Vraciame sa pred rok 1989: Vláda sa chystá znásilňovať akademickú pôdu
31 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Práca súčasnej koalície je nielen pod neustálou kritikou, ale neobľúbenosť vlády u ľudí sa dostala na historickú hodnotu. Tak vládu nenávideli Slováci ešte nikdy v našej novodobej histórii.

Chceli priniesť veľkú zmenu, priniesli ale veľké... Respektíve priniesli iba chaos, polarizáciu spoločnosti a chudobu, aká tu zrejme ešte doteraz nebola. Aj toto je výsledok súčasnej vlády za viac ako rok a pol jej pôsobenia vo funkcii. Lenže jej (ne)odbornosť si odnášajú aj vysoké školy. Ako v statuse píše mladý šéf strany socialisti.sk, zo strany ministerstva školstva ide doslova o znásilnenie univerzít.

Univerzity tak bude ovládať minister cez svojich ľudí

„Tejto koaličnej bande nie je sväté už absolútne nič. Rozkladá políciu. Zneužíva prokuratúru. Decimuje súdnictvo. A najnovšie sa neštíti ani znásilniť akademickú obec,“ hnevá sa hneď od úvodu Bekmatov, podľa ktorého minister Branislav Gröhling pri novele zákona o vysokých školách, ktorou chce ovládnuť univerzity, ide cez mŕtvoly. „Novela totiž dáva ministrovi moc dosadiť do správnej rady každej jednej vysokej školy polovicu členov,“ vysvetľuje šéf socialistov a dodáva, že Správna rada získava rozhodujúci vplyv na finančné a personálne rozhodnutia.

„Univerzity tak bude ovládať minister cez svojich ľudí. Takže nejak takto vyzerá začiatok konca apolitickosti a nezávislosti akademickej obce,“ konštatuje Bekmatov. „Alarmovanie rektorov a dekanov minister Gröhling buď ignoruje, alebo odbíja primitívnymi klamstvami. Arogancia moci ako vyšitá,“ pokračuje v kritike ministra Artur Bekmatov, ktorý na samý záver statusu pokladá zaujímavú otázku: „Nie je symbolické, že opätovná politizácia vysokého školstva sa plíživo vracia len pár dní pred výročím novembra 1989, v ktorom ľudia o.i. žiadali aj nezávislosť univerzít?“

Hurá, ďalšia školská reforma! Ale aká...
Minister školstva s pochybne získaným vzdelaním Branislav Gröhling nedávno hurónsky ohlásil reformu regionálneho školstva. Tá ma vraj zmeniť školy. Keďže už sme roky rokúce zvyknutí na takéto vyhlásenia, rozhodol som sa pozrieť na ohlásené a... Čítať ďalej
29 | 10 | 2021 | Ján Papuga