D. Daniš - Zásahom polície v Piešťanoch nebezpečne posúvame hranice primeranosti
09 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Z miestneho konfliktu provokatérov a pokladníčok, s následným zásahom policajtov v Piešťanoch sa vďaka sociálnym sieťam stal na Slovensku "celospoločenský problém". Samozrejme, so stíhaním organizovaných provokatérov, nikto príčetný nemôže mať problém. Majú však končiť vo väzbe? Na celý problém sa komplexne pozrel Dag Daniš v Postoj.sk. Jeho názor vám prinášame v plnom znení.

Správa o väzobnom stíhaní jedného z „antirúškarov“ mnohých potešila. Časť médií a verejnosti sa už dlhšie dožadovala tvrdých zákrokov proti každému, kto porušuje pandemické pravidlá. V prípade incidentu z piešťanského supermarketu však treba rozlišovať medzi policajným zákrokom. A medzi väzbou.

Ešte stále predsa platí, že väzba je krajné opatrenie na izolovanie nebezpečných zločincov. Nie odveta pre tých, ktorí rôznymi formami protestujú proti pandemickému režimu.

Blaha: Na Slovensku sú teraz samé paradoxy, klamstvá a podvody
Slovensko je zrejme krajinou absolútnych paradoxov. Vládni politici, policajti a sudcovia trestajú tých, ktorí, podľa nich, spáchali „ťažký zločin“, no tých, ktorí sa ho aj reálne dopustili, tí sa na slobode smejú sa od ucha k uchu. Podpredseda... Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

V prvej línii

Aby nedošlo k nedorozumeniu: v tomto komentári sa nechceme zastávať skupín „antirúškarov“. Išlo o ľudí, ktorí organizovaným spôsobom provokovali. A demonštratívne porušovali platné pravidlá. Ak sa to deje opakovane a cielene, polícia to má riešiť.

Inak budeme mať nakročené k rozkladu poriadku.

Treba však dodať, že v takýchto prípadoch (pri protestoch a provokáciách spojených s výtržnosťami) je primeraným postupom priestupkové konanie. Čiže pokuta. A v krajných prípadoch trestné stíhanie. No ak sa to celé končí návrhmi na väzbu pre všetkých zadržaných „antirúškarov“, tak veľmi nebezpečným spôsobom posúvame hranice primeranosti.

Mikro- a makrokonflikt

Incident z piešťanského supermarketu je názornou ukážkou toho, ako rýchlo sa môže malý konflikt rozhorieť na veľký. „Antirúškari“ sa pôvodne previnili proti poriadku iba tým, že nemali nasadené respirátory. Na konci incidentu končia so stíhaním za útok na verejného činiteľa. Jeden z nich je dokonca v preventívnej väzbe.

Policajti pôvodne vyrazili na miesto činu riešiť priestupok. Po zákroku odchádzali so zraneniami. Natočení na mobily, vypískaní časťou nakupujúcich, ktorým sa zdal zákrok prehnaný.

Tri slovenské merné jednotky v politike - jeden sulík, jeden zaluď a jeden šialenec
Merná jednotka spravidla vyjadruje "kus", zákazník si zvolí počet kusov a touto hodnotou sa vynásobí cena produktu. Ak chete merné jednotky využívať, môžete predávať v m, v kg, v paletách. Zákazník si zvolí počet jednotiek a výsledná cena bude... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

Pracovníčky supermarketu tvrdia, že sú po incidente v šoku a potrebujú psychologickú pomoc.

Z malého lokálneho konfliktu sa stal veľmi rýchlo plošný a centrálny. V istom zmysle celoslovenský. Sociálne siete boli zaplavené videami z miesta činu. Tie hecovali vášne na oboch stranách bojiska. Časť ľudí s nadšením vítala tvrdosť zákroku. Druhá časť bola pobúrená a volala po treste a odplate pre policajtov.

Nastúpili zálohy: autority

Krátko nato sa do prvých línií vrhli ťažkoodenci z radov „autorít“. Minister Naď hovoril o opiciach, s ktorými treba zaobchádzať tvrdo. Ešte tvrdšie než sme videli na videách z Piešťan. Vedenie polície verejne avizovalo, že zasahujúci policajti budú odmenení. Mediálna divízia ministerstva zdravotníctva na Facebooku vítala tvrdý zásah proti „antirúškarom“ a informovala o odmene pre dvoch policajtov.

Facebooková stránka Polícia SR verejne varovala, že bude vyšetrovať prípady, v ktorých ľudia zaplavili internet urážkami a vyhrážkami na hlavy zasahujúcich policajtov.

Incident za pár hodín prerástol hranice Piešťan a stal sa výbušnou online témou pre horúce hlavy z oboch koncov frontu. Jedni s ohňom v očiach žiadajú ešte tvrdšie policajné zásahy. Druhí so zaťatou päsťou žiadajú odvetu pre policajtov aj supermarket…

Obľúbená herečka Emília Vašáryová: Zaočkovaná a nakazila sa covidom
Je už pravidlom to, že aj zaočkovaní sa môžu nakaziť covidom 19. A taktiež môžu mať počas tejto choroby vážny priebeh. Kedysi boli tí, čo hovorili, že vakcína neúčinkuje, považovaní za dezolátov. Ďalším prípadom, keď sa potvrdilo, že vakcína nemusí... Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Kto je zodpovedný

Pri takomto širokom konflikte, ktorý dvíha zo stoličiek zástupy ľudí, je dosť otázne, čo sa vlastne stalo. A prečo to zašlo tak ďaleko.