Toto zasiahne každého: Ceny idú hore aj pri základnej potravine!
05 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Ceny múky nezastaviteľne rastú! „Začiatkom októbra jej hodnota narástla o tri centy za kilogram a teraz o ďalšie dva centy,“ približuje manažér pekárne Michal Belan. Pre bežného človeka to znamená, že sa zvýšia ceny chleba a všetkých múčnych výrobkov nielen vďaka zvýšeným cenám energií a pohonných hmôt, ale sekundárne aj kvôli nedostatku úrody.

Pekárne a spoločnosti vyrábajúce múčne výrobky budú zdražovať. Neostáva im nič iné, než zdvihnúť ceny chleba a ďalších produktov, k čomu podľa Belana dôjde ešte tento rok. „Bohužiaľ, v konečnom dôsledku to zaplatí zákazník,“ konštatuje Belan pre portál HN a zároveň sa zamýšľa nad dôvodmi, ktoré dramatický rast spôsobujú.

Dopyt po Európe

Hlavný problém leží za hranicami Slovenska. Konkrétne v Severnej Amerike a v Rusku, ktoré je najväčším svetovým dodávateľom pšenice. V dôsledku problematického počasia majú totiž obaja kľúčoví hráči nedostatok úrody.

Nie je preto prekvapivé, že dochádza k zvýšenému dopytu po pšenici aj z európskych trhov. Cena komodity v Paríži sa tak pred pár dňami dostala na úroveň 295,5 eura za tonu, čím prekonala rekordné maximum z roku 2008. Keďže slovenský trh sa riadi európskym, je len logické, že pšenica dražie aj u nás – avšak s istým oneskorením, píše portál HN.

„Aktuálne sa hýbe okolo 240 až 280 eur za tonu, v závislosti od kvality a lokality,“ objasnil David Karkulín, šéfredaktor odborného časopisu Agromagazín.

Riaditeľ nemocnice v Trstenej M. Tholt: Dobrá reforma musí začať v ambulantnej starostlivosti
Dr. Marián Tholt je riaditeľom Hornooravskej nemocnice s poliklinikou v Trstenej, ktorá by sa podľa návrhu reformy nemocníc mala stať komunitnou nemcnicou. Aj o nezmyselnosti tohto opatrenia hovoril v relácii Ide o pravdu. Kto robil reformupodľa... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Nabaľuje sa to ako snehová guľa

To však nie je všetko. Analytik Saxo Bank Ole Hansen pripomína, že netreba zabúdať ani na dramatický rast hodnoty hnojív, ktorý je dôsledkom enormných cien zemného plynu a tiež jeho nedostatku. „Západoeurópska referenčná cena amoniaka používaného na výrobu hnojív nedávno vyskočila na 13-ročné maximum, nad 900 dolárov za tonu. To je takmer trojnásobok priemernej ceny zaznamenanej počas predchádzajúcich piatich rokov,“ zhodnotil Hansen.

Pocítime to všetci

Reálny dosah opísaných problémov pocíti predovšetkým konečný zákazník. „Ak sa cena múky zvýši o desať percent, tak aj chlieb zdražie o desať percent,“ priznáva manažér. „A ak to zákazník nebude akceptovať, pekáreň skrachuje,“  neskrýva obavy Belan.

 „Ceny, za ktoré pekári aktuálne dodávajú obchodníkom, sú neudržateľné,“ potvrdzuje výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský. „V súčasnom prostredí je pre zachovanie kvality a kontinuity zásobovania potrebné viac ako inokedy prehodnocovať ceny. V priebehu najbližších mesiacov očakávame ich mierne zvýšenie,“ hovorí šéf bratislavských pobočiek siete potravín Yeme Peter Varmuža.

Saková: My sa tu hráme s ľudskými životmi!
Nemôžu nám byť ukradnuté státisíce ľudí! Upozornila exministerka vnútra Denisa Saková v diskusnej relácii Na hrane televízie JOJ v rozhovore so súčasnou ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Dodala, že sa "nemôžeme čudovať, keď okolo súdnej... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Diana Zaťková