Politológ Lenč: Vláda fatálne zlyháva, z jej reforiem sa stáva fiasko!
05 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Absolútnym porazeným je OĽaNO, ktoré ani po zmene premiéra nezastavilo svoj pád! Vyjadril sa tak v relácii Ide o pravdu portálu pravda.sk politológ Jozef Lenč z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Smer naopak svoje preferencie znásobil a Hlas je podľa neho nepresvedčivý.

Všetko zle

Večné konflikty vo vládnom koaličnom štvorlstku, porušovanie demokratických pravidiel a ohrozené reformy. Všetko toto oberá koalíciu o politické preferencie raketovým tempom. Situáciu podľa neho najlepšie využíva opozičný Smer: „Za rok zdvojnásobil preferencie.“ Hlas ohodnotil ako nepresvedčivý až zacyklený.

Politológ redpokladá, že koalícia reformy zdravotníctva, justície či školstva zásadne upraví, a môžu byť schválené. Alebo sa budú odkladať, a napokon schválené nebudú. „Politika koalície je fatálne zlyhávajúca a tristná. Z reforiem môže byť veľké fiasko,“ varuje Lenč.

Matovič má len silné reči

Za vinníkov označil najmä lídrov koaličných strán, ktorí nie sú schopní dohody. Menovite politológ spomenul Igora Matoviča, ktorý si na úkor reforiem lieči „svoje boľačky“ a vybavuje osobné účty. Napriek tomu, že Matovič žiada od partnerov dohodu, inak „chce rozťať gordický uzol“, sú to podľa Lenča len silné slová. „V podaní Matoviča sú to veľké slová, ktoré znamenajú veľké nič,“ povedal.

Budúcnosť neprinesie podľa Lenča pre fungovanie koalície žiadne lepšie perspektívy. No je presvedčený, že nehrozí ani pád vlády. „Bude vládnuť v permanentnom krízovom režime.“

Čo ešte ukážu skeny pasov našej delegácie na EXPO?
Opozičný poslanec Peter Pellegrini podľa HN priniesol informáciu, že do Dubaja na EXPO letel okrem jeho dcéry aj jej šéf, advokát R. Zigo. Podľa tejto informácie Zigo uzavrel s rezortom identickú zmluvu, ako s ministrovou... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Smer valcuje konkurenciu

Chyby a neschopnosť koalície najlepšie podľa neho dokáže využiť opozičný Smer, ktorý svoje postoje nepretržite a veľmi akčne komentuje. „Za rok dokázal zdvojnásobiť preferencie, a začína brať späť svojich voličov od konkurenčného Hlasu,“ upozornil politológ.

Aj keď strana pod vedením Petra Pellegriniho stále vedie rebríček popularity, podľaLenča je nudná a nepresvedčivá: „Až zacyklená.“ Odborník však zostal prekvapený z nízkeho nárastu preferencií mimoparlamentných strán, ktoré nedokážu rásť na chybách koalície.

Prehrali to Obyčajní ľudia

„Absolútnym porazeným je Matovičovo OĽaNO, ktoré ani po zmene premiéra nezastavilo svoj pád,“ uzavrel Lenč. Situácia na politickej scéne môže ale dať šance pre vznik novej strany. „Neprekvapilo by ma, keby niekto prišiel s novou nádejou pre ľudí.“

Toto zasiahne každého: Ceny idú hore aj pri základnej potravine!
Ceny múky nezastaviteľne rastú! „Začiatkom októbra jej hodnota narástla o tri centy za kilogram a teraz o ďalšie dva centy,“ približuje manažér pekárne Michal Belan. Pre bežného človeka to znamená, že sa zvýšia ceny chleba a všetkých múčnych... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Diana Zaťková