Nemeckí aktivisti chcú utečencov z poľských hraníc dostať do Nemecka. Môže to mať trestnoprávne dôsledky
07 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Odkedy im Bielorusko prestalo brániť v ceste, do Poľska prichádza čoraz viac migrantov a utečencov. Teraz ich chcú nemeckí aktivisti dostať z poľsko-bieloruskej hranice priamo do Nemecka, píše nemecký portál epochtimes.de.

Aktivisti z Nemecka chcú na budúci týždeň autobusom previezť žiadateľov o azyl z Poľska do Nemecka.

Autobus iniciatív „Seebrücke Deutschland“ a „LeaveNoOneBehind“ má v pondelok priviezť aj humanitárnu pomoc pre utečencov v blízkosti poľsko-bieloruských hraníc, oznámili organizátori.

„Požiadali sme ministerstvo vnútra, aby autobus dostal špeciálne povolenie na bezpečnú cestu do Nemecka ako prejav európskej solidarity," - informovala iniciatíva „Seebrücke“, ktorá sa venuje záchrane utečencov na lodiach v Stredozemnom mori. Ako aktivisti oznámili, žiadosť v tomto zmysle zaslali nemeckému spolkovému ministerstvu vnútra ešte vo štvrtok.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Trestnoprávne dôsledky

„Neoprávnená preprava a prípadný neoprávnený vstup môžu mať trestnoprávne následky," - odpovedal hovorca nemeckého ministerstva vnútra Steve Alter na otázku, či aktivisti môžu očakávať povolenie.

„Oznámenie takejto akcie na tom nič nemení," - povedal pre Deutsche Presse-Agentur. Dodal tiež, že sa neuvažuje o programe prijímania osôb z Bieloruska.

Dodal, že nemecká vláda má tiež záujem na tom, aby sa dodržiavali dublinské pravidlá, ktoré určujú, v ktorom členskom štáte EÚ musí osoba žiadajúca o ochranu podať svoju žiadosť o azyl.

Zavrie Rusko čoskoro plynový kohútik?
Ruský prezident hrozí prerušením dodávok plynu do jedného z európskych štátov, píše news.de. Stav núdze Moldavská republika, ktorá hraničí s Rumunskom, vyhlásila uprostred vážnej krízy v dodávkach plynu stav núdze. V októbri bol dopyt po plyne v... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Lukašenko nebráni utečencom dostať sa do únie

V reakcii na sankcie EÚ bieloruský líder Alexandr Lukašenko na jar vyhlásil, že už nebude brániť migrantom a utečencom cestovať do Európskej únie.

EÚ ho obviňuje z pašovania ľudí z krízových oblastí. Poľsko, Litva a Lotyšsko posilňujú svoje vonkajšie hranice EÚ s Bieloruskom. Napriek tomu v súčasnosti prechádza do Nemecka mnoho ľudí.

V októbri polícia zaregistrovala 5 285 neoprávnených vstupov do pohraničnej oblasti z Bieloruska Za prvé štyri novembrové dni sa podľa polície zaznamenalo ďalších 572 neoprávnených vstupov cudzincov, ktorí cestovali cez Bielorusko. 

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Len výnimočné kontroly na vnútorných hraniciach EÚ

Kontroly na vnútorných hraniciach EÚ sa v skutočnosti nepredpokladajú. Existujú však výnimky, ktoré využíva Nemecko a niektoré ďalšie štáty. Nemecká polícia napríklad od jesene 2015 vykonáva kontroly na hraniciach s Rakúskom, ale nie plošne.

Na nemecko-rakúskej hranici bolo napriek stacionárnym kontrolám v poslednom čase zistených podstatne menej neoprávnených vstupov ako v pohraničnej oblasti s Poľskom.

Falošné kúzlo očkovania: Ochrana po očkovaní môže klesnúť už po 7 až 8 týždňoch!
Ešte vo februári 2021 sa spoločnosť Pfizer/Biontech snažila v štúdiách dokázať, že vakcína proti koronavírusu účinne chráni pred nakazením. Nové štúdie, ale aj realita zatiaľ ukazujú, že to tak nie je. Aj očkovaní ľudia majú podobne vysokú vírusovú... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zakázaná zóna

Väčšinu osôb prichádzajúcich cez Bielorusko a Poľsko tvoria ľudia z Iraku, Sýrie, Afganistanu a Iránu. Poľská pohraničná oblasť s Bieloruskom bola vyhlásená za zakázanú zónu. Novinári a humanitárni pracovníci majú vstup zakázaný, uzatvára nemecký portál epochtimes.de.  

(Medzititulky red. HD.)

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová