Jedno a dvojcentovky končia. Kedy a za akých podmienok?
09 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Minulý týždeň parlament schválil novelu zákona, podľa ktorej sa hodnota nákupov bude zaokrúhľovať tak, aby sa z obehu stiahla výrazná väčšina jedno a dvojcentových mincí. Ako to bude prebiehať? Pozreli sa na to v Pluske.

Platba kartou

Ak budete platiť celý nákup napríklad platobnou kartou, jeho cena sa nezaokrúhli. Ak budete platby kombinovať, zaokrúhlená bude len suma hradená v hotovosti. „Touto úpravou sa znížia náklady podnikateľov za poplatky bankám za spracovanie najmenších mincí. Tiež dôjde k zjednodušeniu vydávania mincí pri hotovostnom platobnom styku." tvrdí predkladateľ zmeny ministerstvo financií. Jedno a dvojcentové mince ostávajú naďalej zákonným platidlom. Obchodníci budú povinní tieto mince pri platení v hotovosti prijímať aj potom.

Predajcovia ubezpečujú 

Ľudia sa podľa predajcov nemusia obávať zdražovania kvôli zaokrúhľovaniu. „Zaokrúhľovať sa nebudú jednotlivé tovary, ale iba celý nákup, ktorý bude platený v hotovosti. Nákup, uhrádzaný bezhotovostne sa zaokrúhľovať nebude.

R. Zajac kritizuje vládu: Nedovzdelaný pobehaj robil tlačovky a nebolo jasné, čo hovorí
Parlament začína rokovať o reforme nemocníc. Tú predkladá po exministrovi zdravotníctva Marekom Krajčim (OĽaNO), nominant OĽaNO, Vladimír Lengvarský. Deň pred začatím rokovania krstí svoju novú knihu exminister Rudolf Zajac. Odborníci sa podľa... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Gabiela Fedičová

Ako to bude fungovať?

Zaokrúhľovať sa bude podľa matematických pravidiel. Teda aj nadol. "V ročnom priemere sa však predpokladá finančná neutralita," potvrdil Martin Krajčovič, šéf Slovenskej asociácie moderného obchodu, ktorá združuje najväčšie reťazce. Potvrdzuje to aj analytička. „Zaokrúhľovať sa bude len konečná suma celého nákupu a nie ceny jednotlivých tovarov, tak dosah na spotrebiteľov bude takmer nulový. Neočakávame, že by zaokrúhľovanie viedlo k zdražovaniu tovarov a služieb v obchodoch," povedala analytička 365.bank Jana Glasová.

Má to význam aj pre štát?

Razenie drobných mincí je nákladnejšie ako ich nominálna hodnota. Slovensko v rámci eurozóny nie je prvé, ktoré pristúpi k postupnému vyradeniu jedno– a dvojcentoviek. Zrušili ich už Fínsko, Holandsko, Belgicko, Írsko a Taliansko. Aj prieskum verejnej mienky občanov Eurobarometer z roku 2019 potvrdzuje, že tento krok si želá až 74 % Slovákov.

Po 32 rokoch idú univerzity do ulíc!
Univerzita Komenského v Bratislave v spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou, Radou vysokých škôl a Študentskou radou vysokých škôl chystajú Zodpovedný protest za slobodné univerzity. Ten sa začne v utorok, 16. novembra 2021 o 13,00 pred... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Odkedy teda?

Zákon mal byť pôvodne účinný od 1. januára 2022. Posunulo sa to na 1. júl 2022, aby sa obchodníci stihli na zmenu pripraviť.