Fico: Prieťahy na Ústavnom súde destabilizujú právo a spoločnosť
08 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Róbert Fico, predseda strany Smer - SD sa na svojom videu vyjadril k pomalému riešeniu závažných podaní na Ústavný súd (ÚS). Obáva sa, že táto inštitúcia môže rozhodnúť v čase, keď už jej nález nebude potrebný.

Podľa Fica Ústavný súd nemôže rozhodovať, až keď je po všetkom. Na Slovensku vládnu závažné konflikty v súvislosti s protiepidemickými opatreniami. Tie významne zasahujú do základných ľudských práv. Pripomenul napadnutie invalida policajtmi či brutálnu pacifikáciu občanov v piešťanskom Lidli. To všetko podľa neho zvyšuje hnev verejnosti.

Generálna prokuratúra SR: Denník N opäť zavádza a manipuluje
Generálna prokuratúra SR sa dôrazne ohradzuje voči neodborným a zavádzajúcim tvrdeniam, uvedeným v článku s názvom „Žilinka začal nahrádzať súdy v hodnotení dôkazov. Jeho pomoc Pčolinskému bola výnimočná“, ktorý bol uverejnený v Denníku N dňa 3.... Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | TASR

Aj „dezoláti“ môžu mať pravdu

Aj perzekuovaní odporcovia opatrení môžu mať svoju pravdu, keďže sa stretávajú s inými odbornými názormi, podľa ktorých je ukladanie povinností len na základe vyhlášok hlavného hygienika protiústavné. Či to tak je, na to máme Ústavný súd.

Poslanci Smeru sa opakovane obracajú na túto inštitúciu v súvislosti s kontroverznými opatreniami. Rovnako sa na ÚS obrátil generálny prokurátor. Už v marci tohto roka. Nemôže sa stať, že nariadenia a opatrenia, ktoré zásadne ovplyvňujú životy ľudí, sú predmetom stupňujúcich sa pochybností.

Ústavný súd má v zásadných veciach reagovať bezodkladne

Pomohlo by keby ÚS bezodkladne rozhodol. Fico vyzýva, aby Ústavný súd prispel čo najrýchlejšie k právnej istote. Pomalosť ÚS vyvoláva aj otázku, aký význam má jeho rozhodnutie, napr. o protiústavnosti väzby, keď ho vyhlási až vtedy, keď bol uväznený prepustený. Aký význam bude mať rozhodnutie tohto súdu o protiepidemických opatreniach  vtedy, keď už bude po covide 19.

Kedysi nepredstaviteľné! Petícia za slobodné dýchanie
Pred rokom a pol sme si nevedeli predstaviť, že budeme musieť bojovať za slobodné dýchanie. Dnes je nariadené brániť voľnému dychu tým, že sa musia horné dýchacie cesty prekrývať rúškami alebo respirátormi. Toto kontroverzné opatrenie môže mať aj... Čítať ďalej
08 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Takéto prieťahy na Ústavnom súde znemožňujú akúkoľvek včasnú nápravu legislatívnych nedostatkov. ÚS by mal flexibilnejším rozhodovaním prispieť k právnej stabilite.