Ďalší minister na odstrel. Rektori požadujú Gröhlingovu rezignáciu
27 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Rektori nesúhlasia s novelou zákona o vysokých školách, nezodpovedá podľa nich obsahu ani výsledkom rokovaní kontaktnej skupiny, informoval Plus jeden deň.

Vedecké autority a pedagógovia z univerzít nesúhlasia s novelou vysokoškolského zákona z dielne plagiátorského ministra školstva Branislava Gröhlinga (SAS). Zrejme sa minister príliš venoval očkovaniu a opatreniam proti covidu namiesto dôkladnej prípravy jedného z najdôležitejších zákonov o vysokých školách.

Gröhling s pochybným diplomom nebezpečne znižuje požiadavky na pedagógov
21 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Ministerstvo podsúva nepravdivé informácie

Rada vysokých škôl Slovenskej republiky žiada o stiahnutie návrhu novely. Zástupcovia rektorov tvrdia, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR kontaktnú skupinu využilo ako zásterku na presadzovanie svojich politických zámerov. „S takýmto prístupom sa zástupcovia rektorov nevedia stotožniť a ďalej sa stretnutí kontaktnej skupiny nebudú zúčastňovať,“ uviedli v spoločnom vyhlásení. Vedenie rezortu školstva podľa nich vedome podsúva verejnosti nepravdivé informácie.  

Podľa nich nemá ministerstvo záujem o dialóg s reprezentáciami vysokých škôl. Preto vedenie ministerstva školstva stratilo dôveru vysokých škôl. Z tohto dôvodu žiadajú odstúpenie ministra Gröhlinga a jeho štátneho tajomníka Ľudovíta Paulisa. V prípade nesplnenia podmienok vysokých škôl sa zapoja do protestných akcií.

Univerzita Komenského odmieta Gröhlingovu novelu, obnovuje protest
Na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave zasadal 20. októbra akademický senát. Rokoval aj o pripravovanej novele vysokoškolského zákona. Spolu s vedením UK odmieta jeho znenie a nedostatočné reflektovanie diskusie so zástupcami vysokoškolského... Čítať ďalej
21 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Chcú získať politické body

Reformu kritizuje aj dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda. Podľa jeho slov ministerstvo nemá v oblasti vysokých škôl reálnu víziu a reformu chce pre politické body - podobne sa pristupuje k zmenám v regionálnom školstve. Problém vidí v tom, že rezort chce, aby o študentoch a učiteľoch nerozhodovali oni sami, ale ľudia zvonku. Poukázal tiež na to, že kroky rezortu školstva môžu pomôcť korupcii a rozkrádaniu verejného majetku.

Pripomenul, že nezávislé akademické inštitúcie predstavujú istú mieru rizika pre politikov v súvislosti s odbornou oponentúrou. Tá zrejme aj v samotnom vedení ministerstva chýba.