorobu? Čo nám povedali, je „vedecký fakt“, nad ktorým sa budú budúce generácie smiať a krútiť hlavami?

Aby verejnosť znovu získala svoju vieru vo vedu, vedci musia zavrhnúť arogantnú autoritu, ktorá je v tomto bode aj tak ošúchaná a doničená.

FBI priznáva: Russiagate proti Trumpovi bolo od začiatku vymyslené!
Komentár Paula Robinsona (Russia Today) Ak niekto stále pochybuje o tom, či sa bývalý americký prezident Donald Trump spojil s Ruskom, aby vyhral voľby v roku 2016, nové odhalenia tento týždeň by mali tieto špekulécie definitívne ukončiť. Dokument... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | Diana Zaťková