FBI priznáva: Russiagate proti Trumpovi bolo od začiatku vymyslené!
07 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Komentár Paula Robinsona (Russia Today)

Ak niekto stále pochybuje o tom, či sa bývalý americký prezident Donald Trump spojil s Ruskom, aby vyhral voľby v roku 2016, nové odhalenia tento týždeň by mali tieto špekulécie definitívne ukončiť. Dokument FBI jasne ukazuje, že ide o výmysel! Upozorňuje profesor na Univerzite v Ottawe, ktorý sa venuje ruskej a sovietskej histórii, vojenskej histórii a vojenskej etike, Paul Robinson.
 

Predmetné odhalenia majú formu obžaloby vznesenej proti ruskému občanovi žijúcemu v Spojených štátoch menom Igor Dančenko. Obvinením proti nemu je, že klamal FBI, keď ho vypočúvali o jeho úlohe v afére „Russiagate“. Skutočný škandál však nie je v nepravdách, ktoré údajne povedal dôstojníkom, ale v tom, čo odhaľujú obvinenia o tom, ako Russiagate vznikla.

Rana kauze Russiagate

Pôvodom škandálu bol neslávne známy „Steele spis“, ktorý zostavil bývalý britský špión Christopher Steele. Ten bol poverený americkou spoločnosťou Fusion GPS vyhrabať špinu na Trumpa v mene Demokratickej strany USA. Steele potom zaplatil Dančenkovi, aby prácu urobil za neho.

Obžaloba po prvý raz odhaľuje, že Dančenko zase využil služby niekoho označovaného ako „PR Executive-1“, ktorý bol v tlači označený ako Chuck Dolan. A práve tu začínajú byť veci skutočne zaujímavé.

Na objednávku demokratov

Ako sa uvádza v obvinení, počas svojej kariéry Dolan slúžil ako predseda národnej demokratickej politickej organizácie, predseda štátu prezidentských kampaní prezidenta Clintona v rokoch 1992 a 1996 a poradca prezidentskej kampane Hillary Clintonovej v roku 2008. A tak sa ukázalo, že obvinenia, že Trump bol ruským agentom, záviseli od správy zadanej Demokratickou stranou, ktorá sa vo veľkej miere spoliehala na informácie poskytnuté niekým, kto bol kedysi funkcionárom tejto strany. Jeho skorumpovanosť je celkom zrejmá.

Som sama, som tu sama, čo mám robiť? Pýta sa opatrovateľka v DD vlády...
Dostal sa ku mne príbeh z Domova seniorov. Nepísal ho klient. Písala ho opatrovateľka. Zúfalá opatrovateľka. Jej klienti už nepíšu. Mnohí nehovoria. Zato všetci cítia. Polohovanie Potichu vojdem do izby, 98-ročná pani sa na mňa pozrie veľkými... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Ešte zvláštnejšie je, že zdrojom tvrdení, že Trump mal k Rusom príliš blízko, bol niekto, kto im bol sám veľmi blízky. Ako sa uvádza v obžalobe, Dolan bol zamestnaný „na riadenie vzťahov s verejnosťou pre ruskú vládu a štátnu energetickú spoločnosť". PR Executive-1 slúžil ako hlavný konzultant počas tohto projektu a často komunikoval s vysokým vedením Ruskej federácie. Ukazuje sa, že to neboli republikáni, ale demokrati, ktorí sa kamarátili s Rusmi. Irónia!

Dančenkov vzťah s Dolanom odhaľuje odkiaľ pochádzajú tvrdenia v spise Steele. Dančenkov zámer bol celkom jasný a povedal Dolanovi, že chce počuť „akúkoľvek myšlienku, fámu, obvinenie. Pracujem na súvisiacom projekte proti Trumpovi." Je jasné, že to nebol neutrálny výskum, ale sekera, na ktorú by stačila každá stará fáma.

Vymyslená a sfalšovaná páska

Ale ak by fáma nebola k dispozícii, jej výroba by tiež fungovala dobre. To je zrejmé v častiach obžaloby, ktoré sa týkajú slávnej „pee-pee pásky“ – údajného videozáznamu Trumpa, ako šantí s prostitútkami v moskovskom hoteli, zatiaľ čo oni močili na posteľ v prezidentskom apartmáne.

Dokument FBI opisuje, ako Dolan a niekto známy ako „Organizátor-1“ zorganizovali konferenciu v Moskve v predmetnom hoteli, počas ktorej sa stretli s manažérom hotela a členom personálu a absolvovali prehliadku budovy vrátane prezidentský apartmán. Manažér a zamestnanec sú teda identifikovaní ako osoby uvedené v dokumentácii Steele ako „Zdroj E“ a „Zdroj F“, ktoré údajne odhalili existenciu neslávne známej videokazety.

Matovičov desivý matrix pažravo hltá demokraciu a všetky jej atribúty na Slovensku
JUDr. Ján Čarnogurský bol ako jeden z členov takzvanej "Bratislavskej päťky" vo väzení boľševického režimu viac ako tri mesiace. Pustili ho až 25. novembra 1989. „Keď sme si večer v cele otvorili okno, (spomína JUDr. Ján Čarnogurský) počuli sme... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

To však nie je všetko – v obžalobe sa uvádza, že hoci zamestnanec hotela povedal Dolanovi a organizátorovi-1, že Trump zostal v prezidentskom apartmáne, „podľa organizátora-1 a PR Executive-1 zamestnanec nespomenul žiadne sexuálne alebo obscénne aktivity“. Stručne povedané, príbeh „pee-pee pásky“ je výmysel, čistý a jednoduchý.

Podvrh za podvrhom

Nie je to jediná rana, ktorú dokument spôsobuje príbehu Russiagate. Odhaľuje, že Dolan nemal žiadne veľké dôverné informácie. Napríklad Dančenko v dokumentácii napísal, že manažér Trumpovej kampane Paul Manafort bol prepustený kvôli bojom v republikánskom tábore, pričom uviedol, že Dolan mu povedal, že sa to dozvedel zo stretnutia s „informátorom z GOP“. Dolan však potom FBI povedal, že v skutočnosti si „fakt stretnutia vymyslel vo svojej komunikácii s Dančenkom“.

 

Znovu podvrh. Začína sa objavovať vzor. A pokračuje. Dokumentácia zasiahla tvrdenia o „dobre rozvinutom sprisahaní“ medzi Trumpovou kampaňou a ruskými predstaviteľmi. Dančenko povedal FBI, že jeho zdrojom bol anonymný telefonát od niekoho, o kom si myslel, že je „prezident komory-1“, identifikovaný ako Sergej Millian, šéf Rusko-americkej obchodnej komory.

Ale ako zistila FBI, Danchenko s Millianom vôbec nehovoril. Tvrdenie, že dostal informácie z vysokopostaveného zdroja, bolo opäť nepravdivé. Ale aj keby to bola pravda, nebolo by to oveľa lepšie. Anonymné telefonáty sú len ťažko spoľahlivými zdrojmi. Napriek tomu to nejako poskytlo základ pre obvinenia z hlbokého sprisahania v srdci amerického politického systému. Je ťažké si predstaviť, ako niekto niečomu z toho uveril.

Veľký problém Bruselu: Orbán zjednocuje európsku pravicu!
Komentár Paula A. Nuttalla (Russia Today) Maďarský prezident Viktor Orbán je už dlho kamienkom v topánke Bruselu. No spor o financovanie jeho južného hraničného múru v štýle Trumpa by mohol spôsobiť, že sa pre Ursulu von der Leyenovú a jej... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

FBI uverila výmyslom

Ale verte, že uverili, vrátane FBI. FBI vo svojej obžalobe Dančenka znova a znova obviňuje, že svojimi nepravdivými vyhláseniami vážne bránil výkonu spravodlivosti. Dančenkove výmysly, sťažuje sa FBI, mu zabránili riadne vyšetriť obvinenia z Russiagate.

Pri týchto tvrdeniach je však FBI neúprimný. Skutočné chyby organizácie prišli dávno predtým, ako sa dostala k Dančenkovi, keď použila dokumentáciu na vyšetrovanie Trumpa a okrem iného požiadala o odpočúvanie niekdajšieho Trumpovho poradcu Cartera Pagea s úplne falošným odôvodnením, že bol ruským agentom. Skutočným problémom nebolo to, že Dančenko klamal FBI (ak klamal), ale to, že FBI uveril nezmyslom, ktoré zverejnil v spise.

Kto je vlastne vinný?

Pravda je taká: Steeleova dokumentácia bola od začiatku očividný odpad. Rozumní komentátori na to upozornili už v momente zverejnenia. Napriek tomu FBI veril a investoval značné prostriedky do sledovania tvrdení, v procese očierňovania mena nevinných, ako je Carter Page. Je to celé chyba FBI, nikoho iného.

Žiaľ, v celej tejto smutnej afére sú to malé ryby, ktoré sa nakoniec chytia – ľudia ako Dančenko, ktorých úloha v tomto špinavom obchode nebola bezvýznamná, ale v konečnom dôsledku dosť malá v porovnaní s úlohou bezpečnostných úradníkov, novinárov a politikov, ktorí tieto odpadky vyprodukovali. Je smutné, že človek pochybuje, či niekto z nich bude niekedy braný na zodpovednosť.

Poľsko dostalo EÚ do existenčnej krízy (Stefan Kornelius)
Komentár Stefana Korneliusa (Süddeutsche Zeitung) Varšava už nechce akceptovať nadradenosť európskeho práva a stupňuje spor s Bruselom. Prečo je odpoveď na provokácie taká ťažká? Poľská vláda má vzácny dar kombinovať nesprávne rozhodnutia a... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová