Užite si ešte pár dní s príjemným počasím, možno príde aj sneženie
09 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Už nejaký čas si na Slovensku užívame mimoriadne pekné počasie. Dalo by sa povedať, že sa babie leto predĺžilo do novembrových dní. Onedlho nás však čaká dosť výrazná zmena, avízujú meteorológovia.

Prílev arktického vzduchu

Na naše územie by mal doraziť v najbližších dňoch. „Už niekoľko dní sa numerické modely zhodujú na tom, že budúci začiatkom bdúceho týždňa môže doraziť nad Slovensko arktický vpád zo Sibíri. Môže ísť tak skutočne o výrazný vpád, no pokiaľ sa to otočí, tak bude zrejme len mierny,“ upozorňuje Meteo Slovensko na sociálnej sieti. To znamená, že súčasne relatívne vysoké teploty môžu poklesnúť hlboko pod nulu.

D. Daniš - Zásahom polície v Piešťanoch nebezpečne posúvame hranice primeranosti
Z miestneho konfliktu provokatérov a pokladníčok, s následným zásahom policajtov v Piešťanoch sa vďaka sociálnym sieťam stal na Slovensku "celospoločenský problém". Samozrejme, so stíhaním organizovaných provokatérov, nikto príčetný nemôže mať... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Ako to bude vyzerať v číslach?

Od budúceho týždňa to môže byť -5 stupňov Celzia. „Aktuálne sa teploty pohybujú okolo 7°C. Po zmene to môže byť 0°C. Nočný priemer klesne z +4°C na -5°C,“ konštatoval portál s tým, že v horských oblastiach môžu nočné teploty klesať až na -10 stupňov Celzia, výrazné mrazy môžu zažiť už aj nížiny. Doteraz, keď sa hovorilo o snežení, šlo najmä o naše veľhory a vyššie polohy. Napríklad, na Lomnickom štíte snežilo už koncom augusta, snehová pokrývka sa tam drží už niekoľko týždňov. Postupne sa hranica sneženia znižovala a sneh videli v októbri už aj napríklad v Tatranskej Lomnici, v Jasnej, snehové vločky v minulých rokoch poletovali však už aj v okolí Prešova, píšu Topky.

Kde sa predpokladá sneženie?

„Spolu s ochladením by do niektorých horských oblastí mohlo doraziť aj výrazné sneženie, ktoré podľa aktuálnych predpokladov prinesie 10 až 25 cm nového snehu. Existujú však aj obavy, že sneženie, ak budú teploty ozaj tak nízke, by mohlo preniknúť aj do nížin,“ uviedol portál s tým, že zatiaľ je ešte ťažké predpovedať, aký front ku nám nakoniec dorazí. Výrazné víkendové ochladenie avizuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav. Ten v počasí na sobotu upozorňuje, že počasie v našej oblasti ovplyvní studený front. Ten by sa nad naše územie mal dostať už v noci zo soboty na nedeľu. Podľa slov meteorológov bude snežiť najmä na severe. Najmä vo vysokých a následne aj v stredných polohách. Ochladenie však očakáva viacero portálov na predpoveď počasia.

Pozrite sa, ako vyzerá medializovaný ranč Richarda Sulíka
Stál ho takmer milión eur, leží v Západnej Austrálií, "kúsok" od Perthu a pôsobí, ako oáza pokoja. Časopis Plus 7 dní sa za "zvedavcov" pozrel, kde by sa mal presídliť R. Sulík po odchodu z politiky. "Prevalil ho" Matovič Nie je tomu ani mesiac,... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Eka Balaskova