Harabin a Mazurek oslobodení, Marček v problémoch
09 | 11 | 2021 I Jozef Uhlarik

„Obeťami“ vlaňajších protivládnych protestov 17. novembra mali byť aj poslanec parlamentu Milan Mazurek a exminister spravodlivosti a expredseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin. Obaja však vyviaznu bez trestu.

Vlani 17. novembra sa na protivládnych protestoch proti Igorovi Matovičovi a spol. streli tisícky nespokojných Slovákov. Problém bol však v tom, že práve nastupovala druhá vlna pandémie COVID-19 a na Slovensku bol núdzový stav. Napriek tomu zvolávali niektorí politici a expolitici ľudí na odpor. Ako uvádza portál aktuality.sk, polícia obvinila a obžalovala Milana Mazureka a Štefana Harabina z podnecovania, a obom hrozili až dva roky za mrežami.

Za podnecovanie k protestom a nedodržiavane opatrení im hrozila basa

Ani významné zdravotné riziko súvisiace so smrteľnou nákazou COVID-19 teda nezabránilo viacerým opozičným politikom zvolávať ľudí na demonštrácie, či priamo tam ich vyzývať na porušovanie protipandemických opatrení – zloženie si z tváre rúška. Strana Smer napríklad zorganizovala vlastný protest pred budovou parlamentu, kde mnohí nemali na tvári rúško a to nemal nielen samotný šéf strany Robert Fico, ale ani ďalší politici Smeru.

TOTO si určite prečítajte. Tieto právne rady Harabina vám môžu pomôcť
Štefan Harabin je náš zrejme najznámejší bezrúškovec, na ktorého je zatiaľ krátka nielen polícia, ale aj kompetentné orgány. pretože v zákonoch sa vyzná. Ochota nosiť na tvári rúško je na Slovensku stále menšia a menšia. Ľudia sa búria a odmietajú... Čítať ďalej
30 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Pred Prezidentským palácom sa na protestnom zhromaždení stretlo zhruba 15-tisíc ľudí, pred ktorými rečnili s mikrofónom v ruke kotlebovci či komunisti, ale aj bývalí politici Štefan Harabin, Ján Čarnogurský a exposlanec Peter Marček. Polícia po proteste avizovala, že porušovanie zákona nebude tolerovať a začala stíhať aj niektoré verejne činné osoby.

Jedným z tých, ktorého policajti aj obvinili bol poslanec parlamentu Milan Mazurek, ktorý mal problémy so zákonom už viackrát. Napríklad v roku 2019 ho Najvyšší súd uznal vinným z hanobenia rasy, národa a presvedčenia, musel zaplatiť pokutu a prišiel aj o mandát poslanca. Tentokrát Mazureka obvinili z prečinu podnecovania, ktorého sa mal dopustiť práve v súvislosti s protivládnym protestom, pretože na sociálnych sieťach volal ľudí do ulíc hoci vedel, že protesty sú zakázané.

Harabin: Občania nebojte sa uplatňovať svoje základné ľudské práva a slobody
Exminister spravodlivosti a expredseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin sa v ostatnom čase opäť „zviditeľnil“ svojím „výstupom“ voči členovi väzenskej a justičnej stráže ako i voči privolanému policajtovi. Ale stálo to za to. Tak rozohneného... Čítať ďalej
29 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Pokuty zatiaľ ešte nepadli, pretože hygienici na to majú až dva roky

Za verejné podnecovanie na trestný čin hrozili Mazurekovi až dva roky za mrežami, no proti uzneseniu o obvinení podal sťažnosť a prokurátor mu napokon obvinenie zrušil. Z rovnakého trestného činu obvinila polícia aj exministra spravodlivosti a bývalého šéfa Najvyššieho súdu Štefana Harabina, ktorý na protivládnom proteste rečnil, burcoval nahnevaných ľudí a vyzýval ich, aby si dali rúška z tvárí dole. Pri doručovaní uznesenia o obvinení pre Harabina ale neskôr nastali naozaj bizarné situácie. Polícia mu ho najskôr vôbec nedokázala doručiť, neskôr po ňom dokonca chvíľu pátrala. Harabin totiž tvrdil, že ho nechcú pustiť na poštu, pretože nenosí rúško. Televízia Markíza však informovala, že aj jemu prokuratúra, rovnako ako Mazurekovi, obvinenie zrušila. Podľa prokurátora totiž nešlo o trestný čin, ale len priestupok.

Harabinova „divočina“ na súde. Takéhoto ste Harabina ešte nevideli! (VIDEO)
Nie Tibor Eliot Rostas ale Štefan Harabin bol hlavnou „hviezdou večera“ na Najvyššom súde. Jeho spor s väzenskou a justičnou strážou aj políciou zrejme vojde do dejín. Exminister spravodlivosti a expredseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin je náš... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | Jozef Uhlárik

Úplne opačne ale zrejme skončí Peter Marček, ktorý bol v rokoch 2016 až 2020 poslancom parlamentu a vlani aj v tomto roku tiež organizoval niekoľko protivládnych demonštrácií. Iba pred pár dňami na Facebooku informoval, že prokurátor na neho v súvislosti s minuloročnými protestami podal obžalobu pre prečin podnecovania, a tak by sa mal postaviť pred súd. „Naprázdno“ ale zrejme neobídu viacerí opoziční politici, ktormý hrozia sankcie od hygienikov za to, že nenosili rúška. Zvláštne však na celej veci je, že Regionálny úrad verejného zdravotníctva však dodnes žiadne pokuty nerozdal, hoci ich vraj šetrí. Celý proces môže podľa hovorkyne RÚVZ Bratislava Kataríny Nosálovej trvať až dva roky, a tak majú hygienici ešte rok na to, aby pokuty politikom, ale aj bežným občanom, udelili.

Moc hrubo, ak nie až primitívne, zneužíva neznalosť práva zo strany občanov
Veľa sa hovorí o finančnej negramotnosti. Dokonca sa z tejto témy stáva vyučovací predmet. Dobre. Nič proti. Ale čo tak spraviť vyučovací predmet aj z právnej gramotnosti? Jasne, iba obrazne, školy už majú predmetov viac ako dosť. V každom prípade,... Čítať ďalej
23 | 10 | 2021 | Ivan Brožík