R. Zajac kritizuje vládu: Nedovzdelaný pobehaj robil tlačovky a nebolo jasné, čo hovorí
09 | 11 | 2021 I Gabiela Fedičová

Parlament začína rokovať o reforme nemocníc. Tú predkladá po exministrovi zdravotníctva Marekom Krajčim (OĽaNO), nominant OĽaNO, Vladimír Lengvarský. Deň pred začatím rokovania krstí svoju novú knihu exminister Rudolf Zajac. Odborníci sa podľa Plusky zhodli, že slovenskému zdravotníctvu odovzdal veľa. Zajac v knihe ponúka riešenie, ako má reforma vyzerať, ale tvrdo kritizuje aj súčasnú aj bývalú vládu. Do politiky návrat nechystá, ale pozná meno tej osoby, ktorá by mohla byť jeho nástupcom.

Rudolf Zajac je presvedčený, že ak by prešla reforma Lengvarského, zmenu k lepšiemu neprinesie. Zdravotníctvo na Slovensku podľa neho trpí, pretože chýba vízia. "Chýba niečo, čo by sa s tým dalo urobiť,“ hovorí podľa Plusky Zajac. Spoluautorom Zajacovej knihy s názvom "Slovenské zdravotníctvo v post-covidovej ére je jeho hlavný poradca z ministerských čias Peter Pažitný. A práve v ňom vidí exminister svojho nástupcu.

Lengvarskému v knihe ponúkli rady 

Aj autori knihy sa stotožňujú s tým, že reformy v zdravotníctve sú potrebné. A dokonca sa prikláňajú aj k návrhu optimalizácie nemocníc. Sú presvedčení, že optimalizáciu sietí by mali vykonať zdravotné poisťovne a nie štát, pretože kľúčovým hráčom sú podľa nich zdravotné poisťovne. Za zlé, dokonca horšie považujú autori to, že štát preberá túto úlohu od poisťovní a stojí nás to veľa peňazí. „Štátna poisťovňa zásadne odmieta akékoľvek dáta dať. Z nej vydolovať čokoľvek, aby to aspoň  vyzeralo, nemá význam. To je smutná správa o slovenskom zdravotníctve,“ konštatoval podľa Plusky Zajac.

Mainstream opúšťa loď, Matoviča s Kollárom už potopil!
Bizarné! Konštatuje v svojom statuse na sociálnej sieti novinár, komentátor a šéfredaktor mainstreamového spravodajského webu Aktuality.sk Peter Bárdy. Kollár s Matovičom vraj chcú povaliť vlastnú vládu! Svojej vlády už majú asi plné zuby "Boris... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Nedovzdelaný pobehaj robil tlačovky a pandémiu nezvládol

Štát poďla Zajaca zasahuje viac a dáva menej. Slovenské zdravotníctvo podľa neho zlyhalo v prvých dvoch vlnách pandémie v elementárnych funkciách. O tých zlyhaniach sa podľa neho už nikto nedozvie, pretože ako uviedol, žiaľ, tí mŕtvi sa už nesťažujú. Poukázal aj na to, že hrozba pandémie bola aj za čias vlády Mikuláša Dzurindu, ale v tej dobe na ňu boli omnoho viac pripravení. „Vznikli pandemické plány, vznikol celý systém logických krokov, čo treba robiť. Nechodil tam nejaký nedovzdelaný pobehaj, ktorý robil tlačovky, a nebolo ani úplne jasné, čo hovorí. To malo hlavu a pätu,“ píše Pluska Zajacovu kritiku na adresu Matoviča.

Odborníci sa zhodli, že kniha autorov Zajaca a Pažitného môže z odborného hľadiska byť dobrou inšpiráciou pre ministra Lengvarského pri tvorbe reformy. Analytik INESS Martin Vlachynský dokonca podľa Plusky uviedol, že je presvedčený, že v slovenskej realite potrebám budúcnosti najlepšie zodpovedá model predstavený práve autormi. 

Zajac mal iba jednu ambíciu počas napísania knihy. "...aby keď si ju ľudia prečítajú, sa zamysleli, že za tie isté peniaze môžeme dostať viac muziky,“ konštatoval pre Plusku.

Po stopách samovraždy obľúbeného Ceca, Dušana Pašeka ml.
Od veľkej tragédie v slovenskom hokeji uplynul krátky čas. Samovražda šéfa hokejového klubu Bratislava Capitals Dušana Pašeka zasiahla celé Slovensko. V piatok ho našli mŕtveho na bratislavskej Kolibe. Šport24.pluska sa pokúsil zistiť, čo sa mu... Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | Ján Papuga