Po 32 rokoch idú univerzity do ulíc!
09 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Univerzita Komenského v Bratislave v spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou, Radou vysokých škôl a Študentskou radou vysokých škôl chystajú Zodpovedný protest za slobodné univerzity. Ten sa začne v utorok, 16. novembra 2021 o 13,00 pred historickou budovou Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave. Vyjadrenie spravodajského portálu UK vám prinášame v plnom znení:

Udalosti okolo novely vysokoškolského zákona dospeli do bodu, keď univerzity spoločne s vysokoškolskými reprezentáciami pripravujú verejný protest. Akademický svet je rozčarovaný z prístupu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré ignorovalo návrhy kontaktnej skupiny, a snaží sa mocensky presadiť priame riadenie univerzít politickými nominantmi. Protest prichádza v čase, kedy sa s výhradami akademického prostredia stotožnil aj Klub 500 a apeloval na stiahnutie zákona, a po rokovaní školského výboru parlamentu, na ktorom predseda výboru Richard Vašečka zdôrazňoval potrebu dosiahnuť konsenzus namiesto „lámania veci cez koleno“.

Topiaca sa Kolíková sa aj Baránika chytá
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková považuje návrh poslanca NR SR Alojza Baránika (SaS) na zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku, za legitímny. Uviedla to pre TASR. Poskytnime priestor prokurátorom! Kolíková je podľa TASR presvedčená o... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | TASR/Eka Balaskova

„V roku 1989 som ešte ako žiak základnej školy cítil revolučnú atmosféru novembrových námestí. Je smutné, že 32 rokov po Nežnej revolúcii musíme opäť vyjsť do ulíc, aby sme sa postavili za slobodu univerzít. Ale inak nemôžeme. Každá generácia zažije momenty, kedy už nemôže mlčať a musí sa vzoprieť arogancii moci. Ten čas práve nadišiel,“ povedal rektor UK Marek Števček.

Keďže Univerzita Komenského od začiatku stojí na čele zodpovedného prístupu k manažovaniu pandémie, aj tento protest kladie maximálny dôraz na zodpovednosť v zmysle dodržiavania rozostupov a prekrytia horných dýchacích ciest respirátormi FFP2.

Zodpovedný protest za slobodné univerzity k dnešnému dňu okrem organizátorov podporuje aj Klub dekanov fakúlt vysokých škôl SR, Študentská rada Trnavskej univerzity a Ekonomická univerzita v Bratislave. Ďalší podporovatelia a podrobnosti o podujatí budú postupne pribúdať na stránke protestu. Samostatné podujatia organizujú aj študentské samosprávy, napríklad na Filozofickej fakulte UK. STU pripravila Petíciu za zachovanie akademickej samosprávy, ktorú po dvoch dňoch podpísalo 1600 ľudí.

D. Daniš - Zásahom polície v Piešťanoch nebezpečne posúvame hranice primeranosti
Z miestneho konfliktu provokatérov a pokladníčok, s následným zásahom policajtov v Piešťanoch sa vďaka sociálnym sieťam stal na Slovensku "celospoločenský problém". Samozrejme, so stíhaním organizovaných provokatérov, nikto príčetný nemôže mať... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

K hlavným výhradám univerzít voči navrhovanej novele patrí hrozba priamej kontroly univerzít politickými nominantmi, strata kontroly nad majetkom a fakt, že novela nerieši skutočné problémy vysokého školstva. Slovenské univerzity čaká v budúcom roku redukcia celkového rozpočtu o 28 miliónov eur, pričom už v súčasnosti nedosahuje financovanie úroveň Českej republiky, Maďarska či Poľska.