Robert Fico - Ústavný súd prichádza "s krížikom po funuse" (video)
09 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Dnešné vyjadrenie Roberta Fica ohľadne konania Ústavného súdu (ÚS) vo veci nariadení Ústavu verejného zdravotníctva (ÚVZ) vám prinášame v plnom znení.

Zásahy polície

"Ústavný súd nemôže rozhodovať o všetkom, až keď je po všetkom. Slovenskom doslova lomcujú konflikty ľudí a policajtov kvôli dodržiavaniu protipandemických opatrení a obmedzení, významne zasahujúcich do základných práv ľudí. Pohľad na policajtov, po zemi ťahajúcich spútaného invalida v Prievidzi, či fyzický trest a zatýkanie v Piešťanoch, ktoré nepochopiteľne viedlo až k vzatiu jedného obvineného do väzby, toto všetko len zvyšuje hnev verejnosti. Aj pozatýkaní ľudia majú svoju pravdu."

Odlišné odborné názory

"Často sa stretávajú s odbornými názormi, podľa ktorých ukladanie protipandemických opatrení len na základe vyhlášok ÚVZ zaváňa protiústavnosťou. Práve na to máme na Slovensku ÚS s právomocami rozhodovať o súlade právnych predpisov s Ústavou SR. Poslanci Smeru sa naň s touto témou opakovane obracajú. Sám generálny prokurátor ešte v marci tohto roku podal návrh a inicioval preskúmanie súladu právomocí ÚVZ prijímať vyhlášky obmedzujúce ľudí, s Ústavou SR. Veľmi správne podotkol, že ak má byť právo nástrojom zvládnutia a prekonania pandémie, nemôže byť proces tvorby a uplatňovania vyhlášok ÚVZ predmetom pochybností o ich zákonnosti a ústavnosti."

Dorota Nvotová - Toto je ten deň? Vááážne?
Pani Dorota Nvotová spolu s iniciatívou My sme les na svojej sociálnej sieti pozýva ľudí, aby sa zúčastnili na dnešnom proteste. Kto je Dorota Nvotová Dcéra herečky Anky Šiškovej a Jara Filipa má 39 rokov a v živote už skúsila všeličo. Je... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Čo by v tejto situácii pomohlo

"Žiaľ, ako to vidíme na vlastné oči, už aj dôvodom na vážne konflikty a ďalšie stupňovanie napätia v spoločnosti. Situácii by pomohlo, pokiaľ by ÚS bezodkladne rozhodol o spomínaných návrhoch, ktoré mu ležia na stole od 18. marca. Pridávam sa k výzve mnohých na Slovensku, aby ÚS prispel čo najrýchlejšie k právnej istote a stabilite a na zásadné právne témy dal jasné odpovede. Pomalosť konania ÚS v zásadných veciach oprávnene vyvoláva otázky, aký význam má jeho rozhodnutie, napríklad o protiústavnosti väzby, keď ho príjme až po tom, čo je sťažovateľ z väzby prepustený."

Treba konať

"Aký význam budú mať rozhodnutia v neústavnosti pandemických opatrení, keď už bude po covide. Takíéto prieťahy ÚS potom znemožňujú akúkoľvek praktickú nápravu porušovania ľudských práv, alebo protiústavnosti právnych predpisov. Tak, ako my, v SmereSD navrhujeme riešiť narastajúci konflikt a agresivitu demokratickým spôsobom, referendom o predčasných voľbách, tak by aj ÚS mal bezodkladným rozhodovaním prispieť k právnej stabilite. Aby svojim rozhodnutím odstránil dôvody, kvôli ktorým dochádza ku konfliktom a hnevu."

Sudca Truban vrátil obžalobu Košča a Kováčika na Špeciálnu prokuratúru
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a príslušník SIS Peter Košč boli obžalovaní pre podozrenie z korupcie. Špecializovaný trestný súd ju mal odmietnuť. Informoval o tom Plus 1 deň. Procesné pochybenia Sudca Michal Truban obžalobu vrátil... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Eka Balašková