Od zajtra nový prísny režim! Pozrite, čo bude platiť u vás
07 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Väčšina Slovenska bude od pondelka tmavá! Až 36 okresov je v najhoršej čiernej farbe, ktorá  dominuje prevažne na východe a v strede krajiny. Oranžové ostávajú už iba posledné dva okresy. Aké opatrenia platia v tom vašom?

Mapa Slovenska sa podľa covid automatu od zajtra 8. novembra opäť mení. Mnohé okresy stmavnú. Najvoľnejší režim čaká obyvateľov okresov Komárno a Šaľa, sú totiž poslednými dvoma okresmi, ktoré budú od pondelka v oranžovej farbe. Červených bude po novom sedem, bordových 34. V najhoršej čiernej bude najviac okresov, a to až 36.

Gröhling ignoruje odborníkov. Robí dobre?
Minister školstva Branislav Gröhling s pochybným vzdelaním ohrozuje tisíce žiakov svojím nekompetentným rozhodovaním. Napriek tomu, že sa v téme očkovania odvoláva na odborníkov, v prípade iných návrhov ich odmieta. Vie, že zatvorenie škôl by bolo... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Červené okresy

Bratislava, ktorá sa doposiaľ držala v oranžovej sa tiež prehupne do horšej, červenej farby. Nebyť vysokej miery zaočkovanosti vo vekovej kategórii 55+, bola by už v čiernej farbe. Okrem celej Bratislavy budú v červenej farbe aj Dunajská Streda a Galanta. V týchto okresoch tak už ľudia bez testu nemôžu ísť na terasu. 

Bordové okresy

V druhom stupni ohrozenia, ktorý zodpovedá bordovej farbe, budú okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Dolný Kubín, Gelnica, Hlohovec, Ilava, Košice I.-IV., Košice-okolie, Levice, Malacky, Myjava, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany,  Prešov, Prievidza, Revúca, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Senec, Senica, Skalica, Trenčín, Trnava, Žarnovica, Žilina, Zlaté Moravce a  Zvolen.

Čierne okresy

Medzi čierne okresy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu ohrozenia, budú zaradené okresy Banská Bystrica, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Humenné, Kežmarok, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Rimavská Sobota, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou a Žiar nad Hronom.

Sulíka na EXPO zahanbili nielen Maďari, ale aj "dubajskí" Slováci!
Nepodarilo sa! To bolo odôvodnenie ministerstva hospodárstva Richarda Sulíka, prečo v reštaurácii v slovenskom pavilóne na medzinárodnej výstave EXPO v Dubaji nepodávame slovenské pivo, víno či minerálku. Naši na to nemali povolenie! Vybavovanie... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Prísne opatrenia

V čiernych okresoch sa už ľudia na svadbách, oslavách či večierkoch nezabavia. Takéto podujatia budú pre všetkých zakázané. Platí to aj pre podujatia v prevádzkach verejného stravovania. Zatvorené zostanú aj fitness centrá, wellness, akvaparky i prírodné a liečivé kúpele. Vyplýva to z opatrení pre čierne okresy, na základe vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (UVZ) SR.

Zlé časy čakajú reštaurácie, ktoré nebudú môcť pustiť nikoho do interiéru ani na terasu. Bez ohľadu na režim, aký si zvolia (základ, OTP, očkovaní), môžu mať už len okienkový predaj alebo rozvoz. V bordovej farbe mohli otvoriť pre očkovaných s tým, že pri stole mohli sedieť najviac štyria ľudia alebo členovia jednej domácnosti. Terasy sú pre očkovaných v bordovej farbe bez obmedzení.

V čiernej farbe nemôžu fungovať už ani hotely a penzióny. Kým v bordovom okrese sa môžu zaočkovaní ľudia ubytovať bez obmedzení a ubytovacie zariadenia môžu s istými limitmi fungovať aj v režime OTP, v čiernej fáze sú okrem karanténnych ubytovní zakázané.

Hromadné podujatia v čiernych okresoch budú môcť byť len pre kompletne zaočkovaných, aj to len do 100 osôb za prísnych protiepidemických opatrení. Organizátori si budú musieť povinne viesť zoznam účastníkov. To isté platí aj pre bohoslužby s rozdielom, že tie sa budú môcť konať aj v režime OTP (očkovaní, testovaní, tí, čo prekonali COVID-19).

Čo sa týka bazénov a plavární, tie môžu byť otvorené takisto len pre plne zaočkovaných, a to pre maximálny počet 10 osôb s tým, že organizované skupiny sa riadia podľa športového automatu.

V interiéroch vrátane MHD a taxíkov je povinné mať respirátor. V taxíkoch je zároveň potrebné vydezinfikovať priestory po každom zákazníkovi. V exteriéri postačí rúško, šál či šatka, a to vo vzdialenosti menej ako dva metre od ďalších osôb.

Nové prísne opatrenia: Čaká nás lockdown pre neočkovaných a ešte väčšie rozdelenie spoločnosti!
Máme poslednú šancu vyhnúť sa tvrdému lockdownu pred Vianocami! S týmto varovaním navrhli odborníci vláde prijať nové opatrenia. Neočkovaní pocítia tvrdé obmedzenia. V čiernych okresoch bude ten lockdown platiť práve pre nich, píše portál... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Diana Zaťková