Smer môže voľby vyhrať, nespokojnosť už nemá kam klesnúť!
06 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Ľudia chceli zmenu a nič sa nezmenilo! Upozorňuje riaditeľ prieskumnej agentúry AKO Václav Hřích. Túto vládu charakterizujú hádky. Hádky o opatreniach, hádky o reformách, hádky v koalícií, ktoré vyúsťujú do kríz. A vznikol nový fenomén - maximálne vyhrotená hádka s názvom vojna v polícii. Čo najviac zamávalo preferenciami voličov?

Vytúžená zmena sa nekonala

"Myslím si, že preferencie vo všeobecnosti ovplyvnilo to, že ľudia mali dopyt po zmene. Ten vznikol v roku 2018 a prejavil sa vo voľbách relatívne dominantným víťazstvom koaličných strán, ktoré disponujú ústavnou väčšinou," zamýšľa sa pre portál HN Hřích.

Dodáva, že ľudia naraz zostali sklamaní, lebo nič sa nezačalo meniť. Potvrdzujú to rôzne prieskumy dôveryhodnosti inštitúcií a politických predstaviteľov. Dnes už ani prezidentka nemá aspoň 50-percentnú dôveryhodnosť.

"V tomto štáte neexistuje líder, ktorému by verila viac ako polovica ľudí. Momentálne je normálne neveriť politikom a vláde, a to je vždy priamo spojené s poklesom preferencií," vysvetľuje odborník.

Kuffa (ŽIVOT-NS) Budajovi: Vy nie ste tvár Novembra 89, Vy ste ksicht ktorý to zneužíva (VIDEO)
Dnes bolo v našom parlamente "dusno". Robil ho tam pán minister Budaj, no Štefan Kuffa (Život - národná strana) ho "upratal, ako obývačku pred Vianocami". Vezmite si tú čapicu a už sa nevracajte! "Ste obyčajný minister! Máte tu s pokorou... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Vraciame sa do stavu spred udalostí roka 2018

Podľa neho z toho najviac ťažia strany a ľudia bývalej vlády. V rámci spomienkového optimizmu sa k nim vracia čoraz viac voličov. Smer sa už vyšvihol na tretiu, v niektorých prieskumoch dokonca na druhú priečku spomedzi všetkých strán, a Robert Fico už avizuje, že ide vyhrať voľby.

"Bude záležať na tom, koľko dokáže Smer zobrať iným stranám. Zdá sa, že z pôvodných voličov Smeru si zobral najstaršiu cieľovú skupinu a v Hlase sú skôr vekovo strední voliči. Teraz vidíme napríklad pokles u kotlebovcov, tak sa zdá, že odtiaľ tečú voliči Smeru. Zatiaľ to vyzerá, že berie skôr starších," myslí si odborník na prieskum.

Dodáva však, že strana pomerne aktívne komunikuje na sociálnych sieťach. čo sa na prvý pohľad zdá kontraproduktívne s ich cieľovkou. No pravdepodobne si uvedomujú, že dokážu čerpať aj z cieľovky stredných a mladších. Tam je ešte obrovský priestor. Tým môžu brať Hlasu, ale určite aj Sme rodina, ĽSNS, možno Republike. "Bude závisieť od toho, ako veľmi pritvrdia rétoriku. Už teraz s tým  koketujú."

"Keby sme sa pozreli na dáta aj z minulosti, zistili by sme, že strany sú zhruba na úrovni roku 2017. Akoby sa politická profilácia voličov vrátila do stavu spred udalostí roka 2018," pripomína Hřích.

Blaha: Fyzikálna jednotka papalášizmu - jeden Sulík!
Pravidelný komentátor na sociálnej sieti a poslanec NRSR za Smer - SD Ľuboš Blaha sa aktuálne vyjadril na svojom profile k mnohopočetným kauzám ministra hospodárstva a predsedu strany SAS Richarda Sulíka. Jeho text výstižne uviedol titulkom:... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Smer zvláda dobre krízové situácie

Odborník zároveň konštatuje, že Smer relatívne dobre zvládol zverejnenie videí z chaty. "Najskôr reagovali videom na sociálnej sieti a na druhý deň sa aktívne zúčastnili na odvolávaní jedného z ministrov. Ich krízová komunikácia bola aktívna, nie pasívna. Niekedy býva riešením aj zmiznúť zo sveta na týždeň. Tým, že tie videá spochybňujú, respektíve hovoria, že to bolo v poriadku, tak aj relevancia toho, čo odznelo, je slabšia. Ich voliči budú mať tendenciu ich celkovo ignorovať," hovorí Hřích.

"Vidíme, že mnohí priaznivci Smer neopustili ani pri oveľa závažnejších kauzách. Ak oni dôverujú lídrovi a ten vystupuje dostatočne asertívne, tak by mu to asi príliš uškodiť nemalo. Druhá vec by bola, keby na základe faktov, ktoré tam odzneli, bolo nejaké pokračovanie a malo by to konzekvencie. Ak by bol napríklad z niečoho obvinený, malo by to tendenciu škodiť alebo aj pomáhať, lebo, samozrejme, existuje aj fenomén martýrstva," upozorňuje expert.

Lockdown na Vianoce?
Lockdown pred Vianocami opätovne pripúšťa aj minister zdravotníctva Lengvarský. Viac o tom píše Pravda. Zopakuje sa scenár spred roka? Minulý rok sa 20. decembra "zatvorilo celé Slovensko". Ešte si asi pamätáme na "rodinné bubliny" a to, že... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Preferencie opozície stúpajú

Nespokojnosť už nemá príliš kam klesať, myslí si Hřích. Podľa neho budú stúpať sympatie k stranám súčasnej opozície. No pripúšťa, že do volieb máme ešte necelého dva a pol roka a za ten čas môže byť všetko inak. "Možno to prekryjú iné témy, možno tu bude celosvetový ústup pandémie, ktorý sa môže aj u nás odkomunikovať šikovne a prekryje napríklad aj rast cien. Nikto zatiaľ netuší, ako sa ceny budú vyvíjať v ďalších rokoch," hovorí odborník na margo rastu cien, ktorý volič automaticky dáva za vinu vláde.

A práve súčasný stav našej spoločnosti, nespokojnosť ľudí, ich únava z opatrení a hádok koalície nahráva najmä Robertovi Ficovi. "Asi to súvisí s tým komunikačným nastavením a imidžom. Hovorí o sebe ako o lídrovi opozície, aj keď má nižšie preferencie ako Hlas. Ale snaží sa získať túto pozíciu komunikačne a imidžovo pre seba. A s tým súvisí aj rétorika o volebnom víťazstve," konštatuje odborník.

Všetko je vo hviezdach

"Tri strany navrchu, čiže Hlas, Smer a SaS, sú preferenčne veľmi blízko, takže pokojne voľby môže vyhrať aj Fico. Ale môže ich vyhrať aj Sulík alebo Pellegrini. Ak nastane taký zvrat ako pred voľbami 2020, tak to môže vyhrať aj strana, ktorá má teraz šesť percent," prekvapivo uzavrel Hřích.

Pelegrini lavíruje: Útočí na Sulíka, no policajnú brutalitu neodsúdil
Strana Hlas - SD sa dnes na tlačovej konferencii vyjadrila aj ku kauzám ministra hospodárstva Richarda Sulíka pred tým, ako sa konala jeho konferencia. V nej mal vysvetľovať vlastné kauzy v súvislosti s výstavou EXPO v Dubaji. Predseda Hlasu Peter... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Ján Papuga