Topiaca sa Kolíková sa aj Baránika chytá
09 | 11 | 2021 I TASR/Eka Balaskova

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková považuje návrh poslanca NR SR Alojza Baránika (SaS) na zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku, za legitímny. Uviedla to pre TASR.

Poskytnime priestor prokurátorom!

Kolíková je podľa TASR presvedčená o nutnosti zúženia sporného ustanovenia. „Myslím si, že je veľmi dôležité navrátiť dôveru v právny štát. Máme veľké korupčné kauzy, smerujúce k najvyšším špičkám politického života, k bývalým štátnym predstaviteľom. Je naozaj dôležité nechať priestor v maximálnej možnej miere vyšetriť a dostať veci na súd, nech rozhodne. Ak si prokurátor myslí, že sa má podať obžaloba, tak by mal mať v plnej miere poskytnutý priestor, aby sa podala,“ vysvetlila ministerka.

Robert Fico - Ústavný súd prichádza "s krížikom po funuse" (video)
Dnešné vyjadrenie Roberta Fica ohľadne konania Ústavného súdu (ÚS) vo veci nariadení Ústavu verejného zdravotníctva (ÚVZ) vám prinášame v plnom znení. Zásahy polície "Ústavný súd nemôže rozhodovať o všetkom, až keď je po všetkom. Slovenskom... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Pochvala pre kolegu

Pripomenula, že prokurátor môže disponovať aj informáciami operatívneho charakteru, ktoré nemôže dať úplne v písomnej podobe do spisu. „Z tohto pohľadu návrh tak, ako ho predkladá Baránik, je jedným z riešení, vyjadrila som k nemu aj súhlas a považujem za absolútne legitímne, že ním otvára túto debatu,“ dodala pre TASR Kolíková.

Právomoc generálneho prokurátora

zrušiť rozhodnutie podľa sporného paragrafu 363 Trestného poriadku by mohla byť obmedzená. Navrhuje to Baránik v novele Trestného poriadku. Navrhnúť postup podľa paragrafu by mohli len poškodený a zúčastnená osoba, v neprospech obvineného. O novele by mal parlament rokovať na ďalšej riadnej schôdzi 23. novembra.

D. Daniš - Zásahom polície v Piešťanoch nebezpečne posúvame hranice primeranosti
Z miestneho konfliktu provokatérov a pokladníčok, s následným zásahom policajtov v Piešťanoch sa vďaka sociálnym sieťam stal na Slovensku "celospoločenský problém". Samozrejme, so stíhaním organizovaných provokatérov, nikto príčetný nemôže mať... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

O čom je § 363?

Paragraf 363 hovorí o tom, že generálny prokurátor zruší právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Môže tak urobiť aj na návrh obvineného a zrušiť obvinenie v jeho prospech. Táto právomoc je podľa Baránika definovaná tak široko, že stráca charakter mimoriadneho opravného prostriedku - ozrejmuje TASR.