Internetom niekoľko dní kolovali osobné doklady členov delegácie výstavy Expo 2020
04 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Pred pár dňami sa na jednom z mnoých zahraničných úložísk dát objavil aj voľne stiahnuteľný materiál, kde boli zoskenované pasy kompletnej delegácie na výstavu Expo v Dubaji. 

Kde je GDPR?

Podľa informácií denníka Plus jeden deň má ministerstvo hospodárstva, ktoré organizuje účasť Slovenskej republiky na svetovej výstave Expo ďalší problém. V časoch prísnej ochrany GDPR unikli na verejnosť pasy delegácie. Tá do Dubaja odletela 2. novembra. "Na internete nájdete pasy šesťdesiatich členov delegácie, sú tam kompletne odfotené ich cestovné doklady, vrátane ich čísel, fotografií, rodných čísel. Z uniknutých pasov tiež vyplynulo, kto dostal na Expo pozvánku." To už citujeme Plusku: "Medzi pozvanými sú štátni úradníci, obchodní partneri, župani, novinári. Fotokópiu svojho pasu si môže na internete pozrieť minister hospodárstva, bratislavský, košický a trnavský župan. Zastúpenie tam má aj štátny JAVYS, EXIMBANKA, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení, pozvaný je aj predseda Správy štátnych hmotných rezerv.

Weiss: Bizarných a nekompetentných politikov sa môžeme zbaviť
Vláda Slovenskej republiky je podľa Petra Weissa, bývalého politika a diplomata taká amatérska a nezodpovedná, že Slovensko sa vďaka nej nachádza v akejsi studenej občianskej vojne. V názorovom článku, ktorý Peter Weiss publikoval v denníku Pravda... Čítať ďalej
04 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Prečo je to problém?

Pas sa dá použiť rovnako ako občiansky preukaz. Polícia sústavne upozorňuje, že krádež treba okamžite nahlásiť, aby nedošlo k zneužitiu. V stredu večer kolovali internetom doklady návštevníkov Expo, zdôrazňuje Pluska. Podľa redaktora živé.sk Martina Hodása zatiaľ nie je jasné, kto citlivé údaje na server nahral. „Aktuálne zisťujeme, čo sa presne stalo a z akého dôvodu boli tieto údaje zverejnené. V prípade, že zistíme protiprávne konanie, obrátime sa na príslušné úrady,“ uviedol rezort pre Živé.sk.

Čo robila v delegácii Sulíkova dcéra Alexandra?

“Jej letenku platil Richard Sulík zvlášť,” uviedla v prvej reakcii hovorkyňa ministra hospodárstva, Katarína Matejková. Neskôr vyjadrenie skorigovala, že letenku si hradila z vlastných prostriedkov samotná Sulíková. Doplnila, že Sulíkova dcéra je právnička zaoberajúca sa energetickým právom a preto využila možnosť zúčastniť sa na tématickom týždni na EXPO, ktorý je venovaný energetike. Ani Sulík nevidí problém s jej účasťou. "Poviem otvorene, že ma jej záujem potešil, pretože svoje deti vídam minimálne, preto som s jej účasťou súhlasil, aby sme mohli aspoň takto skĺbiť prácu s časom stráveným spolu," vyhlásil pre Plusku Sulík, ktorého vyjadrenie citujeme: "Nikdy by som si nedovolil využívať prostriedky štátu na takýto účel. Takých majstrov  sme tu už mali a kritizovali sme ich za to," uzatvoril Sulík svoje stanovisko.

A. Doležal: Znížená DPH je zatvorenému podniku užitočná asi ako mŕtvemu zimník
Minister dopravy A. Doležal avizuje, že pripravuje pomoc pre horeka sektor v súvislosti s dopadmi pandémie. HN informujú, že po dnešnom rokovaní vlády prisľúbil podobnú schému, aká fungovala na jar. Podobne, ako na jar Pripomenul, že tam... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Eka Balašková