Mesík: V slovenských nemocniciach sa lieči i chorľavie
05 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Lekár a analytik Juraj Mesík sa na svojom facebookovom profile vrátil k svojmu pobytu v nemocnici. Chcel tak objasniť okolnosti jeho hospitalizácie, keďže sa šírili o tom rôzne fámy. Vraj mu tam zachraňovali život. V súvislosti s diskutovanou reformou nemocníc je tento jeho príspevok zaujímavým námetom.  

Mesík nastúpil do nemocnice v utorok 19. 10 po vlastných a bez akýchkoľvek zdravotných problémov. Išiel na odber krvi a moču. Bol to ôsmy deň hladovky. Už asi niekoľko mesiacov pozoroval nepravidelnosť srdcového rytmu. Lekárka mu spravila EKG. Po jeho vyhodnotení dospela k záveru, že by mohlo ísť o rizikový stav a poslala ho do nemocnice.

V nemocnici mu sledovali EKG, dali mu urobiť RTG srdca, echokardiografické vyšetrenie, odbery krvi a navrhli mu hospitalizáciu na tamojšom internom oddelení. Tam pobudol do piatku 22. 10. Počas tých štyroch dní mu nasadili liečivá na srdcový rytmus a sledovali ich účinok.

V niečom sú nemocnice dobré, v niečo zaostávajú

Mesík si priniesol z nemocnice niekoľko postrehov: „Bývanie v izbe so 6 lôžkami má trochu nádych spred 40 rokov. Personálu, najmä sestričkám a sanitárkam patrí za ich prácu vďaka: robia čo môžu a to za mizernú odmenu. Lekárky, zväčša prekvapujúco mladé ženy, boli rovnako zdvorilé, vecné a profesionálne. Len jedna staršia inak sympatická lekárka si rypla do toho, že som neprijal vírusovú mRNA. Keď som jej ponúkol hlbšiu debatu na túto tému, viac sa k nej nevrátila. Podobne som inému lekárovi na jeho dotaz stručne vysvetlil dôvody mojej hladovky, opäť bez toho aby sme šli hlbšie. Na hlbšie debaty o zložitejších témach nemajú čas – v horšom prípade záujem.

Reforma zdravotníctva sa nedá zastaviť. Nastane so zákonom, či bez neho.
Podľa noviny.sk môžu zaniknúť aj bez Lengvarského reformy viaceré menšie nemocnice. Problémom môže byť nedostatok lekárov. Mestá protestujú proti zámerom ministerstva zdravotníctva, ktoré chce niektoré menšie nemocnice pretransformovať na tzv.... Čítať ďalej
25 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Stravovanie počas hospitalizácie neprospieva zdraviu

Stravovanie v nemocnici bolo ako spred 40 a viac rokmi: napriek všetkému čo dnes vieme o zdravej výžive som za 4 dni nevidel jediný kúsok čerstvého ovocia alebo zeleniny. Neviem či je to otázka peňazí, korupcie alebo skostnatenosti systému. V každom prípade dlhšia hospitalizácia znamená nevyhnutné zhoršenie výživy každého pacienta, ktorý sa o svoju výživu stará. Podobne žiadne vitamíny – ani C, ani D, pandémia-nepandémia. Mimochodom, ani pri vyšetrení krvi v nemocnici mi hladinu vitamínu D nestanovili (aspoň v prepúšťacej správe o nej nie je zmienka). Opäť – dlhšia hospitalizácia znamená rýchlu cestu k nedostatku vitamínov so všetkými rizikami, ktoré to – napríklad v dobe covidu, ale aj inokedy - prináša.

Postele sú už mechanicky polohovateľné – jeden ťažko obézny pacient mal dokonca elektricky polohovateľnú posteľ. (...) Možnosti pohybu na oddelení minimálne až žiadne: Našťastie má táto nemocnica po troch stranách obvodu budovy súvislý balkón, na ktorý je výstup z každej izby: vďaka tomu sa dalo aspoň prechádzať po balkóne. (...) Inak na oddelení žiadne rotopedy či iné jednoduché zariadenia na udržanie mobility a fyzickej kondície pacientov. Pri dlhšej hospitalizácii je teda možné, že prídete ako plne mobilný pacient – a odídete ako pololežiak s atrofovaným svalstvom.

Pracoval v USA, no vrátil sa. Pacient je tam prvoradý
Michal Mitro má 29 rokov, no napriek tomu má za sebou bohatú kariéru a skúsenosti. Pôsobil v USA, pôsobil v prestížnych nemocniciach a súčasne si dopĺňal vzdelanie. Napokon sa vrátil na Slovensko do nemocnice v Šaci, kde pracuje ako ortopéd. O... Čítať ďalej
25 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Ani zdravý spánok nie je možný

Možnosti kvalitného spánku na izbe so 6 pacientmi sú prakticky nulové. V mojom prípade prvé dve noci veľkú časť nocí vzdychali dvaja pacienti so silnými bolesťami, tretiu nám na práve uvoľnené lôžko pridali pacienta s halucináciami, ktorý mal predstavu, že ho niekto uniesol a zviazal a krikom sa domáhal oslobodenia, príchodu polície atď. (...) K tomuto všetkému každé ráno v skorých hodinách, keď po viac-menej prebdenej noci konečne možno zaspíte - sa na izby dovalia sestričky a všetkých zobudia: robia sa odbery. Potom sa až do raňajok o 8:00 nič nedeje – ale už ste zobudený.“

Mesík uznáva, že vás v nemocnici poliečia alebo vyliečia. No ak niekto v nej pobudne dlhšie, mizerná výživa, nedostatok vitamínov, nedostatok pohybu a spánkový deficit podlomia vaše ostatné zdravie, teda nemocnice si tak vyrábajú ďalších pacientov.

Embólia po vakcíne

Mesík nezostal nič dlžný svojej povesti odmietača vakcín. Spomenul prípad 35-ročného pacienta, ktorý bol hospitalizovaný pre embóliu pľúc z rozsiahlej trombózy ciev. Pľúcne embólie sú u mladých zriedkavé. Tak sa ho opýtal, či je očkovaný. Bol. A dva mesiace po druhej dávke sa ocitol v nemocnici. O súvise medzi mRNA a embóliou s ním nikto nehovoril. „Veď nakoniec načo aj sa v tom rýpať – pacientovi tým lekár už nepomôže a sebe len môžete spôsobiť problémy...“ ukončil Mesík.

Mesík: Nespoliehajte sa na očkovaciu propagandu, ale na lekárov, ktorí liečia
Zvykne sa vravieť: Sľuby sa sľubujú, blázni sa radujú!“ Keď sa človek obzrie okolo seba, tak bláznov v akejkoľvek podobe veru nájde habadej. Blázni sú nielen tí, ktorí stále veria tejto vláde, blázni sú aj tí, ktorí ešte stále veria politikom,... Čítať ďalej
28 | 10 | 2021 | Jozef Uhlárik