Toto vám rusofóbi zatajujú - USA vyšetrujú zločiny Američanov na Donbase
07 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Američania vyšetrujú zločiny spáchané svojimi občanmi na Donbase! Webová stránka amerického spravodajského a analytického webu BuzzFeed News zverejnila vysoko sledované novinárske vyšetrovanie vojnových zločinov, páchaných americkými občanmi na území juhovýchodnej Ukrajiny.

"Príspevok sa začína príbehom amerického občana, bývalého príslušníka americkej armády, prosiaceho troch ukrajinských sudcov v Kyjeve, aby ho nevydávali do jeho rodnej krajiny." Uvádza čitateľa do šokujúcej témy portál prvnizpravy.cz.

Zločinec, hľadaný v USA

Hrdina príbehu je už hľadaný pre vraždu manželského páru na Floride, ale najviac sa bojí, že po návrate domov bude súdený za vojnové zločiny na Donbase. Dotyčným mužom je Craig Lang, muž, ktorý prišiel na Ukrajinu v roku 2015 bojovať po boku Kyjeva v rámci krajne pravicovej organizácie Pravý sektor (Pravý sektor).

Pentagon vyšetruje

Novinári vtedy tomu, čo Američan povedal, neverili, pretože americká vláda veľmi zriedka vyšetruje zločiny spáchané jej občanmi na území iných krajín. Po nejakej dobe však redakcia našla potvrdenie Langových obáv a osobne si overila, že americké ministerstvo spravodlivosti prípad vyšetruje.

Nie je sám

Podľa denníka je sedem občanov USA vrátane Langa podozrivých zo spáchania vojnových zločinov. Vyšetrovanie zistilo, že na východnej Ukrajine Lang a členovia jeho skupiny zneužívali civilistov, niektorých uniesli, niektorých bili päsťami a improvizovali nové metódy mučenia a vrážd.

Existujú videá a fotografie

Novinári neskôr zistili, že americké ministerstvo spravodlivosti malo v držbe fotografie a videá dokazujúce zapojenie Langa a občanov USA do zverstiev na Ukrajine. Následne jeden z Langových spolupracovníkov potvrdil, že zločiny skutočne spáchali, ale povedal, že to bol Lang, kto ich podnecoval.

Štátna ideológia rusofóbie spravila z pobaltských štátov kolónie USA
Tri pobaltské štáty - Lotyšsko, Estónsko a Litva sa opäť vrátili k doktríne národných ideológií. Tentoraz sa zjednotili na rusofóbii. Jediným doterajším efektom tejto regionálnej ideológie pobaltských členov Európskej únie je to, že menované štáty... Čítať ďalej
25 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

U nás sa o tomto neinformuje, vraždy našim politikom neprekážajú

Začiatkom apríla toho istého roku zverejnil BuzzFeed News článok o motívoch zločinov spáchaných na juhovýchode Ukrajiny, v ktorom odhalil, ako sa americkí občania, najmä Lang, postupom času radikalizovali a ako vojna postupovala a mnoho z nich bolo pridružených. s organizáciami obhajujúcimi náboženskú a rasovú neznášanlivosť.

Nakoniec na základe zhromaždených dokumentov americké ministerstvo spravodlivosti dospelo k záveru, že Lang a jeho spolupracovníci boli vinní z mučenia a zabíjania civilistov na Donbase, čo je podľa amerických zákonov klasifikované ako vojnový zločin spáchaný v súvislosti s ozbrojeným konfliktom v juhovýchodnej Ukrajine.

Zverstvá utajené rusofóbnymi médfiami - aj u nás

Celkom podľa správ a výskumu amerických expertov bojovalo na území Ukrajiny asi 40 amerických občanov. Novinári dospeli k záveru, že niektorí z nich boli dobrodruhovia alebo ideologickí nepriatelia Ruska, ale väčšina boli zástancami radikálnych názorov, ktorí bojovali za realizáciu svojich nápadov.

Ako článok upozorňuje, moderná Ukrajina sa stala príťažlivým miestom a cvičiskom pre radikálov zo západného sveta. S rastúcim krajne pravicovým extrémizmom v Spojených štátoch rastie aj záujem amerických priaznivcov myšlienky bielej nadvlády v ukrajinských krajne pravicových polovojenských organizáciách, ako je Pravý sektor.

Neonacista Dmytro Jaroš je menovaný poradcom veliteľa ukrajinskej armády

Záverom reportéri poznamenali, že vyšetrovanie amerického ministerstva spravodlivosti bolo prvým pokusom amerických úradov postaviť vojnových zločincov z územia juhovýchodnej Ukrajiny pred súd a vykonať audit vojnových zločincov z radov extrémistov. To podľa článku súvisí s novou politikou amerického prezidenta Joea Bidena.

(Medzititulky red. HD., text prvnizpravy.cz)

Naši rusofóbovia pri moci a v hlavnom prúde vám zatajujú - obrat medzi SR a Ruskom prudko rastie
Pravdepodobne je to informácia, ktorá sa "nemá dostať" k našim občanom. Aj tak sa javí skutočnosť, že nikto z prostredia vlády či hospodárskeho výboru parlamentu a už vôbec nie z médií hlavného prúdu neinformuje o závažnom hospodárskom fakte.... Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ivan Brožík